VVD


23-2-2007

Nederlandse Kamerleden eisen onafhankelijkheid
OVSE-verkiezingswaarnemers

De Nederlandse parlementaire delegatie bij de Veiligheidstop in Wenen, met VVD-er Han ten Broeke en CDA-er Bart van Winsen, heeft een brandbrief aangeboden aan de president van de OVSE, Göran Lennmarker, om een opspelend conflict over verkiezingswaarneming af te wenden.

Na de verkiezingen in Servië, waar de OVSE het goedkeuringsstempel 'vrij en eerlijk' (free and fair) aan had verbonden, kwam een al langer sluimerend conflict tussen de organisatie van professionele verkiezingswaarnemers (ODIHR) en de parlementariërs van de OVSE gisteren op de conferentie in Wenen tot een uitbarsting.

Inzet van het conflict is wie na afloop van waargenomen verkiezingen het best in staat is om verkiezingen te beoordelen en te kwalificeren. Zowel de parlementariërs (in de assemblee van de OVSE) als de professionele waarnemers (van ODIHR) verweten elkaar de onafhankelijkheid van de verkiezingsuitspraken in gevaar te brengen.

Delegatieleider Van Winsen (CDA): "Met deze brief proberen we te voorkomen dat de zaak verder uit de hand loopt. Verkiezingswaarnemeningen zijn een kerntaak van de OVSE en dit gedoe brengt dat in gevaar. Dat willen we voorkomen. Nederland hecht veel waarde aan het onafhankelijke stempel dat de OVSE kan afgeven. Dat is de reden dat wij het voortouw hebben genomen om die zeker te stellen."

VVD-Tweede Kamerlid Ten Broeke: "Met het oog op komende verkiezingen in eigen land en voormalige deelrepublieken lachen de Russen, en trouwens ook andere landen die graag de bestaande systematiek onderuit willen halen, hier duidelijk in hun vuistje. Hoe meer de OVSE zichzelf in diskrediet brengt, des te makkelijker het wordt om haar uitspraken te politiseren. Die subjectiviteit bedreigt de OVSE. Parlementariërs en professionele waarnemers moeten juist samenwerken en eensluidende uitspraken doen. Dat is de kracht van het systeem en van het keurmerk voor de democratie dat de OVSE afgeeft."

23 februari 2007

Han ten Broeke: h.tbroeke@tweedekamer.nl