Governance zorg lost problemen niet op

19.02.2007 / 14:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: C3 adviseurs en managers

C3 adviseurs en managers

Governance zorg lost problemen niet op

Zorgaanbieders moeten opereren in een zeer complex krachtenveld. De governance van de zorg is zo ingewikkeld, dat ook bestuurders van zorgaanbieders het veld niet altijd kunnen overzien. Daarom plegen zij soms verkeerde interventies, die problemen alleen maar vergroten. Dat blijkt uit het proefschrift 'Governance & gezondheidszorg, private, publieke en professionele invloeden op zorgaanbieders in Nederland' waarop governancedeskundige Hans Hoek op donderdag 22 februari hoopt te promoveren aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Zorgaanbieders hebben te maken met de private, publieke en professionele governance werelden. In Nederland wordt zorg geleverd door private organisaties en personen: ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, huisartsen, medisch specialisten of fysiotherapeuten. Deze zorgaanbieders hebben hun private belangen, zoals de continuïteit van de organisatie. Tegelijk moeten ze rekening houden met publieke belangen die de overheid behartigt. De overheid hecht bijvoorbeeld aan toegankelijke en efficiënte zorg. Bovendien hebben zorgprofessionals hun eigen professionele opvattingen en standaarden die de inhoud van de zorg bepalen.

Private, publieke en professionele besturing, verantwoording en toezicht zijn zo verschillend dat afstemming heel moeilijk is. De drie governance werelden stellen soms zelfs tegenstrijdige eisen aan de zorgaanbieders. Het is dan ook geen wonder dat het vaak mis gaat in de zorg en dat problemen niet worden opgelost. Zelfs direct betrokkenen doorzien de complexiteit niet en handelen daardoor verkeerd. Het is dan onduidelijk wie er verantwoordelijk en bevoegd is om besluiten te nemen. Eén van de praktijkgevallen uit het proefschrift (over de positie van het ziekenhuis in Emmeloord) laat zien dat een ongewenste situatie dan jaren kan blijven bestaan. Alleen een bestuurder die de complexiteit doorziet en handig op drie borden weet te schaken, kan veel bereiken voor zijn organisatie. Ook een politicus bereikt slechts iets als hij de complexe besturing van de zorg begrijpt en daarnaar handelt. Doen alsof de overheid de baas is, werkt niet.

Om het botsen van de drie governance werelden in te toekomst te vermijden, moet allereerst erkend en geaccepteerd worden dat de combinatie van private, publieke en professionele governance bestaat. Zorgverlening aan individuele patiënten is een private zaak gebaseerd op zakelijke contracten. en professionele standaarden. De overheid kan aan zorgorganisaties kaders opleggen, die het publieke belang waarborgen. Ze mag echter niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten. Daarom moet ze zich ook niet bemoeien met de bedrijfsvoering. Ze kan geen verantwoording eisen over alle interne bedrijfsinformatie nodig voor die bedrijfsvoering. De invloed van de publieke governance op die van de professionals moet juist vergroot worden. Beslissingen van een groep professionals die maatschappelijke consequenties hebben (zoals het gebruik van dure medicijnen) , dienen publiek getoetst te worden.

Willen veranderingen in de zorg echt resultaat hebben, dan moet er het nodige veranderen in relatie tussen private, publieke en professionele governance. Het proefschrift bevat daarvoor bouwstenen. Het levert bovendien een belangrijke bijdrage aan het debat over de maatschappelijke onderneming dat aangekondigd is in het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en Christen Unie.

Einde bericht

Voor meer informatie of interviewafspraken met Hans Hoek belt u Warner Demare communicatieadvies, Karen Pasman telefoon 024 - 360 3500 of (buiten kantooruren) 06 - 5263 7078.