Het Nederlandse Rode Kruis

23 februari 2007
Rabobank doneert reanimatiepoppen

Het Coöperatiefonds van Rabobank Betuwe heeft aan 12 EHBO-verenigingen en Rode Kruis-afdelingen in de Betuwe reanimatiepoppen uitgereikt. Ook gaf de Rabobank speciale laptops waarmee de reanimatie-oefeningen kunnen worden geregistreerd.

Bij de officiële overdracht werd meteen een demonstratie hartmassage gegeven. Een lotusslachtoffer simuleerde een hartstilstand en viel pardoes op de grond. Toen kwam de hulpverlening op gang.

Op een klaarliggende reanimatiepop werd door een aantal gediplomeerde EHBO-ers een demonstratie-reanimatie gegeven. Via een groot scherm konden alle aanwezigen in grafieken zien of de beademing en hartmassage adequaat werden uitgevoerd. Door de bijgeleverde speciale software en laptop was dit goed te volgen. Ook werd tijdens de demonstratie geoefend met een Automatisch Externe Defibrillator (AED). Dat is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, waarna het hart weer zelf een hartritme moet krijgen.

Rabobank
Rabobank Betuwe is een coöperatie met leden. Een deel van de winst vloeit jaarlijks terug naar het werkgebied vertelt Teun Geluk, voorzitter van het Coöperatiefonds. Dit fonds ondersteunt projecten die de leefbaarheid bevorderen en een duurzaam en maatschappelijk karakter hebben. Naar aanleiding van een verzoek van EHBO-vereniging Opheusden voor een reanimatiepop, hebben we alle andere verenigingen in ons werkgebied actief benaderd. De verenigingen reageerden heel enthousiast op ons aanbod.
Met behulp van de poppen kunnen nieuwe cursisten en leden van de verenigingen leren reanimeren volgens de laatste EU-richtlijnen.