Politie Amsterdam-Amstelland

Bestuurder gewond na meenemen ongenode passagier / Bijlmerdreef (26/02/07)

Zaterdagavond 24 februari even na zeven uur, is een 26-jarige man gewond geraakt bij een schietincident op de Bijlmerdreef. De man is na behandeling in het ziekenhuis weer thuis en maakt het naar omstandigheden redelijk goed. Een 24-jarige man, die zei het slachtoffer van een beroving te zijn en hulp inriep van de bestuurder, is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij. Behalve dat de man zijn verklaring niet lijkt te kloppen, zijn er diverse verdachte sporen aangetroffen. Rechercheurs van Bureau Opsporing district Oost onderzoeken de zaak.

Het 26-jarige slachtoffer reed zaterdagavond samen met zijn 22-jarige vrouw op de Bijlmerdreef. Plotseling dwong een onbekende man de auto tot stoppen en stapte achterin. De man vroeg om hulp, riep dat hij zojuist beroofd was en dat hij achtervolgd werd door zijn belagers. Op het moment dat het echtpaar weg wilde rijden, trachtten de achtervolgers de auto te stoppen. Dit lukte niet, waarna er door één van de belagers op de auto werd geschoten. De kogel, die via het achterraam de auto binnendrong, raakte de bestuurder onder in de schouder. Het lukte de gewonde bestuurder door te rijden tot het Kamerpalmhof. Daar werden de hulpdiensten gealarmeerd. Het slachtoffer werd zaterdagavond met letsel aan zijn schouder overgebracht naar het ziekenhuis en mocht dit zondagochtend na zijn operatie weer verlaten.

Ook de ongenode passagier stapte uit op het Kamerpalmhof. Hij is later in de omgeving door de politie aangetroffen en aangehouden. Omdat de politie vermoedt dat zijn rol in het incident beduidend anders ligt, is het onderzoeksteam gestart met een uitgebreid tactisch en technisch onderzoek.. Omdat er diverse meldingen binnenkwamen met meerdere locaties van het plaats delict, ontstond grote onduidelijkheid wat er zich precies had afgespeeld. Pas nadat het slachtoffer en zijn vrouw waren getraceerd, bleek het schietincident op de Bijlmerdreef te hebben plaatsgevonden.
Poging overval café / Spiegelgracht (26/02/07)

Zondagavond 25 febuari rond half twaalf heeft een onbekende man geprobeerd een café aan de Spiegelgracht te overvallen. De man bedreigde het personeel en een paar aanwezige klanten met een vuurwapen. Enkele van hen wisten de man te overmeesteren en het vuurwapen af te pakken. Toch lukte het de man te ontkomen, van hem ontbreekt nog ieder spoor. Er raakte niemand gewond en de man heeft geen buit gemaakt. Het vuurwapen, wat later nep bleek te zijn, is in beslag genomen. Rechercheurs van Bureau Opsporing Centrum onderzoeken de zaak en vragen getuigen contact met hen op te nemen via; 0 9 0 0 â 8 8 4 4
Honderden xtc-pillen, geld en wapens bij routinecontrole: drie arrestaties / Schaarbeekstraat (26/02/07)

Zaterdagavond 24 februari werden twee mannen ( 22 en 33 jaar) en een vrouw (27 jaar) gearresteerd nadat agenten bij een routinecontrole ruim tweehonderd xtc-pillen aantroffen. Het drietal zat in een auto die stilstond en trok de aandacht van surveillerende agenten. Alle drie de verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld. De wijkteamrecherche van Bureau August Allebeplein heeft de zaak in onderzoek.

Surveillerende agenten zagen in de Schaarbeekstraat een auto stilstaan met daarin drie personen. Het viel de agenten op dat er wel een heel erg heftig gesprek plaatsvond in de auto en stelden een onderzoekje in. Bij het aanspreken van de bestuurder zag één van de agenten dat hij een zakje met gekleurde pillen probeerde weg te moffelen. Hierop werden direct alle drie personen gecontroleerd. In totaal werden bij de bestuurder en de passagier ruim 200 (tweehonderd) pillen, twee zakjes met vermoedelijk heroïne en cocaïne en handelsgeld aangetroffen en in beslag genomen. De 33- jarige bestuurder en de 27-jarige vrouw bleken afkomstig uit Amersfoort. De 22-jarige passagier is woonachtig in Amsterdam. Bij het vervolg onderzoek werd een woning in Amsterdam-West doorzocht. Bij de zoeking werd gebruikt gemaakt van een speurhond. Hier trof het onderzoeksteam onder andere diverse verboden wapens aan waaronder twee nep-vuurwapens. De wijkteamrecherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit.