Socialistische Partij

SP :: Nieuws

LeesVoor

Eindelijk doorbraak voor asbestslachtoffers

22-02-2007 * SP-Kamerlid Krista van Velzen is zeer verheugd met de schikking die het bedrijf Eternit heeft getroffen met 2 asbestslachtoffers. Doordat zij in aanraking kwamen met asbest liepen zij borstvlieskanker op. Tot nu toe wees Eternit elke aansprakelijkheid van de hand voor asbestgerelateerde ziekten die niet zijn ontstaan door het werken voor het bedrijf. Alleen werknemers van Eternit en hun familie kregen een schadevergoeding.

Afgelopen jaar heeft toenmalig staatssecretaris Van Geel na lang aandringen van de SP besloten de asbestslachtoffers die niet voor Eternit werkten een voorschot te geven op hun schadevergoeding. Zo kunnen zij de schadevergoedingprocedure tegen Eternit bekostigen. De slachtoffers zijn meestal overleden voordat de rechter in de zaak beslist.

"Ik ga er van uit dat de erkenning van Eternit dat het niet alleen voor medewerkers verantwoordelijk is de toekomstige procedures aanzienlijk zullen verkorten," zegt Van Velzen, die zich al jaren inzet voor deze erkenning. "Het is goed dat Eternit nu eindelijk aanvaardt dat zij ook aansprakelijk is voor de groep mensen die niet-beroepsmatig in contact kwamen met asbest. Zoals mensen die over asbestpaden fietsten of zoals de twee broers met wie nu een schikking is getroffen, die handelden in oude jutezakken die door Eternit gebruikt waren."

De broers die nu een schikking hebben getroffen werden bijgestaan door `asbestadvocaat' Bob Ruers, die lid is van de Eerste Kamer voor de SP. Zie ook:
* Dossier Asbest