Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 4, 24 februari 2007

Utrecht, 22 februari 2007

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 4 van 24 februari, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Nieuws

Weinig onderwijsassistenten direct in de klas
Van de onderwijsassistenten die met een diploma het mbo verlaten, belandt slechts een paar procent binnen anderhalf jaar als onderwijsassistent in de klas. De meesten kiezen ervoor door te stromen naar het hbo, vaak naar de pabo. Het kwart van de onderwijsassistenten dat na de mbo-opleiding voor de arbeidsmarkt kiest, komt voor een groot deel in andere beroepen terecht.

Rode kaart voor werkgevers
De onderwijsbonden gaan van 6 tot en met 15 maart langs bij de regionale opleidingencentra om tijdens speciale personeelsbijeenkomsten tekst en uitleg te geven over de vastgelopen cao-onderhandelingen in de bve. Met een grote opkomst hopen ze de 'starre houding' van de werkgevers te doorbreken.

Veel intimidatie door chef of collega op hogeschool Eén op de vijf docenten in het hoger beroepsonderwijs heeft te maken met intimidatie door collega's of chefs. Dat blijkt uit het onderzoek Confrontaties met agressie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Drukte over onderwijstijd levert baksteen op

Middelbare scholen geven te weinig les.
Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie wordt duidelijk dat dit jaar nog niet de helft van de scholen voor genoeg onderwijstijd zorgt. Scholen die in gebreke blijven, worden in de toekomst op hun subsidie gekort. Tot genoegen van de Zwolse ouder Eric Stulen. Hij strijdt voor meer onderwijstijd voor zijn kinderen. Dat moest hij kortgeleden bekopen met een baksteen door het raam.

Interview

Mariëtte Hamers: "Parlementair onderzoek komt er"
Het parlementair onderzoek naar de vernieuwingen in het onderwijs gaat door. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is vol vertrouwen over de voortgang. Ze weet ook waar het over moet gaan. "De Kamer denkt een groot draagvlak te hebben bij het invoeren van een vernieuwing en vervolgens gaat er toch van alles mis. Hoe komt dat?"

Achtergrond

Friese basisscholen aan de schandpaal
Veroordeeld, afgekraakt, afgebrand. Wanneer een school van de Onderwijsinspectie het stempel 'zeer zwak' krijgt, lopen de emoties hoog op. Friese leerkrachten weten er alles van. "Vroeger kreeg een kind dat niet meekwam een bordje om de nek met daarop het woord 'ezel'. Zo voelt het predicaat voor mij ook."

Docenten inburgeringtrajecten maken zich zorgen
Onrust in het inburgeringwerk. Niet alleen bij de roc's die zich in de concurrentiestrijd proberen te handhaven, ook onder docenten Nederlands als tweede taal die het van tijdelijke opdrachten bij commerciële taalbureaus moeten hebben. Door de keiharde concurrentie moet het werk steeds goedkoper en staan arbeidsvoorwaarden onder druk. Docenten trekken aan de bel. "Er moet een onderzoek komen naar de kwaliteit van de inburgeringtrajecten."

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht
Aanmelden nieuwsbrief
Ontvangt u deze nieuwsbrief via een collega en wilt u voortaan de nieuwsbrief automatisch op uw eigen e-mailadres ontvangen? Meldt u nu hier aan
Volgende nummer
Het volgende nummer verschijnt 10 maart