Ingezonden persbericht


Ho-Pin Tung valt uit in A1-GP-race

KAPOTTE VERSNELLINGSBAK HOUDT
TEAM CHINA BUITEN DE PUNTEN

Een briljante openingsronde, waarin Ho-Pin Tung maar liefst 7 plaatsen won, een aantal ronden aan de leiding en na de pitstop op weg naar waardevolle punten. Dit waren de ingrediënten die de A1-GP-race in Durban, Zuid Afrika, voor Team China een succes hadden kunnen maken. Met nog 22 ronden te gaan maakte de versnellingsbak echter een einde aan alle illusies. De wedstrijd kende meer uitvallers dan coureurs die wel de eindstreep haalden, maar dit verzacht niet de teleurstelling van Team China, dat hoopte het moeizaam verlopen weekend toch nog met een mooi resultaat af te sluiten.

In de Sprintrace, op zondagochtend, werd Ho-Pin geraakt door Alex Yoong, in de auto van Maleisië, direct na de start. De Chinese coureur maakte eerst twee plekken goed, maar verloor die weer, door de actie van Yoong. Een 14e plaats was het niet meer dan redelijke resultaat in een Sprintrace met weinig positiewisselingen.

Tijdens de Hoofdrace leken de kansen te keren. Met een magistrale openingsronde reed Ho-Pin Tung van een 14e naar de 7e positie. Door de vroege pitstops aan de kop van het veld rukte hij op van de zesde positie naar de leiding in de wedstrijd. Na de pitstop hervatte de Chinese Nederlander de strijd op imponerende wijze. In deze fase van de wedstrijd reed hij sneller dan wie ook in de baan. Er zaten dan ook zeker opnieuw punten in voor China, tot dat de kapotte versnellingsbak alle hoop deed vervliegen.

De beide wedstrijden werden weer gewonnen door Team Duitsland, dat zijn voorsprong in het klassement verder vergrootte. De strijd om de tweede plaats in de smalle straten van Durban, maakte de wedstrijd aantrekkelijk. Team Nederland mengde zich in deze strijd, tot een aanrijding in de pitstraat Jeroen Bleekemolen terug wierp. Hij finishte uiteindelijk als 6e.

Ho-Pin vanuit het warme en vochtige Durban: 'Dit is niet gelukkigste weekend van mijn carrière. In de Sprintrace had ik een goede start, maar werd aangereden, waardoor de achtervleugel beschadigd werd, daardoor had ik weinig grip. In de Hoofdrace had ik een supergoede start,' aldus een toch nog glunderende Ho-Pin Tung. 'Ook nu werd ik echter aangereden en had ik schade aan de auto, dat was ook goed te zien. Toen de pitstops begonnen heb ik langer doorgereden en dit bracht mij aan de leiding. Na mijn pitstop, die te lang duurde, was ik veruit de snelste op de baan, dus dit gaf goede hoop. De versnellingsbak gaf steeds meer problemen, vooral bij het opschakelen, tot hij uiteindelijk de geest gaf. Het is jammer want er had zeker een goede score in gezeten,' aldus een teleurgestelde Team China-rijder. 'De snelheid is er, dat hebben we bewezen.'

Durban, Zuid-Afrika, 25 februari 2007.

----------
Noot voor de redactie,