Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Congres "Kind, Groen en Gezondheid" in Antropia Driebergen

KIND, GROEN en GEZONDHEID

Antropia, congrescentrum te Driebergen, is op 22 februari het domein van mensen die zich bezig houden met Kind; Groen en Gezondheid.. Bij het aantreden van het nieuwe kabinet is dit thema een belangrijk onderdeel van hernieuwde aandacht voor de invloed van groen en milieufactoren op de gezondheid van met name jonge kinderen.

Op uitnodiging van het Platform Gezondheid en Milieu komen deskundigen en geïnteresseerden uit het hele land bijeen om een middag van elkaar te leren en belangrijke vragen te beantwoorden. Dat het thema actueel is blijkt uit de uitlatingen van (ex) minister Winsemius, die bij het overdragen van zijn ministerschap werd geïnterviewd op radio één, en de voorzitter van het "Convenant Overgewicht", Paul Rosenmöller. Zij zijn het er over eens dat bij de aandacht voor probleemwijken. (zo'n 40 extreem zware probleemwijken en 100 zorgelijke wijken) het wellicht gaat om een geïntegreerde aanpak. Het Platform Gezondheid en Milieu adviseert gezondheid een groot speerpunt te maken voor alle beleid. Daarbij is een gezond milieu voorwaarde nummer één. Een gezond milieu wordt bevorderd door beter omgaan met chemicaliën , maar wellicht ook door meer groen in de leefomgeving. Mensen hechten grote waarde aan groen in de leefomgeving. Daarnaast helpen planten en bomen de lucht te zuiveren en hebben zij educatieve en recreatieve waarde.

Het Platform Gezondheid en Milieu wil de betrokken politici, ambtenaren en andere werkers in het veld bij elkaar brengen, zodat men samen daadwerkelijk kan zorgen voor meer en beter groen op locatie, in de wijk en bij bedrijven, maar ook bij particulieren en scholen. Daarvoor is ook communicatie met de ministeries nodig. Het platform is dan ook blij met het grote aantal mensen uit de politiek en de praktijk van architectuur en natuurbeleving, die op de uitnodiging zijn ingegaan.

Medewerking wordt verleend door ambtenaren van de ministeries van LNV, VWS en VROM. Tevens is er belangstelling vanuit de Raad voor het Landelijk gebied en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Staatsbosbeheer en de Natuurspeeltuin Speeldernis uit Rotterdam zijn vertegenwoordigd. Het Platform hoopt dat samen werken voor goede, groene ontwikkelingen ten gunste van een betere gezondheid een krachtig vervolg kan krijgen.

Een uitvoerig verslag van deze dag zal binnenkort gepubliceerd worden op de website van het Platform Gezondheid en Milieu, www.gezondheidenmilieu.nl

Nadere informatie:

Drs.E.Visscher-Endeveld, tel 0315-341052
Tevens vindt u in de bijlage het programma van de middag


---- --
programma "Kind, Groen en Gezondheid" 22 februari 2007 Antropia, Driebergen

13.00 uur Ontvangst
13.30 uur Welkom en introductie door de voorzitter, 13.40 uur Maureen Butter, Coördinator Platform Gezondheid en Milieu, Visie, Missie en Werkwijze van het Platform

13.43 uur Martie van Essen, LNV, Programmaleider Jeugd, natuur, voedsel en gezondheid: "Van Voedsel tot Biodiversiteit".

14.05 uur Gerard Kolkman, LNV Deventer, regionale zaken, Groene metropolen, verbrede landbouw?

14.20 uur Erna van de Wiel, Staatsbosbeheer:
"De speelbossen van staatsbosbeheer"

14.30 uur Wilco Kwerreveld, Medewerker Natuur Speeltuin Rotterdam, "De speeldernis".

14.40 uur Agnes van den Berg, Omgevingspsychologe, Alterra, Wageningen Universiteit "Waarom groen en kinderen bij elkaar horen"

15.00 uur Willem Jan Kemmeren, Ministerie VROM, Milieu en Gezondheid, "Actieplan Jeugd, Milieu en Gezondheid: een integrale benadering"

15.05 uur Introductie vervolgprogramma

15.10 uur Gesprekswandeling in de tuin van Antropia

15.30 uur Koffie/Theepauze

15.50 uur vervolg programma in de grote tuinzaal: Presentatie gedachten, ideeën en kansen, tips en aanbevelingen. Wat is belangrijk voor een effectief beleid Kind, Groen en Gezondheid?

16.30 uur Piet Sevenhuijssen, Leven met de aarde: "Spirit Parks"

16.45 uur afspraken en afsluiting
Napraten en netwerken onder het genot van een glaasje

17.00 uur: Wie nog verder wil ervaren kan onder leiding van deelneemster Tessy Smeets de tuin van Antropia in voor een speciaal gevoel van VEILIGHEID

"Uitnodigende vormentaal in het ontwerp"


---- --