Ingezonden persbericht


symposium over de toekomst van de zorg in Rotterdam

Graag nodigen we u uit voor een symposium over de toekomst van de zorg op donderdag 22 februari in Rotterdam. Om 10h00 opent Piero Overmars, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, als dagvoorzitter het congres. Andere sprekers zijn onder meer Frank de Grave, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit, en Han de Jong, Chief Economist ABN AMRO. Han de Jong is ook een van de auteurs van het rapport Naar Een Onbezorgde Toekomst van ABN AMRO dat donderdag wordt uitgegeven.

Het symposium wordt gevolgd door een lunch waarna u desgewenst de wedstrijden van het World Tennis Tournament kunt volgen. Graag horen we het van te voren als u deze uitndoging aanneemt: (020) 6 28 89 00.

Met een vriendelijke groet, Albert Holtzappel

(See attached file: WTT_programma_2007.pdf)

Gezondheidszorg wordt steeds duurder door de vergrijzing, veranderende wensen van zorgvragers en nieuwe technologieën. Dat stelt hoge eisen aan de zorgsector. Aanpassingen zijn nodig, en mogelijk, volgens het ABN AMRO rapport 'Naar een onbezorgde toekomst'. Dit rapport wordt gepresenteerd tijdens een seminar op 22 februari op het WTT in Rotterdam.

ABN AMRO constateert dat de toename van de ziektekosten de afgelopen jaren een kleine 10% per jaar was. Door de vergrijzing zal de zorgvraag verder oplopen terwijl het aantal werkenden afneemt. Peperdure zorg dreigt. De OESO concludeerde dat, als je niets doet, de zorgkosten de komende 45 jaar in Nederland bijna verdubbelen. Het CPB heeft vergelijkbare berekeningen gemaakt. Enige bescheidenheid in de omgang met dit soort ramingen is echter op zijn plaats. Kleine aanpassingen van speculatieve vooronderstellingen leiden tot heel andere uitkomsten.
Daarnaast wordt de zorgvrager volgens ABN AMRO steeds deskundiger. Internet geeft al jaren bruikbare informatie. Buitenlandse zorginstellingen prijzen steeds enthousiaster hun 'waar' aan. Meer eigen verantwoordelijkheid past ook in het straatje van een overheid die wil bezuinigen.

Het rapport behandelt enkele scenario's voor2025. Dat gebeurt aan de hand van een aantal onzekerheden die een grote invloed hebben op de gezondheidszorg: gaan technologische ontwikkelingen snel of langzaam en wordt het 'markt' of 'overheid'.Het rapport laat zien dat dankzij vergrijzing en individualisering het scenario van marktwerking en snelle technologische ontwikkeling een grotere waarschijnlijkheid heeft dan andere. De tendens naar meer marktwerking is duidelijk zichtbaar. De introductie van het nieuwe zorgstelsel was een forse stap in die richting. Ook komen er steeds meer particuliere zorgaanbieders.

Vaak is concurrentie dé drijfveer voor innovatie en kwaliteitsverbetering. Maar in de zorg is dat anders. Volgens de bekende hoogleraar van Harvard Business School Michael Porter is de zorgsector te breed georganiseerd. Zorgverleners proberen op vrijwel alle mogelijke ziektebeelden diensten aan te bieden. Verder is de zorg te gefragmenteerd. De zorg is georganiseerd op basis van medische specialisaties en niet op basis van de zorgketen rondom aandoeningen zoals diabetes, reuma etc. Tot slot is het huidige systeem te lokaal georiënteerd. Daardoor ontbreekt het instellingen aan volume en zijn medici onvoldoende in staat om routine op te bouwen. Concurrentie is gericht op kostenbeheersing. Oorzaak is dat zorg vaak als een homogeen product wordt beschouwd. Wie geen verschil ziet tussen de kwaliteit van een knieoperatie in ziekenhuis X en in ziekenhuis Y, richt zich al snel op de kostenkant. Hiermee raken wij de kern van het probleem: de gebrekkige beschikbaarheid van informatie.

De beste manier om waardecreatie in de zorg te stimuleren, is concurrentie op basis van prestaties. Dat zou een stevige drijfveer voor zorginstellingen zijn om de kwaliteit van hun zorgverlening naar een hoger plan te tillen. Patiënten stappen gewoon over naar de concurrent als een instelling regelmatig fouten maakt. Concurrentie dwingt zorginstellingen minder succesvolle activiteiten af te stoten en vooral patiënten met dezelfde aandoening te behandelen. Door vaak dezelfde ingrepen te verrichten, bouwen specialisten routine op, hét recept voor foutreductie. De combinatie van betere zorg en lagere kosten trekt nieuwe patiënten aan. Dit werkt alleen als er voldoende informatie is.

