Time : 17:48:11
Date : 25 February 2007
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Belgen spreken zich uit voor meer Europa

Belgen spreken zich uit voor 'meer' Europa

Op initiatief van de Koning Boudewijnstichting zijn dit weekend 150 burgers samengekomen in Brussel om er de toekomst van Europa te bespreken. Zondagnamiddag hebben zij in de Kamer hun verslag overhandigd aan het Parlement en aan leden van de regering. Premier Guy Verhofstadt zat er op de eerste rij en reageerde zeer positief omdat de burgers volgens hem in hun conclusies voor meer Europa pleiten in tegenstelling tot talrijke politici die bang zijn zich uit te spreken over 'meer' Europa.

De deelnemers aan de burgerraadpleging willen een gemeenschappelijke politiek op het vlak van immigratie, een socialer Europa, dat meer aandacht heeft voor de plaats van het gezin, een Europa dat met één stem spreekt over herbruikbare energie, een slagvaardiger Europa dat keuzes maakt op het vlak van milieu.

Deze raadpleging past in het kader van een uitgebreid project dat is opgezet door de Koning Boudewijnstichting en verscheidene andere organisaties uit de Europese burgersamenleving. In februari en maart hebben dergelijke debatten plaats in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Op 10 mei aanstaande zal een rapport met een samenvatting van alle resultaten officieel worden overhandigd aan de Europese Commissie, het Europese Parlement en aan de Duitse voorzitter van de Europese Raad.

De 150 Belgische burgers hebben dit weekend deelgenomen aan de meest uitgebreide Pan-Europese raadpleging uit de geschiedenis. Dit project heeft de bedoeling om het publiek de gelegenheid te bieden zijn stem te laten horen in het grote debat over de toekomst van de Europese Unie. Zij kunnen ook aanbevelingen formuleren voor de nationale en Europese beleidsmakers op het moment dat die moeten proberen de Unie een nieuwe start te geven nu het grondwettelijke verdrag is verworpen in referenda in Frankrijk en Nederland.

In oktober 2006 waren in Brussel 200 burgers uit 25 lidstaten bijeengekomen om de onderwerpen te bepalen die zij wilden bespreken tijdens de 27 nationale raadplegingen: energie gezin en maatschappelijk welzijn; immigratie & de rol van Europa in de wereld.

De Belgische raadpleging had dit weekend plaats, tegelijk met de raadpleging in Duitsland, Hongarije, Slowakije, Letland.

De 150 burgers die de Koning Boudewijnstichting dit weekend heeft bijeengebracht waren op willekeurige wijze gekozen om zoveel mogelijk de diversiteit van de bevolking weer te geven. Na de officiële opening van de raadpleging op vrijdagavond in de Kamer hebben zij zaterdag de hele dag en zondagvoormiddag vergaderd in een hotel in Brussel. Zij hebben er hun standpunt weergegeven en hun verwachtingen uitgesproken over de drie gekozen onderworpen.
De deelnemers waren enorm gemotiveerd om hun stem te laten weerklinken in een debat dat volgens heb essentieel is. Eén van de deelnemers wond er geen doekjes om: " Gewone mensen krijgen te weinig de kans om hun zegje te doen. Ik hoop dat men op deze manier echt rekening houdt met onze meningen."
De debatten, vooral dat over migratie, zijn geanimeerd verlopen maar altijd met aandacht voor democratie en met een Europese overtuiging. Voor elk thema werd aan ongeveer 50 deelnemers gevraagd om twee vragen te beantwoorden: "In welk Europa wilt u in 2020 leven?" en "Moet de Europese Unie betrokken worden en waarom?"

Zondag in de late namiddag hebben de deelnemers een beknopt verslag overhandigd aan enkele Belgische beleidsmakers, onder wie eerste minister Guy Verhofstadt, de voorzitter van de Kamer Herman De Croo, leden van de regering en van het parlement. Dat verslag bevat politieke richtlijnen voor Europa die zij zelf hebben vastgelegd. Het zal samen met de 26 andere nationale verslagen dienen als basis voor het opstellen van een syntheserapport dat bedoeld is voor de Europese

beleidsmakers.

