FNV Bondgenoten

Aldi Best weert vakbond uit bedrijf

Donderdagmiddag is vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten de toegang tot het Aldi- distributiecentrum in Best ontzegd. Van der Ploeg wilde een vergadering van de belangengroep Logistiek (BLG) bijwonen, maar stuitte op het hoofd van de financiële administratie, de heer Suurhof.

Ook de enkele jaren geleden opgerichte belangengroep (BLG) werd het verboden vanmiddag te vergaderen in het gebouw van Aldi.

Door het weren van de vakbondsbestuurder en de BLG handelt Aldi Best in strijd met de afspraken gemaakt die enkele jaren gelenden zijn vastgelegd in een contract tussen de drie partijen. De zaak kreeg in die periode landelijk bekendheid toen de voorzitter van de BLG, de toenmalige Aldi chauffeur dhr. V.d. Broek ontslagen werd. Dit ontslag werd na ingrijpen door de bond door de rechter voorkomen. Mede naar aanleiding van deze kwestie werd Aldi berucht in het land als slechte werkgever.

Henk van der Ploeg: "Al jaren voeren we een strijd met het Aldi- concern, want ze zien ons liever gaan dan komen. Werknemers worden onder druk gezet, de naleving van de gemaakte afspraken deugt van geen kant. En als klap op de vuurpijl blijkt de voorzitter van de OR, die nota bene lid van FNV Bondgenoten is, bereid te zijn brieven van Aldi mede te ondertekenen waarin de bond wordt buitengezet. Het is bittere noodzaak dat wij bij Aldi over de vloer komen. Wie komt er anders op voor de werknemers?"

Enkele jaren geleden is een contract getekend door de directie van Aldi , de vakbonden en de belangengroep. Hierin staan afspraken over onder andere het bestaan van een belangengroep, de vergaderrechten, het faciliteren van onder meer een ruimte door Aldi en rechtsbescherming. Van der Ploeg: "De directie treedt dit contract met handen en voeten. In eerste instantie laten ze per brief weten dat de belangengroep geen bestaansrecht heeft en dus dat er geen vergaderruimte nodig is. Vervolgens mag de vergadering wel doorgaan en betalen ze de uren door van de BLG- leden, maar vergaderen moet buiten het bedrijf plaats vinden. Het is onnavolgbaar wat Aldi doet. Hoewel het beleid wel duidelijk is, werken bij Aldi betekent je mond houden en doen wat er gezegd wordt en dus de BLG buiten werken en de bond buiten houden".

FNV Bondgenoten onderzoekt in overleg met zijn advocaat de mogelijkheden om een procedure op te starten. De rechter zal zich dan moeten uitspreken over het niet nakomen van afspraken door Aldi Best.
---