Gemeente Hoorn


West-Friesland verwelkomt 200.000ste inwoner

22 februari 2007 - Op 22 februari 2007 heeft West-Friesland zijn 200.000ste inwoner officieel verwelkomd. Het is Anita Mombarg, die zich met haar partner Teunis Vis vestigt in Andijk.

De 200.000ste kreeg uit handen van burgemeester A. Streumer namens alle negen West-Friese gemeenten een mand met typische streekproducten.

West-Friesland heeft langer dan gedacht moeten wachten op zijn 200.000ste inwoner. Na een jarenlange sterke groei in de jaren zeventig, tachtig en negentig is de regio nu vooral aantrekkelijk voor de eigen inwoners en West-Friezen die terugkeren. In 1969 werd volgens het toenmalige streekplan nog gedacht dat West-Friesland tien jaar geleden al meer dan 200.000 inwoners zou tellen. De 200.000ste werd, in de periode dat met name Hoorn en Stede Broec volop voor de overloop gingen bouwen, nog vóór 1995 verwacht.

Het groeitempo van West-Friesland is volgens I&O Research/SWB, het verzelfstandigde wetenschappelijk bureau van de West-Friese gemeenten, de laatste jaren flink afgenomen. Van ruim 2.500 nieuwe inwoners per jaar in 1996 is de groei gedaald naar rond de 700 personen de afgelopen twee jaar. In november 2006 werd het spannend: per 1 november was de stand van het inwonertal 199.971. Er waren nog 29 nieuwe inwoners nodig om de mijlpaal te halen. In de eerste tien maanden van het jaar was de West-Friese bevolking met ruim 970 inwoners gegroeid.

Op basis van die ontwikkeling was berekend dat de 200.000ste er begin december zou kunnen zijn. De stand per begin december liet een andere ontwikkeling zien: in diverse gemeenten bleek sprake van een daling van het inwonertal. Het ging vaak niet om grote aantallen, maar wel in de verkeerde richting. Door de gemeentelijke herindeling heeft het enige tijd geduurd voordat de cijfers van alle gemeenten bekend waren.

Het aantal inwoners van de gemeente Andijk, nu in inwoneraantal de kleinste gemeente van de regio, is in het afgelopen jaar en ook in het jaar daarvoor rustig maar gestaag gegroeid. In de meeste andere gemeenten vertoont het inwonertal een wat grillig verloop. Gemiddeld groeide de bevolking van West-Friesland het afgelopen jaar met 0,3 procent. Nu de regio geen groeitaak meer heeft, voorziet de regio vooral in de woonbehoeften van de eigen bevolking.

Het woonklimaat in West-Friesland blijft gelukkig aantrekkelijk voor jonge mensen, constateerde burgemeester Streumer in haar welkomstwoord aan de 200.000ste West-Fries. Anita Mombarg is geboren in Doetinchem en verhuisde in 1992 naar Arnhem. Sinds 2002 woont ze in Doesburg. Omdat Anitas partner Teunis Vis een nieuwe baan kreeg in West-Friesland, besloten ze zich in deze regio te vestigen. Bovendien heeft het West-Friese landschap hen altijd getrokken. De omgeving van Andijk en het huis aan de Dijkgraaf Grootweg, dat momenteel nog in aanbouw is, hebben Anita en Teunis doen besluiten naar Andijk te verhuizen.