AutoRai

Alfa Romeo introduceert nieuwe Alfa GT

(2/26/2007)
In de showroom van de Nederlandse Alfa Romeo dealers kan vanaf heden de nieuwe Alfa GT worden bewonderd. De tweede generatie van de in 2004 geïntroduceerde Alfa GT heeft een ingrijpende facelift ondergaan, terwijl bovendien enkele speciale uitvoeringen aan het gamma zijn toegevoegd. Daarmee heeft Alfa Romeo zijn even opwindende als stijlvolle sportcoupé verder weten te perfectioneren. Al bij de introductie in 2004 was duidelijk dat de Alfa GT met zijn karakteristieke design garant zou staan voor bijzondere prestaties. De Alfa GT staat enerzijds voor passie en emotie, en anderzijds voor veiligheid, comfort en veelzijdigheid. Met technisch geavanceerde motoren die niet alleen zorgen voor maximaal rijplezier, maar die bovendien weinig brandstof verbruiken en ook in stadsverkeer opvallend soepel zijn. De Alfa GT onderscheidt zich ook door een royaal interieur dat volledig is geënt op elegantie en sportief comfort. Het dynamische karakter van de scherp gelijnde carrosserie en de krachtige motoren worden ondersteund door een onderstel dat evenzeer is gebouwd op snelheid. Zo is de voorwielophanging met dubbele draagarmen en vierpuntsgeleiding gebaseerd op techniek uit de Formule
1, terwijl voor de achterwielophanging een innovatieve variant van het McPherson-systeem is toegepast. Doordat de veereigenschappen van de voor- en achterwielophanging op elkaar zijn afgestemd, en door de aanwezigheid van hulpsystemen als VDC, ASR en MSR, blinkt de Alfa GT uit door fabuleuze rij- en stuurkwaliteiten en een zeer stabiel weggedrag.

Al deze uitstekende eigenschappen zijn behouden, en waar mogelijk verder fijngeslepen. Uiterlijk is de nieuwkomer onder meer herkenbaar aan aluminium accenten op de voorbumper, terwijl de Alfa GT 3.2 V6 24V en alle dieseluitvoeringen zich onderscheiden met een dubbele uitlaat. Voor de Alfa GT wordt voortaan dezelfde nieuwe laktechnologie toegepast als voor de overige modellen van Alfa Romeo. Daarmee heeft ook het kleurenpalet een subtiele wijziging ondergaan. De Alfa GT is voortaan leverbaar in de kleuren Rosso Alfa, Rosso Rubino, Nero, Nero Carbonio, Blu Oltremare, Azzurro Cristallo, Grigio Stromboli, Grigio Lipari en Argento Alfa.

Met uitzondering van de Alfa GT 3.2 V6 24V is het interieur van de nieuwe Alfa GT voorzien van een nieuw instrumentarium. In alle uitvoeringen is de versnellingspook in aluminiumkleur uitgevoerd. Ook het dashboard heeft dankzij een nieuw donkergrijs middengedeelte een nog moderner uiterlijk gekregen. Naast deze uiterlijke wijzigingen zijn aan het gamma enkele speciale series toegevoegd.

Modern motorenpalet
De voor de nieuwe Alfa GT leverbare motoren onderstrepen de sportieve uitstraling van deze onvergelijkbare coupé. Het motorenpalet begint bij de 140 pk (103 kW) sterke 1,8 liter TwinSpark 16V viercilinder benzinemotor, die in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak goed is voor een acceleratie van 0 tot 100 km/h in slechts 10,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 200 km/h. De tweede benzinemotor is een geavanceerde 2.0 JTS krachtbron met directe injectie. Deze wordt naar keuze gecombineerd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak, of met een sequentiële
Selespeed-versnellingsbak, die vanaf het stuurwiel kan worden bediend. Met een imposante 165 pk (121 kW) en een koppel van 206 Nm is deze variant goed voor een top van 216 km/h en een sprint van 0 tot 100 km/h in 8,7 seconden.

Ook dieselrijders worden bediend met een gespierde, dynamische en technisch zeer hoogwaardige krachtbron. In combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak levert de nieuw ontwikkelde 1.9 JTDm 16V (M-Jet) een indrukwekkende 150 pk (110 kW) en een maximum koppel van 305 Nm bij slechts 2000 tpm. De prestaties zijn navenant: zijn topsnelheid bedraagt 209 km/h, terwijl de acceleratie van 0 tot 100 km/h slechts 9,2 seconden in beslag neemt.
Vanzelfsprekend is deze moderne dieselmotor voorzien van een roetfilter (DPF), waarmee ruimschoots wordt voldaan aan de emissie-eisen volgens de Euro-4 norm.

De absolute topmotorisering voor de Alfa GT is de fenomenaal sterke 3.2 V6 24V met een vermogen van 240 pk (176 kW) en een koppel van 300 Nm. Wie maximale prestaties en sportiviteit zoekt, wordt met deze motor op zijn wenken bediend. Dankzij een trefzekere handgeschakelde zesversnellingsbak wordt het indrukwekkende motorvermogen gecombineerd met uitzonderlijke souplesse en trekkracht. De acceleratie van 0 tot 100 km/h kost dan ook slechts 6,7 seconden, op weg naar een topsnelheid van 243 km/h.

De prijslijst van de nieuwe Alfa GT begint bij ⬠30.495, het bedrag dat voor de 1.8 T.Spark 16V Impression wordt gevraagd. De prijzen van het dieselgamma beginnen bij ⬠35.195.