Voordat de zorgmarkt optimaal functioneert, zijn er nog veel aanpassingen noodzakelijk.Voor investeerders en beleggers biedt de groeiende dynamiek op termijn interessante mogelijkheden. Als er meer marktwerking komt, zullen ook de eigendomsverhoudingen steeds meer gaan schuiven. Het rapport voorziet dat dan ook particuliere aandeelhouders een rol gaan spelen bij de voorziening in de kapitaalbehoefte van zorginstellingen. Zorgverleners moeten vaststellen op welke terreinen hun toegevoegde waarde het grootst is. Voor een plattelandsziekenhuis kan dat betekenen dat het zich concentreert op eerste hulp, veel voorkomende ziektes en verzorging van patiënten die herstellen van operaties elders. Ook bij zorgverzekeraars is een strategische draai nodig. Zij zouden de prestaties van verschillende aanbieders vergelijkbaar moeten maken en verzekerden moeten ondersteunen bij de keuze van de beste behandelaar. Zorgvragers die voor kwaliteit kiezen, zullen de verzekeraar kiezen met de beste staat van dienst op het gebied van advies, ondersteuning en vrijheid bij de keuze van zorginstelling. Ratingbureaus voor zorgverzekeraars zouden volgens ABN AMRO een vruchtbare bijdrage kunnen leveren. Langduriger contracten tussen patiënt en verzekeraar kunnen de relatie bestendigen. Goed geïnformeerde patiënten kunnen meer financiële verantwoordelijkheid dragen voor hun zorgkeuze. Een mogelijk vehikel om dit te ondersteunen is volgens ABN AMRO zorgsparen.

Als het om zorgverzekeringen voor hun personeel gaat, denken werkgevers vooral aan kostenbeheersing. Zij zien dan over het hoofd dat kosten die gepaard gaan met verlies aan productiviteit, ook belangrijk zijn. Met hun invloed kunnen werkgevers gezonde marktwerking een zet in de goede richting geven, door bij de keuze van verzekeraar meer te kijken naar zorgresultaten, en minder naar de kostenkant. Zij kunnen er bij de verzekeraar op aandringen dat deze gebruik maakt van de betere zorginstellingen.

Het rapport laat zien in hoeverre Nederland aan bovenstaande criteria voldoet. Qua specialisatie is er een lange traditie, zij het op bescheiden schaal. Recenter zijn de specialistische klinieken die meer eenvoudige zorg aanbieden. Er concurreren maar weinig zorgaanbieders op basis van prestaties. Dat is mede door gebrek aan kwaliteitsindicatoren. Onder meer de inspectiedienst is bezig deze te ontwikkelen. Door gebrek aan goede prestatiegegevens van zorgverleners ligt het accent bij verzekeraars onvoldoende op ondersteuning en advisering van patiënten. Concurrentie vindt vooral plaats via premiekortingen op collectieve contracten. De informatie over de gezondheidsprestaties van verschillende verzekeraars is vooralsnog nihil. De overheid neemt wel verschillende initiatieven om de transparantie in de zorgsector te vergroten.

De bank ziet op vele fronten werk in uitvoering. Hoewel de zorgsector nog ver van het ideaalbeeld is verwijderd, bestaat er een dynamiek die nauwelijks te stuiten is.

Voor inhoudelijke informatie: Hein Schotsman, Economisch Bureau, 020-6283800, hein.schotsman@nl.abnamro.com.

WTT_07_programma 2/5/07 5:57 PM Page 1

NAAR EEN
ONBEZORGDE
TOEKOMST
22 februari 2007 - Ahoy, Rotterdam

WTT_07_programma 2/5/07 5:57 PM Page 2

22 februari 2007 - Ahoy, Rotterdam NAAR EEN
ONBEZORGDE
TOEKOMST
09:15 Ontvangst
10:00 Welkomstwoord door de dagvoorzitter Piero Overmars, Raad van Bestuur ABN AMRO Naar een onbezorgde toekomst Dolf van den Brink, Adviseur voor Raad van Bestuur ABN AMRO Zorguitdagingen in de markt Frank de Grave, voorzitter Raad van Bestuur Nederlandse Zorgautoriteit
Private initiatieven in de gezondheidszorg Jaap Maljers, oprichter en partner Plexus Medical Group Gevolgen, oplossingen en kansen in financiële markten Han de Jong, Chief Economist ABN AMRO Panel discussie
geleid door Piero Overmars Laatste nieuws van het centercourt Richard Krajicek, toernooidirecteur WTT 12:00 Lunch buffet
13:00 Aanvang tenniswedstrijden


---- --