Ingezonden persbericht


Andy Warhol Memorial in Filmhuis Cavia

Omdat het op 22 februari 20 jaar geleden is dat Andy Warhol overleed, besteedt Filmhuis Cavia twee dagen aan deze bijzondere kunstenaar.

Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari worden films van, met en over Andy Warhol vertoond, zoals I SHOT ANDY WARHOL, BASQUIAT en WOMEN IN REVOLT.

Ter afsluiting van de Andy Warhol Memorial is er op vrijdag 23 februari een "tijdsgecapsuleerd warholesk feest" in Cavia. Dit in de stijl van Warhol en met veel videoprojecties.

Met VJ's Benjamin en Martijn.
DJ's Zenn en Bartski.

De stijl is electro met een vleugje Velvet Underground.

Aanvang na de filmvertoningen om 22u00 en de entree is gratis.

Meer info op: http://www.filmhuiscavia.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=162&Itemid=47

Andy Warhol Memorial

met "Superstar", "Basquiat", "I Shot Andy Warhol", "Flesh for Frankenstein" en "Women in Revolt"

20 jaar geleden, op 22 februari 1987, overleed de beroemde kunstenaar Andy Warhol. Warhol was vooral bekend om zijn schilderijen van Campbell soepblikken en de zeefdrukken van beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jackie Kennedy en Elizabeth Taylor. Hij was echter niet alleen hét icoon van de Popart maar was ook publicist, muziekproducent en acteur. Ook heeft hij veel films geregisseerd.



Zijn eerste films waren erg controversieel. De film Sleep (1963) is een ongeveer 6 uur durende registratie van een slapende man, vertraagd geprojecteerd. Ook de film Empire (1964) is van hetzelfde soort, 8 uur lang wordt het Empire State Building gefilmd vanuit één camera standpunt met als enige verandering en 'dramatiek' het licht van het gebouw en het ondergaan en opkomen van de zon. Later maakte Warhol films met een iets duidelijker verhaal, maar nog altijd alleen geschikt voor érg geduldig publiek.

De film Chelsea Girls (1966) is Warhols meest succesvolle film. Deze film bestaat uit twee simultaan geprojecteerde beelden, gefilmd op 16 mm. Ook interessante films zijn de Screentests. In deze films worden 'screentests' van Factory-bezoekers gemaakt (de Factory was Andy Warhols 'kunstfabriek'). Elke potentiële ster moest zo bewegingsloos mogelijk voor de camera gaan zitten en werd gefilmd, de uitkomst is dat ze op deze manier júist veel van zichzelf laten zien.

Nadat Warhol in 1968 door feministe Valerie Solanas werd neergeschoten, werd de regie van de Warhol films overgenomen door Paul Morrissey, waarbij de productie in handen bleef van Andy Warhol. Paul Morrissey maakte films die een stuk toegankelijker zijn, maar waar duidelijk invloed van Warhol in te herkennen is. Twee van deze films worden in Cavia vertoond; Flesh for Frankenstein (1973) en Women in revolt (1971).

Ook de persoon Andy Warhol heeft filmmakers geïnspireerd. Er is een grote hoeveelheid documentaires over hem gemaakt, wij vertonen er één van; Superstar, life and times of Andy Warhol (1990). Zijn Factory trok veel artistiekelingen en andere bijzondere figuren aan zoals Jean Michel Basquiat en Valerie Solanas. Ook de films die over hen zijn gemaakt zijn in Cavia te zien: Basquiat (1996) en I shot Andy Warhol (1996).

De twee dagen vol films over, van, en met Andy Warhol worden afgesloten met een feest, deels in zijn Warhol stijl, deels eigentijds. Andy Warhol maakte een hoop tijdscapsules, dit feest capsuleerd onze tijd.

Programma

Donderdag 22 februari

19.00 uur

Superstar: The life and times of Andy Warhol

Chuck Workman, VS, 1990, 85min

In deze documentaire komen familieleden, vrienden, belangrijke personen uit de Factory (Warhols' kunstfabriek), acteurs uit Warhols films en andere personen die een rol hebben gespeeld in zijn leven of bij zijn kunst worden aan het woord. Ook veel 'achter de schermen' beelden van de Factory worden getoond. Muziek uit van onder andere The velvet underground en Blondie begeleiden de documentaire. De documentaire geeft niet alleen een goed beeld van het werk van Andy Warhol maar ook van de cultscene die zich om hem heen vormde en Warhols' leven als 'kunstwerk'.

