Woonbond


Woonbondpersbericht

Woonbond feliciteert Ella Vogelaar

De Nederlandse Woonbond feliciteert Ella Vogelaar die minister is geworden van Wonen, Wijken en Integratie. Door Wonen toe te voegen aan Wijken en Integratie is in een klap zeker gesteld dat het beleid op deze terreinen goed op elkaar wordt afgestemd. De Woonbond kan zich goed vinden in de door het kabinet op deze beleidsterreinen uitgezette beleidslijnen. Er wordt stevig geïnvesteerd in de betaalbaarheid van het huren, de wijkverbetering en in lagere energielasten. Daarbij wordt de jaarlijkse huurverhoging beperkt tot het inflatiepercentage van 1,1 procent en wil de overheid extra maatregelen treffen voor de laagste inkomens. De Nederlandse Woonbond juicht deze maatregelen van harte toe.

Het kabinet nodigt maatschappelijke organisaties uit voor een dialoog over zijn plannen. De Woonbond zal die uitnodiging met beide handen aangrijpen om ook enkele wensen over het voetlicht te brengen. Allereerst het feit dat er pas vanaf 2009 financiële middelen worden vrijgemaakt om de huurtoeslag te verbeteren. De Woonbond pleit er sterk voor dat de korting op de huurtoeslag van 17,05 euro al in 2008 ongedaan wordt gemaakt.

Daarnaast wil de Woonbond graag een kanttekening maken bij het besluit van het kabinet dat de hypotheekrente-aftrek niet ter discussie staat in de komende kabinetsperiode. Volgens de bond heeft de riante subsidiëring van het eigen woningbezit grote nadelige effecten op het functioneren van de woningmarkt als geheel en dus ook op het functioneren van de huurwoningenmarkt. Woonbonddirecteur Ronald Paping: "Vanzelfsprekend blijven wij dan ook samen met andere partijen in de woonsector nadenken over en ijveren voor een beter systeem."

Wat betreft de aanpak om van probleemwijken vitale wijken te maken is betrokkenheid van huurders op nationaal en lokaal niveau van belang. Zeggenschap over de eigen woonomgeving is een must, omdat bewoners vaak veel kennis en ideeën hebben over de manier waarop wijkproblemen kunnen worden aangepakt. Een gebrek aan zeggenschap gaat direct ten koste van het draagvlak onder bewoners voor wijkvernieuwing.

Amsterdam, dinsdag 23 februari 2007
Nummer V07.0370.PR




Woonbond