SP Noord-Holland


10. Peter de Pagter: een inspirerende dag

Peter de Pagter 24-02-2007 De dag (een zaterdag) begint al vroeg. Op naar de SP kraam in de Grote Houtstraat in Haarlem. Het regent een beetje. Ondanks het weer lopen enthousiaste SP-leden flyers uit te delen en sponsjes aan de man/vrouw te brengen. Het is me al eerder opgevallen hoe geolied de verkiezingsmachine van de SP loopt. Een Henk Wichard van afdeling Amsterdam die schijnbaar moeiteloos een provinciale campagne opzet. De jeugd (Rood) die overal present is en de uitvoering van de campagne lijkt te trekken. Het enthousiasme van die ondersteuners is hart verwarmend. De SP is echt een partij van mensen voor mensen. Op alle fronten.

Ik kan het niet nalaten om Xander den Uyl, die bij de kraam van de PvdA staat, ook wat informatie te geven over een socialistische partij die wel menselijk en sociaal is. Xander ken ik nog uit de tijd dat hij directeur was in de provinciale organisatie. Hij was toen één van de grote animators van de reorganisatie die in 2003 gestart is (en nog steeds niet afgelopen is). Een reorganisatie die gekenmerkt wordt door het niet nakomen van de CAO door de provincie. Na bij de provincie op een zijspoor gezet te zijn, is Xander vakbondssecretaris geworden bij de AbvaKabo. Een AbvaKabo die zich tijdens de reorganisatie van haar slechtste kant heeft laten zien. Met een bondsbestuur (met Xander als secretaris) dat niet reageert op brieven van de Ondernemingsraad over de meer dan asociale wijze waarop de reorganisatie wordt uitgevoerd (ongeveer 300 medewerkers worden aan de kant gezet terwijl er nog voldoende vacatureruimte is om hen te plaasten).

De situatie rond de kraam van GroenLinks is hilarisch. De aanhangers van GroenLinks lopen met molentjes. Werkelijk. Of dit symbolisch is, durf ik niet te vragen. Op deze wijze ken ik echter wel Groenlinks en met name de fractievoorzitter. Bart Heller is niet van deze maatschappij. Hij lijkt rechtstreeks afkomstig te zijn uit een regentengeslacht.

In de stand van de SP ligt ook een handtekeningenlijst. Door een handtekening te plaatsen, kunnen Haarlemmers laten weten dat zij meer fietsenrekken bij het station willen. Door een tekort aan fietsenstalling is het momenteel een puinhoop bij het station en zelfs gevaarlijk. Ik moet er niet aan denken dat het station snel ontruimd moet worden.
Vanuit de andere partijkraampjes is er belangstelling om de lijst mee te ondertekenen. Opvallend is een vertegenwoordigsters van de PvdA. Zij vindt dit niet alleen een goed initiatief, maar vraagt de SP ook iets te doen aan de veiligheid van een fietstunneltje bij de Verspronkweg. De PvdA weet dus ook welke partij wel actief is.

In het begin van de middag loop ik naar de stadsbibliotheek. In de bibliotheek wordt een verkiezingsdebat gehouden. Rinske Kruisinga van het CDA en Cheryl Braam van GroenLinks schitteren door afwezigheid. Op de aanwezigheid van Rinske had ik me wel verheugd. Ik was benieuwd of zij zou reageren op de opmerkingen van de SP (Carlien Boelhouwer) over de problemen rond de wachtlijsten in de jeugdzorg. Op een robbertje gedachtewisseling heb ik mij voorbereid. Helaas, het mag niet zo zijn.

Het debat is tamelijk tam. Dit komt voornamelijk door de wijze waarop het debat geleid wordt. Het is niet meer dan het uitwisselen van standpunten door de politieke vertegenwoordigers. Standpunten die niet ver uiteen liggen. Het is jammer dat het publiek niet meer bij het debat betrokken wordt. Een prikkelend debat blijft daardoor uit. Het enige vuurwerk komt van de Partij voor de Dieren. De gecastreerde biggetjes zijn weer rijkelijk aanwezig. Alle partijen laten weten dat zij het ook schandelijk vinden. Een ieder is het er mee eens dat er meer biologische landbouw e.d. gedaan moet worden (geeuw).

Na afloop van het debat spreek ik nog met een aantal medewerkers van de stadsbibliotheek. Zij willen weten hoe ik als mogelijk statenlid aankijk tegen de functie van bibliotheken. Mijn gedachten komen overeen met die van de medewerkers van de stadbibliotheek. Bibliotheken dienen zich te ontwikkelen als een soort makelaars tussen de vragen van burgers en het totaal aan beschikbare informatie. Informatie op papier, op tape, op DVDs, Internet, etc. Op de vraag of de provincie op dit vlak iets kan betekenen, moet ik het antwoord schuldig blijven. De provincie heeft zelf nog geen visie over kennisbeheer. In de eigen provinciale organisatie lukt het in ieder geval niet. Er moet nog het nodige zendingswerk verricht worden.

De bibliotheek laat weten dat er grote belangstelling is voor foldermateriaal van de SP. Bibliotheken blijken veelvuldig bezocht te worden door Haarlemmers die belangstelling hebben voor verkiezingen. Bij de stadsbibliotheek hopen zij die informatie te vinden. Ik zeg toe dat er maandag ongeveer 200 flyers gebracht zullen worden. Flyers die verspreid zullen worden over de verschillende filialen.

Aan het eind van de middag ben ik weer terug bij de SP-stand in de Grote Houtstraat. De sponsjes doen het uitstekend. Een pluim voor diegene die dit bedacht heeft. Het begint nu echt te plenzen. De straat wordt leeg en daarmee eindigt het flyeren.

In de avonduren tref ik voorbereidingen voor de zondag. Zondag is de landelijke aftrap van de provinciale verkiezingen in het Land van Ooit. Morgen hoop ik de dag fotografisch te kunnen vastleggen. Tevens ben ik benieuwd naar het optreden van Dago Wellink. Dago zal in twee minuten gaan uitleggen waarom het zo leuk wonen is in Noord-Holland.
* Aftellog

* Meer over Peter de Pagter

* Alles over de verkiezingen

Aftellog: Nog 7 dagen


* Klaas Gunster: Het gaat nu echt kriebelen!
* Louise Smits: nog negen dagen

* Fred Gersteling: tekort aan woningen

* Peter de Pagter: Een inspirerende dag

* Dennis Schuitemaker: beslist de moeite waard
* Anna de Groot: je weet maar nooit!

* Hans Mandjes: het zal zeker weer druk worden!