20.30 uur

Basquiat

Julian Schnabel, VS, 1996, 108 min, NL ondertiteling

Deze film portretteert de jonge kunstenaar Jean Michel Basquiat. Deze graffiti-kunstenaar werd op 19 jarige leeftijd beroemd in de New Yorkse kunstscene en daarbuiten. Hij werkte kort samen met Andy Warhol. Op 27 jarige leeftijd stierf hij aan een overdosis. In de film van Julian Schnabel (een mede-kunstenaar) wordt niet alleen Basquiat mooi geportretteerd, maar ook de New Yorkse kunstscene van de jaren '80 waarin Andy Warhol een grote rol speelde. De rol van Basquiat wordt in de film vertolkt door Jeffrey Wright. David Bowie speelt de rol van Andy Warhol, wat hij geweldig doet. Ook al lijkt Bowie in de verste verte niet op Warhol, de manier van doen van Warhol doet hij exact na. Verder spelen Dennis Hopper, Gary Oldman en Courtney Love in de film. De muziek voor de film is gemaakt door John Cale (medeoprichter van The Velvet Underground) en Julian Schnabel.

22.30 uur

Flesh for Frankenstein

Paul Morrissey, 1973, 95min, Engels gesproken

Baron Frankenstein stelt twee mensen samen uit verschillende lichaamsdelen om een nieuw mensenras te creëren. Hij zoekt nog een mannelijk hoofd voor op zijn creatie. Hiervoor hakt hij het hoofd af van een jongen die van plan was het klooster in te gaan, wat niet bevorderlijk is voor de voortplanting van zijn nieuwe ras. De vrouw van de baron neemt een minnaar. Deze minnaar herkent het hoofd van zijn overleden vriend, die nu een door de baron gecreëerde moordlustige zombie is geworden. Joe Dellesandro speelt de rol van de minnaar. Dellesandro heeft eerder in de film Sleep van Andy Warhol gespeeld en is ook een favoriete acteur van Paul Morrissey.

Vrijdag 23 februari

19.00 uur

I Shot Andy Warhol

Mary Harron, VS/UK, 1996, 103 min, NL ondertiteling

Valerie Solanas was een radicale feministe uit New York. Ze schreef het SCUM-manifest (Society for Cutting Up Men). In dat manifest pleit ze ervoor de manneneconomie te saboteren, de mannenregeringen omver te werpen, alle mannen maar helemaal van de planeet af te ranselen en een volledig geautomatiseerde maatschappij te stichten waarin geld en werk niet meer bestaan en waarin vrouwen zich technisch voortplanten zonder hulp van mannen.

(Uit de groene amstedammer,http://www.groene.nl/1997/14/xs_solanas.html)

Valerie Solanas wist zich een tijdje in de wereld van Andy Warhols' Factory te begeven, en speelde in een aantal van zijn films. Ze schrijft het toneelstuk Up Your Ass, en besluit dat Andy Warhol deze moet produceren. Andy Warhol produceert haar toneelstuk niet, om deze en andere paranoïde redenen schiet ze hem in 1969 neer. In de film wordt Valerie Solanas niet alleen neergezet als gewelddadige en gestoorde feministe, maar als zeer intelligent en op een bepaalde manier sympathiek. Lili Taylor speelt de rol van Solanas ontzettend overtuigend.

21.00 uur

Women in revolt

Paul Morrissey, VS, 1971, 97 min

Komedie over drie vrouwen die in opstand komen tegen verschillende vormen van onderdrukking en de feministische beweging PIG (Politically Involved Girls) oprichten. Nadat Valerie Solanas een moordaanslag op Warhol pleegde, was het slechts een kwestie van tijd voordat Warhols Factory een anti-feministische film zou maken. De hoofdrollen worden gespeeld door drie theatrale travestieten (Candy Darling, Jackie Curtis en Holly Woodlawn) die een dubbelzinnige blik bieden op de vrouwelijke aard, de manier waarop vrouwen worden behandeld en hoe ze op - vooral seksuele - onderdrukking reageren. De vrouwen worden in de film gerespecteerd en het duo Morrissey/Warhol sympathiseert met hun opvattingen over systematische onrechtvaardigheid. Met het grove taalgebruik, de expliciete seks en de veelal geïmproviseerde humor geeft de film tevens een mythisch tijdsbeeld van de Newyorkse subcultuur.

Bron: Archief van het Filmfestival Rotterdam: http://www.filmfestivalrotterdam.com/ned/search/filmdetail.aspx?id=6f578a78-fcbc-43f1-8fe0-a12f65dd8c28

22.00 tot het einde

Your 15 minutes of fame

Tijdsgecapsuleerd warholesk feest met veel projecties, Ipodplugin en ongebreidelde minutes of fame. Met VJ's Martijn von Dalen en Benjamin

Filmhuiscavia - Van Hallstraat 52-I (trap op) - 1052 HH Amsterdam - Telefoon 020-681 1419 - info@filmhuiscavia.nl


---- --