DAS pleit voor transparantie ontslagprocedure CWI

23.02.2007 / 10:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Das rechtsbijstand

Das rechtsbijstand

De Nationale Ombudsman gaat een onderzoek starten naar de ontslagprocedure van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Redenen hiervoor zijn klachten over gebrek aan transparantie, belangenverstrengeling en de schijn van partijdigheid bij die procedure. Ook DAS constateert deze problemen en pleit voor meer transparantie.

DAS rechtsbijstand behandelt jaarlijks veel ontslagzaken waarbij de procedure bij het CWI wordt gevolgd. Het CWI beslist in deze ontslagprocedures of een ontslagvergunning wordt verleend aan een werkgever. De ontslagaanvragen worden beoordeeld door een Ontslagadviescommissie, waarin vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zitten. De namen van deze personen worden echter niet bekend gemaakt waardoor mogelijke belangenverstrengeling of partijdigheid niet aan het licht komt.

Ook DAS constateert dat de procedure ondoorzichtig is. Omdat het CWI de leden van de Ontslagadviescommissie niet bekend maakt, ontbreken transparantie en controleerbaarheid in ontslagprocedure. Bovendien verloopt de hele procedure schriftelijk. In tegenstelling tot de kantongerechtprocedure kent de ontslagprocedure van het CWI geen zitting waar partijen hun standpunten mondeling kunnen toelichten. Werknemers krijgen dan ook niet het gevoel dat er naar hun argumenten wordt geluisterd.

Veel werknemers die door DAS worden bijgestaan in de ontslagprocedure van het CWI, hebben niet het gevoel dat er serieus naar hun zaken wordt gekeken en zijn het niet eens met de beslissing om een ontslagvergunning te verlenen. Bezwaar maken is echter niet mogelijk. DAS is van mening dat meer transparantie in de procedure bij werknemers zal leiden het tot meer begrip voor de uitkomsten van de procedure.

In ontslagprocedures bij de kantonrechter, de zogenoemde ontbindingsprocedures, wordt altijd de naam van de kantonrechter bekend gemaakt. Ook bestaat de mogelijkheid op wraking of verschoning, op het moment dat de kantonrechter vooringenomen blijkt of dat hij één van beide partijen persoonlijk of zakelijk kent.

Het is voor zowel werkgever en werknemer noodzakelijk om te kunnen vertrouwen op de integriteit en betrouwbaarheid van de procedure die leidt tot afgifte van de ontslagvergunning. DAS is verheugd dat de Nationale Ombudsman de procedure bij het CWI onder de loep neemt en onderzoekt of de ontslagadviescommissie onafhankelijk is en de procedure met voldoende waarborgen omkleed is.

Noot aan de redactie:
DAS is de juridische specialist voor particulieren en het mkb en biedt hun rechtsbijstand, incassodiensten en juridisch advies. Op het gebied van rechtsbijstand is DAS marktleider in Europa. DAS Nederland behandelde in 2005 voor particulieren en bedrijven in het totaal circa 82.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. Op het gebied van incassodiensten biedt DAS ondernemers een breed dienstenpakket dat varieert van het uitbesteden van incasso-opdrachten of debiteurenbeheer tot compleet creditmanagement.

De premieomzet van de rechtsbijstandverzekeraar bedroeg in 2005 143,5 miljoen euro en de winst voor belastingen 22,3 miljoen euro. In Nederland heeft DAS circa 1.000 medewerkers in dienst, waaronder 450 juristen. DAS heeft vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rijswijk,Groningen, Drachten en Zwolle.

DAS is in Nederland opgericht in 1963 door zeven Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en DAS Duitsland. DAS Duitsland bezit 50% van de aandelen, de overige 50% is in handen van de Nederlandse aandeelhouders. Inmiddels zijn er DAS-vestigingen in vijftien Europese landen.