Ingezonden persbericht


Enfants sorciers - Theatraal onderzoek naar Kindheksen in Afrika

Coproductie van De Balie en Compagnie Dakar

Tekst en regie van Guido Kleene

De Balie | zondag 25 t/m dinsdag 27 februari

Kindheksen zijn een relatief nieuw fenomeen uit Congo. Kinderen van soms nog maar drie, vier jaar oud krijgen plotseling de schuld van dood en verderf in het land, worden uit de gemeenschap verstoten en belanden op de straten van Kinshasa. Het is de diepste overtuiging van veel Congolezen - ook in Europa - dat deze kinderen over bovennatuurlijke krachten beschikken waarmee ze het land in een spiraal van geweld en ellende storten.

Regisseur Guido Kleene stuitte tijdens zijn reizen door Afrika op dit kindheksengeloof en besloot er een toneelstuk aan te wijden, 'Enfants sorciers'. In het najaar is dit stuk volledig geënsceneerd te zien in De Balie, maar nu al speelt Kleene's gezelschap Compagnie Dakar drie zogeheten 'pilots': tekstuitvoeringen met een randprogramma van nagesprekken en discussies. Acteurs in het stuk zijn Urias Boerleider, Matthias Maat en Daphne de Winkel.

Guido Kleene baseert zijn stuk op vele gesprekken die hij voerde met van hekserij beschuldigde kinderen, gelovige volwassenen, kerken die uitdrijvingsrituelen verzorgen, mensenrechtenactivisten en deskundigen uit Afrika en Europa. Hij hoorde buitengewone verhalen van en over kinderen die - in een onzichtbare heksenwereld - over auto's, vliegtuigen en de nieuwste communicatieapparatuur beschikken en daarmee intensief contacten onderhouden met het Westen. Maar hij stuitte ook op de schrijnende sociale situatie waarin deze gedoemde straatkinderen tegelijkertijd verkeren.

Vragen die 'Enfants sorciers' opwerpt zijn onder meer: waarom zijn kinderen plotseling een bedreiging? Is kindhekserij - net als kindsoldaten en straatkinderen - een hypermodern fenomeen dat te maken heeft met de veranderende verhouding tussen kinderen en volwassenen? En waarom zijn wij - als westerlingen - zo gefascineerd door de geheime, onzichtbare wereld waarin Congolezen geloven?

'Enfants Sorciers' is een verontrustend, theatraal onderzoek naar kindheksen in Afrika.

Kijk voor de meest actuele informatie op www.debalie.nl.

Praktisch:
Wanneer: zondag 25, maandag 26 en dinsdag 27 februari 2007 | 20.30 uur Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Toegang: 7,50 euro / 5 euro met korting
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur.) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda. Website: www.debalie.nl, www.compagniedakar.nl
Noot voor de pers: meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij Ellen van Beek. Ellen.van.beek@balie.nl, 020-5535151.