Politie Midden- en West Brabant

Weekendpersberichten district Breda 24 & 25 februari

BREDA, 25 februari 2007

Horecatoezicht in Breda resulteert in vijf aanhoudingen

BREDA: De politie heeft tijdens het horecatoezicht in de binnenstad van Breda vrijdag- en zaterdagnacht in totaal vijf aanhoudingen verricht. Het was na de carnavalsdagen een rustig weekeinde, hoewel op sommige locaties toch even de vlam in de pan sloeg. Door kordaat politieoptreden konden opstootjes in de kiem worden gesmoord. Alle vijf verdachten zijn weer op vrije voeten.

Vrijdagnacht werd rond 01.00 uur een 29-jarige Marokkaan aangehouden die illegaal in Nederland verbleef. Agenten wilden hem controleren in verband met mogelijke betrokkenheid bij een auto-inbraak op de Markendaalseweg toen de man vluchtte. Bij fouillering bleek hij een zakje cocaïne bij zich te dragen. Rond 02.00 uur werd op de Havermarkt een 31-jarige Bredanaar aangehouden die agenten beledigde en erg vervelend was. Een 28-jarige Bredanaar werd rond 04.00 uur in de kraag gepakt op de Grote Markt. De oplettende cameraman die de agenten in het horecatoezicht ondersteund, zag dat de man steeds wegdook in portieken. Niet zonder reden, want de Bredanaar had nog diverse boetes openstaan. Ook was hij in bezit van een gebruikershoeveelheid soft- en harddrugs.

Zaterdag tegen 02.00 uur vlogen twee groepen elkaar in de haren op de Reigerstraat. Hoewel de bikers tussenbeide konden komen, sloeg een 21-jarige Bredanaar een opponent op het gezicht en werd aangehouden. Even later zag de cameraman dat er flink gevochten werd op de hoek Haven-Vismarkstraat, waarschijnlijk een uitvloeisel van het eerdere treffen op de Reigerstraat. Een 21-jarige Oosterhouter die veel klappen uitdeelde, kon worden aangehouden.

Er werden zaterdagavond- en nacht acht bekeuringen uitgeschreven; zes voor verkeersovertredingen waaronder fout parkeren, en twee voor wildplassen.

Over uitgaan en politietoezicht in Breda
Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Jeugdige graffitispuiter in Etten-Leur aangehouden

ETTEN-LEUR: De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.30 uur een 16-jarige jongen uit Etten-Leur aangehouden. Dat gebeurde in het Oderkerkpark. Agenten reageerden op een melding van een oplettende getuige die zag dat de jongen, in het bijzijn van enkele anderen, graffiti spoot op een bank en een muurtje in het park. Na verhoor kon de knul weer gaan; er wordt naar een passende straf voor hem gezocht.

Jongen (17) mishandelt medebewoner opvanghuis

BREDA: Een 17-jarige jongen uit Vlissingen is vrijdag aangehouden. Dat gebeurde kort voor 18.00 uur bij een jongerenopvanghuis aan de Lange Bedde. De jongen mishandelde een 15-jarige medebewoner in een uit de hand gelopen stoeipartij. De 15-jarige jongen werd diverse malen geslagen en getrapt. De 17-jarige verdachte is ingesloten; volgens hem beledigde het slachtoffer hem door zijn moeder te beledigen.

Winkeldieven gepakt

BREDA: De politie heeft vrijdagavond een 21-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden bij een warenhuis aan de Karrestraat. Dat gebeurde rond 18.30 uur. De man had geprobeerd een kostuum te stelen door het aantrekken, maar hij werd betrapt. Op het bureau bekende hij de winkeldiefstal. Na verhoor is hij met een dagvaarding heengezonden.

BREDA: Een 43-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdagavond rond 18.45 uur aangehouden in een supermarkt aan de Nieuwstraat. Hij wilde een doosje vitaminen meenemen zonder te betalen. Hij werd betrapt en overgedragen aan de politie. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt; hij is na verhoor in vrijheid gesteld.

BREDA: De politie heeft vrijdagavond een 48-jarige vrouw uit Made aangehouden in een groothandelsbedrijf aan de Konijnenberg. Dat gebeurde rond 21.50 uur. De vrouw had sigaretten, twee mobieltjes en diverse DVDs en CDs willen stelen, maar ze viel door de mand. Na verhoor is de vrouw met een proces-verbaal heengezonden.

Bredase (19) slachtoffer van beroving

BREDA: Een 19-jarige Bredase is vrijdagavond rond 22.00 uur slachtoffer geworden van een beroving. De vrouw liep op de kruising Mosselkreek-Nieuwstraat (nabij een bouwterrein) toen een onbekende man op een fiets de tas van haar schouder trok. Tegelijkertijd kreeg ze een duw, waardoor ze viel en met haar hoofd tegen een betonnen pilaar klapte. Ze liep naar de man toe en wilde hem beetpakken. Er ontstond een worsteling waarbij de man er uiteindelijk lopend met haar tas vandoor ging. De Bredase heeft aangifte gedaan. Eventuele getuigen worden gevraagd zich te melden via 0900-8844. Het gaat om een blanke man (18-22 jaar) van 1.80 meter, pokdalig gezicht, zwarte stekels, gekleed in een witte (jogging)broek, wit t-shirt, sportschoenen en zwart bomberjack. Hij reed op een oude, bruin herenfiets.

