Provincie Groningen

Talent Fever voor iedereen in stad en provincie 23 februari 2007

Onder de titel Talent Fever organiseren de gemeente en provincie Groningen het komende voorjaar een groot aantal bijzondere evenementen. Het festival vormt de omlijsting van het Europese Kampioenschap Voetbal onder de 21 jaar, het UEFA EK onder 21, dat van zondag 10 juni tot en met zaterdag 23 juni in Groningen, Heerenveen, Arnhem en Nijmegen plaatsvindt. De finale van het UEFA EK onder 21 is op zondag 23 juni in de Groninger Euroborg.

Het publieksfestival bestaat uit meer dan vijfenzestig evenementen en activiteiten op het gebied van sport, cultuur en educatie. Swingin'Groningen en de Landenweek zullen dit jaar in het teken staan van Talent Fever. Bij de presentatie vanmiddag op het Groninger Stadhuis benadrukten wethouder José van Schie en gedeputeerde Ineke Mulder dat het festival een gezamenlijk initiatief is van gemeente en provincie Groningen. Het festival - met als thema `Talent' - is zeer omvangrijk en heeft een gevarieerd en feestelijk karakter.

Feest voor iedereen in stad en provincie
Zowel het UEFA EK onder 21 als het Talent Fever-festival moet een feest zijn voor alle inwoners van stad en provincie Groningen. Vandaar dat het programma van het festival zeer breed is. Van de start van het Jeugd Gehandicapten-Voetbal op woensdagmiddag 4 april tot en met de Muzikale Grand Finale op zaterdagavond 23 juni zullen stad en provincie het toneel zijn van een reeks aansprekende evenementen. Zo vindt

* op zondag 27 mei in het Stadspark een groot ballonnenevenement plaats voor de jeugd

* is er op zondagmiddag 3 juni op diverse locaties in de Groninger binnenstad straattheater

* opent op woensdagmiddag 6 juni de overzichtstentoonstelling van het werk van sportcartoonist Dik Bruynesteyn
* vindt op donderdag 10 juni een Sportsymposium plaats in de Mediacentrale

* speelt het Haydn Jeugd Strijkorkest op donderdagavond 14 juni tijdens het Groninger Grachtenconcert

* en klinkt het Nederlandse levenslied een dag later op de Hoge der Aa op het Smartlappenfestival. In datzelfde weekend organiseert ook Swingin' Groningen zijn muzikale feest.

De kleurrijke en feestelijke aankleding van de Groninger binnenstad moet benadrukken dat het festival en het UEFA voetbaltoernooi het komende voorjaar iedereen wat te bieden heeft.

Voor de voetballiefhebbers
Talent Fever organiseert samen met de KNVB regio Noord een school futsaltoernooi (zaalvoetbal) voor meisjes en jongens uit het voortgezet onderwijs. In verschillende sporthallen verspreid over de provincie zijn er voorrondes, die eindigen in een finale op zondag 3 juni. Kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking kunnen meedoen aan een jeugd-G-toernooi, waarvan het slottoernooi op 26 mei plaatsvindt. Daarnaast is er een schoolvoetbaltoernooi voor de laagste klassen van het basisonderwijs.

Bij al deze voetbaltoernooien wordt het thema Kick Racism betrokken. Jongerenwerkers van de MJD gaan gesprekken met de jeugd aan over racisme en er zal een rap-act worden opgevoerd. Verder krijgt de Classic Cup 2007 subsidie, een toernooi van verenigingen die tenminste 100 jaar oud zijn. Voor onze provincie doen hieraan mee: Be Quick, GSAVV Forward, GRC Groningen, HSC, Veendam, Velocitas en WVV. De finale is op 2 juni op het terrein van Velocitas.

Music Match
Om de activiteiten niet alleen tot sport te beperken is aan de Jungle Warriors gevraagd een cultureel programma te organiseren voor jongeren op diverse podia in de provincie. In de periode mei/juni krijgen jonge Groningse danstalenten een middag een open podium en workshops aangeboden. Dit vindt plaats in Leek, Veendam, Hoogezand, Winschoten, Stadskanaal en Delfzijl. Daarnaast is op 6 juni een speciale avond in de Oosterpoort Groningen met alle regionale talenten. De Music Match eindigt met een optreden op het Ruigeland Festival op 9 juni.

Finale-feest
Op de finaledag 23 juni krijgt het UEFA EK onder 21 een swingende afsluiting in de stad. Overdag organiseert Groningen City Club (GCC) een Landenweek-braderie met straatartiesten. Aansluitend komt Radio 538 met hun fantour naar de Grote Markt. Over de artiesten die hierbij zullen optreden volgt later bericht.

Website
Op de website www.talentfever.nl kunt u terecht voor meer informatie over het festival en de UEFA EK-wedstrijden in Groningen.

23 februari 2007