Gemeente Den Haag

Sociale Werkvoorziening neemt werk stapsgewijs over

De gemeente Den Haag gaat de schoonmaak van stadhuis en bibliotheek stapsgewijs overdragen van schoonmaakbedrijf Basita aan Schoon Schip, de schoonmaakdivisie van de sociale werkvoorziening de Haeghe Groep. Gedwongen ontslagen van de schoonmakers zijn daardoor van de baan. Uiterlijk 31 december zal het werk geheel gedaan worden door medewerkers van Schoon Schip. In de tussentijd zal Basita de circa vijftig werknemers die betrokken zijn bij de schoonmaak van stadhuis en bibliotheek ander werk geven. Aanvankelijk wilde de gemeente de hele schoonmaak vanaf 1 maart, de datum waarop het contract met Basita afloopt, niet meer uitbesteden maar zelf ter hand nemen met de werknemers van de Haeghe Groep.
Deze uitkomst neemt wel extra kosten met zich mee voor de gemeente als gevolg van inkomstenderving bij de Haeghe Groep ten opzichte van de prognose. Daarvoor wordt een oplossing gezocht binnen de gemeente. De betrokken wethouders, Frits Huffnagel (Organisatie) en Henk Kool (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn daartoe bereid met het oog op de positie van de werknemers van Basita. Het gaat om mensen die al jaren tot tevredenheid het stadhuis en de bibliotheek schoonmaken. Huffnagel en Kool zijn zeer tevreden dat de inschakeling van zestig medewerkers van de sociale werkvoorziening nu in alle harmonie verloopt. ,,Het is ons wat waard om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan."
FNV-bestuurder Mari Martens noemde het resultaat van het overleg tussen de gemeente en Basita mooi: ,,Ik ben zeer verheugd." Directeur van de Haeghe Groep Henk van den Berg spreekt van een ,,maatschappelijk gezien sierlijke oplossing". Directeur Ria van der Wolf van Basita hoopt dat de oplossing die in Den Haag is gevonden zal leiden tot discussie in de werkgeversorganisatie in de schoonmaakbranche OSB over mogelijkheden tot inschakeling van de sociale werkvoorziening bij het schoonmaakwerk. Landelijk staan er 18.000 sw-medewerkers op de wachtlijst voor werk; in Den Haag zijn dat er 400.