Politie Friesland

Politieberichten van zondag 25 februari 2007

Fryslân, 25-02-2007 o Politieberichten van zaterdag 24 februari 13.00 uur t/m zondag 25 februari 11.00 uur.

Gorredijk: aanrijding met letsel
Een 28-jarige vrouw uit Groningen is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de A7. De vrouw reed richting Drachten en had een voor haar rijdende auto vermoedelijk niet op tijd gezien. Beide voertuigen raakten elkaar. De vrouw kwam met haar personenauto tot stilstand in de rechterberm. De andere auto kwam in de middenberm terecht. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Earnewald: inbraak in horecabedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een
horecagelegenheid aan de Koaidyk. Men kwam binnen na het vernielen van een glazen schuifpui. Er werden twee flatscreens meegenomen. Namen het bedrijf deed een 40-jarige man uit Earnewald aangifte.

Akkrum: vrouw gewond bij aanrijding
Een 29-jarige vrouw uit Aldeboarn is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Boarnsterdyk. De vrouw zat als passagier in de auto bij haar 35-jarige echtgenoot, de bestuurder. Hij was op de afrit gestopt, om af te slaan richting Aldeboarn. Een 63-jarige man uit Nes Boarnsterhim had dat te laat in de gaten en botste met zijn personenauto achter op de andere auto. De vrouw is met pijn in nek en buik overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: burgers pakken vernielers
Zaterdagnacht heeft de politie twee jongens van 18 jaar uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Bewoners van het Penningkruid hoorden omstreeks 00.35 uur een klappen en gelal en gejuich. Buiten bleken enkele spiegels van autos geslagen of geschopt te zijn. Drie knapen fietsten net weg van die plek. Een buurtbewoner ging er met de auto achteraan en wist twee van de drie, de genoemde verdachten, te achterhalen. Ze zijn aangehouden en ingesloten. Een onderzoek naar de derde verdachte wordt ingesteld.

Drachten: dierenkwelling
De politie heeft zaterdagnacht een 19-jarige jongeman uit Ternaard aangehouden op verdenking van dierenkwelling. Omstreeks 01.00 uur zagen politiemensen dat een groep jongen op De Drift ter hoogte van het busstation achter een aantal eenden aanrenden. Eén van hen kreeg er één te pakken en gooide het dier op de grond. Toen de politie erbij kwam bleek de eend inmiddels dood te zijn. De knaap is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Noordwolde: twee aanhoudingen na mishandeling en vernieling De politie heet zaterdagnacht een 31-jarige man uit Zandhuizen en een 36-jarige vrouw uit Vledderveen aangehouden op verdenking van respectievelijk mishandeling en bedreiging en vernieling. Omstreeks 00.30 uur kwam de man uit Zandhuizen aan de deur van een 20-jarige man in de Hoefslag. De verdachte wilde naar binnen en er ontstond een vechtpartij voor de woning. Daarbij werd het slachtoffer bedreigd. Hij wist weer in de woning te komen, waarop de verdachte vertrok. Maar niet voor lang. Even later kwam hij terug in het gezelschap van enkele mannen en vrouwen. Nog voordat de inmiddels gealarmeerde politie ter plaatse was, sneuvelde er een ruit aan de voorzijde van de woning. De politie hield de Zandhuister aan. De vrouw uit Vledderveen erkende de ruit te hebben vernield. Ook zij werd aangehouden. Beide verdachten zijn ingesloten. De politie onderzocht de juiste toedracht en de nog onbekende aanleiding.