De grote lijnen van het rapport :

Energie en milieu: "We willen leven in een Europa waarin alle overheden, rechtspersonen en individuen milieubewust optreden. We willen leven in een Europa dat investeert in zoveel mogelijk hernieuwbare, propere en alternatieve energiebronnen. Wij willen leven in een baanbrekend Europa dat het protocol van Kyoto overtreft.

Om op efficiënte wijze het rationele gebruik van energiebronnen en de impact ervan op het milieu te beheren, moet Europa een internationale aanpak hanteren en met 1 stem spreken, in een continue dialoog met de andere landen. Daarom is het belangrijk dat Europa zelf het goede voorbeeld geeft door aan de lidstaten uniforme kwaliteitsnormen op te leggen."

Gezin en sociaal welzijn: "Gezien het grensoverschrijdende karakter van de energie- en milieu problematiek, zijn wij ervan overtuigd dat de Europese Unie hierin een voortrekkersrol moet opnemen op wereldniveau. Om op efficiënte wijze het rationele gebruik van energiebronnen en de impact ervan op het milieu te beheren, moet Europa een internationale aanpak hanteren en met 1 stem spreken, in een continue dialoog met de andere landen. Daarom is het belangrijk dat Europa zelf het goede voorbeeld geeft door aan de lidstaten uniforme kwaliteitsnormen op te leggen."

Rol in de wereld en immigratie: "In 2020 willen wij een Europa met gemeenschappelijke beleidsstandpunten over socio-economie, energie, defensie, migratie, naturalisatie en ontwikkelingssamenwerking. Wij willen een Europa dat een sterke speler kan zijn om conflicten op te lossen met het oog op wereldvrede. Aangezien de EU een sterke en verantwoordelijke entiteit is die de waarden uitstraalt van de volkeren waaruit ze is samengesteld, moet zij betrokken zijn bij de positie van de lidstaten als geheel in de wereld, met inbegrip van de vraagstukken over immigratie."

Het volledige rapport is beschikbaar op www.kbs-frb.be

Reactie Guy Verhofstadt : « een belangrijke bijdrage »

Eerste minister Guy Verhofstadt stak niet weg dat hij tevreden was met het pleidooi voor meer Europa. "Er is op dit moment te weinig Europese besluitvorming over de thema's waarover jullie gedebatteerd hebben". Hij verwees daarmee naar een sociaal Europa. Hij zei ook dat deze raadpleging gevolgd wordt door de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome (25 maart) en de belangrijke Europese top in juni waar men zal proberen Europa uit het slop te halen. Hij noemde in dat verband de bijdrage van de burgers belangrijk en moedigde hen en de Koning Boudewijnstichting aan om hun bevindingen verder kenbaar te maken.

Het vervolg op Belgisch en Europees niveau

De komende weken zal het rapport naar iedereen gestuurd worden die bezig is met de toekomst van Europa: politici, vakbonden, experts,... De Koning Boudewijnstichting zal ook hun reacties op het rapport bekendmaken en op radio en televisie zouden debatten met deelnemers aan de raadpleging georganiseerd worden.

Om nog meer debat over de Europese uitdagingen te stimuleren lanceert de Stichting ook een oproep naar scholen, organisaties en lokale verenigingen. Zij kunnen financiële en methodologische steun krijgen om dit voorjaar zelf debatten te organiseren en op die manier de burgerraadplegingen voort te zetten. Deze oproep krijgt de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Op langere termijn hopen de Koning Boudewijnstichting en haar partners dat burgers uit de 27 lidstaten op regelmatige basis zouden geconsulteerd worden. Een burgerplatform, geïnspireerd door een dergelijke Europese burgerraadpleging zou de politieke besluitvorming van de Europese instellingen kunnen voeden.

PERSCONTACT:
PETER THESIN
THESIN.P@KBS-FRB.BE
TEL +32-2-549 02 56
GSM +32-478-31 20 27
BREDERODESTRAAT 21
B-1000 BRUSSEL
WWW.KBS-FRB

URL: http://www.kbs-frb.be