Drie complete uitvoeringen
De nieuwe Alfa GT is leverbaar in de drie bekende uitvoeringen: Impression, Progression, en Distinctive. De Alfa GT Impression beschikt als basismodel al over een bijzonder royale standaarduitrusting, zowel op het gebied van comfort en gebruiksgemak als van veiligheid. Een ABS remsysteem met EBD is dan ook standaard, evenals ASR, mistlampen vóór en zes airbags. Voor optimaal comfort zorgt bijvoorbeeld de instapverlichting aan de onderzijde van de portieren, de centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en de talloze lichtpunten op strategische plekken in het interieur. Vanzelfsprekend beschikken de passagiers over een bi-zone automatische airconditioning, terwijl ook de bestuurder met onder meer een in hoogte verstelbare stoel met lendensteunverstelling, cruise control, met leder bekleed stuurwiel en elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels van alle gemakken is voorzien.

Aan deze royale uitrusting voegt de Alfa GT Progression onder meer speciale Alfatex bekleding toe, alsmede een armsteun met opbergvak, een radio/cd-speler met acht speakers, roestvrijstalen dorpellijsten met Alfa Romeo opschrift en sierlijke lichtmetalen 16 inch spaakvelgen. Ook beschikt deze uitvoering over ESP (Electronic Stability Program) inclusief BA (Brake Assist) en MSR (Motor Schleppmoment Regelung).
In het interieur van de Alfa GT Distinctive springt onder meer de Bose hifi-geluidsinstallatie met versterker, subwoofer en MP3 functie in het oog, alsmede de fraaie lederen bekleding en het stuurwiel met audiobediening. Uiterlijk onderscheidt deze uitvoering zich door lichtmetalen 17 inch spaakvelgen met banden in het formaat 225/45 en een sportonderstel (alleen 3.2 V6 24V).

Speciale serie en optiepakketten
Naast deze drie complete uitvoeringen introduceert Alfa Romeo voor de nieuwe Alfa GT een tweetal optiepakketten, alsmede een speciale serie. Zo kunnen klanten met een voorliefde voor elegantie kiezen voor de Alfa GT Collezione, terwijl er voor de meer op sportiviteit gerichte autoliefhebbers een Alfa GT BlackLine aan het gamma is toegevoegd. Speciaal voor de dieselrijders is er de Alfa GT Q2, die behalve van de
1.9 JTDm 16V krachtbron, is voorzien van een Torsen(TM) sperdifferentieel (het Q2-systeem).

Alfa GT Collezione
De luxueuze Alfa GT Collezione vormt een tijdelijke uitbreiding van het modelgamma en wordt zowel leverbaar in combinatie met de Progression- als met de Distinctive-uitvoering. Dat betekent dat de royale uitrusting van deze uitvoeringen wordt uitgebreid met nieuwe bi-colore stoffen of lederen bekleding, een mattenset met GT logo en nieuwe 17-inch lichtmetalen Collezione velgen. Extra fraai is de Alfa GT met het Collezione Ambiente Blu Pakket, met een blauw/crème kleurencombinatie in het interieur (stof voor de Progression, leder voor de Distinctive). De carrosserie van de Alfa GT Collezione kan desgewenst exclusief in de sprankelende kleur Azzurro Cristallo worden uitgevoerd. Met uitzondering van de 3.2 V6 24V motor is het pakket leverbaar op alle motorvarianten.

Alfa GT BlackLine
De Alfa GT BlackLine combineert een onderscheidend uiterlijk met krachtige prestaties. Speciale 18 inch lichtmetalen BlackLine velgen en een matchromen afwerking voor de grille en de buitenspiegels maken deze uitvoering tot een markante, sportieve verschijning. Ook de BlackLine is leverbaar voor zowel de Progression als voor de Distinctive uitvoering, met als extraâs een instrumentarium met rode wijzerplaten en witte verlichting, aluminium pedalen, een mattenset met GT logo en lederen bekleding met rood stiksel op het stuurwiel en handremgreep. Ook de bi-colore bekleding is iets bijzonders. Afhankelijk van de gekozen uitvoering wordt de bekleding uitgevoerd in stof of leder, in zwart met rood stiksel, zwart met grijs of zwart met rood. Ook de Alfa GT BlackLine is leverbaar op alle motorvarianten, met uitzondering van de 3.2 V6 24V motor.

Alfa GT 1.9 JTDm 16V Q2
De Alfa GT Q2 is gebaseerd op de Progression-uitvoering, en is alleen leverbaar in combinatie met de 1.9 JTDm 16V. Het vermogen van 150 pk (110 kW) en het koppel van 305 Nm worden overgebracht via een Torsen(TM) sperdifferentieel (het Q2-systeem) dat de voordelen van voorwielaandrijving â meer rijplezier en een grotere voertuigbeheersing â combineert met een aantal voordelen die kenmerkend zijn voor vierwielaandrijving. Een sportonderstel vormt de ideale basis voor de aansprekende prestaties van deze dieselvariant. Uiterlijk is de Alfa GT Q2 herkenbaar aan 18 inch lichtmetalen Q2 spaakvelgen, een mat verchroomde grille en buitenspiegel, een Q2 logo op de achterzijde en roestvrijstalen dorpellijsten met Q2 opschrift. Het interieur van de Alfa GT Q2 valt op door de zwart stoffen bekleding met roodkleurig stiksel en dito logo. Ook het tapijt, de vloermatten en de hoes van de handrem zijn uitgevoerd in zwart, en afgewerkt met rood stiksel. Aluminium pedalen en een stuurwiel afgewerkt met leder en rood stiksel maken het sportieve plaatje compleet.