Beschonken automobilisten

BREDA: Een 23-jarige automobilist uit Breda is zaterdagavond kort voor 00.00 uur aangehouden wegens rijden onder invloed. Op de Lunetstraat reed de man door een rood verkeerslicht, waarna hij langs de kant werd gezet. Hij blies vervolgens 415 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Ook diende hij zijn rijbewijs in te leveren. De man is beginnend bestuurder (korter dan 5 jaar in bezit van rijbewijs) en dan ligt het maximum ademalcoholgehalte op 88 ug/l. Boven de 350 ug/l (normaal 570 ug/l) wordt het rijbewijs ingevorderd. Na verhoor kon de Bredanaar met een proces-verbaal op zak weer gaan.

WERNHOUT: Een 21-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats is zondagmorgen rond 01.00 uur aangehouden op bungalowpark Patersven aan de Kleine Heistraat. Agenten gingen af op een melding dat iemand met een BMW met Pools kenteken aan het racen was op het park en bijna enkele woningen had geramd.

De Pool rook naar drank en ook in de auto lagen blikken bier. Omdat het blazen niet lukte en de man een bloedproef weigerde, is niet vast komen te staan in hoeverre hij onder invloed was. De Pool bleek niet in het bezit van een rijbewijs. Van een 31-jarige bewoner van het park heeft de politie aangifte opgenomen van poging tot doodslag; de Pool zou hem bijna overreden hebben. De verdachte is na verhoor in vrijheid gesteld; hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

BREDA: Een 28-jarige Bredanaar is rond 04.30 uur aangehouden op de Lunetstraat. Hij viel op door zijn rijgedrag vanaf de Lunetstraat. De auto waarin hij reed bleek niet gekeurd en de man had geen rijbewijs. Ook bleek hij onder invloed, hij blies 360 ug/l, goed voor vijf uur rijverbod. Tijdens zijn rit bracht de Bredanaar ook andere weggebruikers in gevaar. Met diverse bekeuringen mocht hij na verhoor het politiebureau verlaten.

Vijf aanhoudingen na huiselijk geweld

BREDA: Een 43-jarige Bredanaar is zaterdagmorgen rond 04.15 uur aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling en bedreiging van zijn vriendin na een hevige ruzie over hun relatie. De vrouw moest de woning in de Haagse Beemden uit vluchten waarna ze de politie kon bellen. De 43-jarige man is in verzekering gesteld.

BREDA: De politie heeft zaterdagavond kort na 21.00 uur een 32-jarige Bredanaar aangehouden in zijn woning in de Hoge Vucht. Zijn vrouw belde de politie, nadat hij haar had mishandeld. De verdachte is na verhoor op vrije voeten gesteld; hij stelt dat hij juist door zijn vrouw was mishandeld en dat hij haar alleen weggeduwd heeft.

ETTEN-LEUR: Een 43-jarige inwoner van Etten-Leur is zaterdagavond rond 21.45 uur aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn stiefdochter en haar vriend. De man kreeg ruzie met zijn vriendin en vervolgens met het tweetal. De verdachte is na verhoor op vrije voeten gesteld.

BREDA: Kort na 05.00 zondagmorgen is een 45-jarige Bredanaar aangehouden. Hij zou eerder die nacht zijn vrouw met wie hij in een scheiding ligt, hebben mishandeld. Dat gebeurde in een woning in de Haagse Beemden. De man ontkent de mishandeling; hij is na verhoor heengezonden.

BREDA: Een 46-jarige Bredanaar is zondagmiddag rond 12.15 uur aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben mishandeld in een woning in de wijk Tuinzigt. Agenten zagen dat de vrouw een blauw oog en diverse schrammen in het gezicht had. De Bredanaar is mee naar het bureau genomen.

Twee aanhoudingen na tip over hennep knippen in woning

BREDA: De politie heeft zaterdagmorgen rond 03.30 uur een 41-jarige Bredase vrouw en een 20-jarige man uit Breda aangehouden in een woning aan de Wensel Cobergherstraat. Agenten gingen af op een melding van een omwonende die vermoedde dat er in de woning hennep werd geknipt. In de woning werden het tweetal en enkele zakken henneptoppen aangetroffen. Ook zijn er resten van een kwekerij gevonden. De twee zijn na verhoor heengezonden; tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. De bewoner van het pand is bij de politie bekend.

Wernhouter dreigt woning in brand te steken

WERNHOUT: De politie heeft zaterdagmiddag rond 12.30 uur een 39-jarige inwoner van Wernhout aangehouden. Dat gebeurde op de Tolberg in Meer, net op Belgisch grondgebied. De man had rond 11.30 uur na een conflict met zijn vrouw gedreigd zijn huis aan de Dahliastraat in brand te steken. Volgens zijn vrouw zou de man een kan benzine in het huis hebben leeg gegoten. Brandweer en politie waren snel ter plaatse, maar de man was al gevlogen. Uit onderzoek bleek dat er inderdaad zon 30 liter benzine in de woning verspreid, vooral in de hal en keuken. Brandweerlieden hebben stroom en gas afgesloten waarna de woning kon worden gelucht. Er was geen direct gevaar voor de omgeving of de volksgezondheid. De 39-jarige verdachte is na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau in Hoogstraten.

Jeugdige fietsendief aangehouden

BREDA: Een 12-jarige jongen uit Breda is zaterdagmiddag om 15.15 uur aangehouden bij een warenhuis aan de Ginnekenstraat. De jongen had een niet afgesloten fiets meegenomen. Een 54-jarige Bredase had haar fiets geparkeerd op de Bleekstraat en met een ketting weggezet, alleen was ze vergeten het sleuteltje uit het slot mee te nemen. Met hulp van beveiligers van het warenhuis kon de knaap in de kraag worden gepakt. Hij is na verhoor overgedragen aan zijn ouders; bekeken wordt of hij kan worden doorverwezen naar bureau HALT.

Auteur: Andre van den Hul