Leeuwarden: man onder invloed rijdt door na aanrijding
De politie heeft zondagochtend een 25-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van doorrijden na aanrijding en het rijden onder invloed. Omstreeks 02.35 uur vond een aanrijding plaats op de Populierenstraat. Een personenauto was achter op een geparkeerde bestelauto gebotst. Daarop was de bestelauto doorgeschoten op een weer daarvoor geparkeerde auto. Getuigen hadden de bestuurder en een passagier zien wegrennen in de richting van een woning. In deze woning trof de politie beide mannen. De verdachte erkende te hebben gereden. Hij was onder invloed. Aan het bureau blies hij 475 ug/l. Ook bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De man kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. De passagier, een 34-jarige man uit Hurdegaryp, beledigde tijdens en na de aanhouding van zijn kompaan de politiemensen meermalen. Nadat hem duidelijk was gemaakt dat hij dat niet moest doen, vond hij het noodzakelijk toch te herhalen. Daarop is ook hij aangehouden op verdenking van belediging. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Vinkega: ravage aangericht in vakantiewoning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak en vernielingen in een vakantiewoning aan de Westvierdeparten. Een 51-jarige man uit Amsterdam deed aangifte. Zaterdagavond kwam hij na een afwezigheid van enkele weken bij de woning en zag dat het licht brandde en de tv aan was. Ook bleken er drie ruiten te zijn vernield. Door de politie werd de woning doorzocht. Er werd niemand aangetroffen. Wel bleek er door de inbreker(s) een grote ravage te zijn aangericht. Drank en etensresten lagen door de woning, de barbecue was in de woonkamer gebruikt, de oven en de frituurpan stonden al enige tijd aan en alle verlichting brandde. De aangever heeft voor de nacht ander onderdak moetyen regelen. Door de politie is een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarbij bleek dat een jongeman meerdere malen bij de woning was gesignaleerd. Het betreft een man van nog geen 20 jaar, ongeveer 1,70 a 1,80 m lang, donker stijl haar, gekleed in een fel blauwe jas en een geel/groene broek.

Wolvega: vijf aanhoudingen voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagochtend vijf jongens in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar, allen uit Wolvega, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 02.10 uur werd door een getuige gemeld dat een groep jongens vernielingen pleegde op de Grindweg. Ter plaatse bleken er allemaal stenen, die uit een tuin bleken te komen, op de rijbaan lagen. Ook lag er een kunststof paal, die uit de grond naast het voetpad was gerukt, op straat. De groep verdachten werd bij de vernielingen aangetroffen. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Onderzoek leerde dat er nog meer vernielingen waren gepleegd. Er was een tuinhek, vijf autospiegels en een bloempot vernield. Tegen de ruiten van woningen waren eieren gegooid. De groep is voor nader onderzoek ingesloten.

Oosterwolde: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagochtend een 15-jarige knaap uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.00 uur hoorde een 43-jarige bewoner van de Boelenkamp een groep jongens aankomen. Volgens hem had die groep enkele weken daarvoor vernielingen in zijn tuin aangericht. De man aarzelde geen moment en wist één van de kanopen, de verdachte, in zijn kraag te vatten. De rest van de groep rende weg. De verdachte verzette zich en sloeg de bewoner meerdere malen tegen het hoofd, waardoor die verwondingen opliep. Toch wist hij de knaap in bedwang te houden en over te dragen aan de politie. Die heeft hem overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Balk: zes aanhoudingen na vechtpartij
De politie heeft zondagochtend vijf mannen tussen 17 en 20 jaar uit Den Haag den een 16-jarige knaap uit Rotterdam aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 04.00 uur ontstond op de Gaaikemastraat een vechtpartij tussen de verdachten en een groep uit de omgeving Heerenveen. Daarbij vielen enkele rake klappen en belandden twee man in het water. Een aantal betrokkenen liep licht verwondingen op. Eén van de slachtoffers, een 19-jarige jongeman uit Rotsterhaule, raakte zodanig gewond dat hij te observatie is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Volgens de slachtoffers zouden zij zonder enige aanleiding zijn aangevallen door de verdachten. Die waren inmiddels vetrokken naar hun logeergelegenheid in Oudemirdum. Daar werden ze inderdaad door de politie aangetroffen en aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek naar toedracht en aanleiding ingesloten.

