SP Noord-Holland


9. Fred Gersteling: tekort aan woningen

Fred Gersteling 25-02-2007 Vandaag op weg naar Ymere voor een nieuwe woning. Komend van een kraakpand in de Rustenburgerstraat (de Bakkerpanden) en gaand naar de 1e Jan van der Heydenstraat blijf ik in mijn geliefde De Pijp. Net op tijd voor de ontruiming en net genoeg woonduur opgebouwd. En daarmee zitten we gelijk in de volkshuisvesting waar ik mee de laatste jaren heb bemoeid.

Als oprichter en onderhandelaar van de Huurdersvereniging Amsterdam ken ik corporaties, stadsdelen en gemeente Amsterdam erg goed. Dat is beduidend minder voor de provincie. Maar een deel van de problemen zijn hetzelfde: een kwantitatief en kwalitatief tekort aan woningen. Bovendien hebben starters het bijna overal moeilijk, zowel op de huurmarkt (weinig aanbod) als op de koopmarkt (te duur). In de kleine kernen is weinig ruimte voor nieuwbouw en deze is vaak niet voor jongeren die daar willen blijven wonen. In de grotere steden vindt grootscheepse stedelijke vernieuwing plaats met daarbij een grote verhuisstroom in en buiten de stad. Ouderen en gehandicapten moeten zolang mogelijk blijven thuiswonen.

Dat kan maar dat vereist een grootscheepse aanpak van de bestaande woningvoorraad. Dat alleen al is een behoorlijk stevige opgave. Terwijl de komende decennia er zon 2000.000 woningen in Noord-Holland bijgebouwd moeten worden. Daar zijn nu nog geen plekken voor aangewezen. Er wordt wel van alles onderzocht en dan is het de kunst de natuurgebieden te ontzien. Het IJsselmeer tussen Amsterdam en Almere volbouwen is ongewenst.

Het grootste deel van de bouwopgave moet gevonden worden in bestaand bebouwd gebied. Inbreiden dus. Soms kan de rand van bestaande kernen ronder worden gemaakt. Daarbij moeten we maar accepteren dat het etagewoningen zullen zijn. Het onzalige idee om meer eengezinswoningen in de stedelijke vernieuwing te bouwen kost teveel ruimte want dan zullen we echt de natuur in met de woningbouw. En etagewoningen in de koopsector zijn best te verkopen, alleen dan zullen ze minder duur moeten zijn.

Allerlei nieuwe maatregelen zoals starterssubsidie voor koopwoningen zorgen er alleen maar voor dat de koopprijs hoog blijft. De enige manier is om koopwoningen voor starters bereikbaar te maken is de prijs verlagen. Het zou de moeite waard zijn uit te rekenen of een startende koper niet beter af is met een subsidie op de woning in plaats van de hypotheekrenteaftrek.

Dinsdag bereid ik samen met bewonersvertegenwoordigers in de Westelijke Tuinsteden het gesprek met Piet Dikken, wethouder in Geuzenveld-Slotermeer, voor. Struikelblok blijft dat er te weinig nieuwbouw wordt aangeboden aan de gezinnen wiens woningen gesloopt gaan worden. Te vaak gaan ze naar een woning die nauwelijks of geen betere kwaliteit heeft, maar de huur is wel 200 duurder.

Daarna naar één van mijn wergevers, de samenwerkende wijkcentra in Amsterdam Zuid-West. Daar bespreken we het projectplan voor een `inloop-huiskamer in de Stadionbuurt, beheerd door vrijwilligers en de locatie betaald door de in de wijk actieve woningbouwcorporaties.

Donderdag geven we een voorlichtingsbijeenkomst voor gemeenteraadsleden, en stadsdeelraadsleden in Noord en Zeeburg. Steen des aanstoots is de stadsverwarming. Woningbouwers zijn verplicht akkoord te gaan met stadsverwarming, de gemeente gebruikt wurgcontracten. De consument heeft niets in te brengen, zit wel 30 jaar vast aan één energiebron en één energieleverancier en betaalt naar alle waarschijnlijkheid 11% te veel. Dat laatste is een uitkomst van een onderzoek naar warmtekoudeopslag met warmtepompen. Bovendien is het geheel veel kleinschaliger en beter aanpasbaar aan technische ontwikkelingen. En in 30 jaar is dat wel te verwachten. De Energieleverancier is de Gemeente Amsterdam en de NUON. De provincie is een stevige aandeelhouder in NUON, dat komt mooi uit als ik in de Provinciale Staten wordt gekozen.

Stem op 7 maart SP, lijst 5, en misschien op de kandidaat met het nummer 9. NU SP, nu zeker!

* Aftellog

* Meer over Fred Gersteling

* Alles over de verkiezingen

Aftellog: Nog 7 dagen


* Klaas Gunster: Het gaat nu echt kriebelen!
* Louise Smits: nog negen dagen

* Fred Gersteling: tekort aan woningen

* Peter de Pagter: Een inspirerende dag

* Dennis Schuitemaker: beslist de moeite waard
* Anna de Groot: je weet maar nooit!

* Hans Mandjes: het zal zeker weer druk worden!