Dokkum: acht jongeren aangehouden na openlijke geweldpleging De politie heeft zondagochtend zeven jongens van 14 tot 18 jaar uit Anjum en een meisje van 15 uit Aldtsjerk aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Getuigen hadden gezien dat door de groep tegen een bestelauto op de Markt was getrapt. Hierdoor was schade ontstaan. De verdachten werden door de politie nog in de omgeving aangetroffen. Ze zijn aangehouden en ingesloten.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Omstreeks 04.00 uur werd gemeld dat er vernielingen werden gepleegd aan een bouwsteiger op de Weaze. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte ter plaatse aangehouden. De verdachte, militair, is voor nader onderzoek overgedragen aan de marechaussee. De bouwsteiger bleek zodanig verbogen te zijn dat de steiger in verband met de gevaarzetting direct door de gemeente is verwijderd. De kosten daarvan zullen op de verdachte worden verhaald.

Drachten: inbraak bedrijf
In de avond of nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een bedrijfspand aan De Tijen. men kwam op het terrein door de spijlen van het hek uit te buigen. De toegangsdeur van de expeditieruimte werd opgengebroken en aanwezig poststukken werd opengemaakt of meegenomen. Later werden poststukken teruggevonden op het terrein van een in de nabijheid gelegen garagebedrijf en op de Noorderhogeweg. namens het bedrij deed een 53-jarige man uit Drachten aangifte. Het is nog onduidelijk wat er precies weg is.

Drachten: LCD-tv gestolen bij woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Roerdompstraat in de nacht van zaterdag op zondag. Men kwam binnen na het openbreken van een raam aan de achterzijde. Uit de woning werd een LCD-televisie gestolen. De 57-jarige bewoner deed aangifte.

Sint Nicolaasga: inbraken in woningen
In de nacht van zatedag op zondag is ingebroken in woningen aan de Molewei en aan de Groenedal. In het eerste geval werd de deur geforceerd en werd een portemonnee gestolen. De werkwijze van de tweede inbraak is nog niet bekend. In beide gevallen deden de bewoners aangifte.

Fryslân: zes bestuurders rijbewijs kwijt na alcoholgebruik De politie heeft zaterdagavond en nacht 17 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In zes gevallen werd naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen de volgende zaken.
Het rijgedrag van een 20-jarige jongeman uit Lemmer viel op. Hij slingerde met zijn auto over de Burgemeester Falkenaweg. De bestuurder was onder invloed van verdovende middelen. Hij verklaarde een joint te hebben gerookt. Er werd een bloedproef van hem afgenomen, het rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 12 uren. Een 35-jarige man uit Balk was zijn rijbewijs kwijt nadat hij 625 ug/ had geblazen. Hij had met zijn personenauto omstreeks 01.35 uur op de Erasmusstraat en de Julianastraat in Balk een stopteken van de politie genegeerd. Hij kon uiteindelijk op de Gaaikemastraat gecontroleerd worden.
In Gytsjerk probeerde een 38-jarige man uit die plaats op de Nieuwestraatweg aan een controle te ontkomen door met verhoogde snelheid weg te rijden toen hij de politie zag. In een flauwe bocht op de Sjoerdastrjitte kwam hij met zijn personenauto in een haag. Hij probeerde daarna lopend op zijn klompen te ontkomen. Tevergeefs want een politieman wist hem te achterhalen. Aan het bureau blies hij 855 ug/l.
Een 27-jarige man uit Emmen viel op toen hij met zijn bestelauto tegen het verkeer inreed op de Dennenweg op Terschelling. Bij controle blies hij 620 ug/l.
Omstreeks 05.00 uur viel in Noardburgum ter hoogte van Quatrebras een 25-jarige automobilist uit Burgum op omdat hij met een snelheid van circa 150 km/u richting Veenwouden reed. Hier is slechts 80 km/u toegestaan. Daarnaast had hij de hele rijbaan nodig. Bij controle bleek dat hij flink had gedronken, 635 ug/l.
Om 05.20 uur werd een 39-jarige man uit Heerenveen op de Herenwal in Heerenveen betrapt. Hij blies aan het bureau 570 ug/l.