European Union



IP/07/245

Brussel, 26 februari 2007

De Commissie opent een debat over visserijbeheer op basis van visrechten

De Commissie is vandaag met een mededeling over instrumenten voor visserijbeheer op basis van visrechten gekomen om een debat over systemen voor visserijbeheer op gang te brengen. De Commissie wil dat een beter inzicht ontstaat in de wijze waarop binnen de EU visrechten zoals vergunningen, individuele vangstquota, zeedagen en/of beperkte toegang tot visgronden worden verleend en gebruikt, en ook wil zij een discussie over de beste werkwijzen. In de mededeling worden verschillende systemen beoordeeld uit het oogpunt van de bijdrage die zij leveren tot de verwezenlijking van de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid. Het is de taak van elke lidstaat om systemen voor visserijbeheer op te zetten. De kenmerken van die systemen zijn echter van invloed op de economische situatie van de vissersvloten van de EU. Daarom wil de Commissie een debat over dit onderwerp met de belanghebbenden en de lidstaten op gang brengen en zij is van plan om een en ander vervolgens begin 2008 weer op de agenda te zetten.

"Ik wil ervoor zorgen dat deze mededeling leidt tot een breed debat over hoe visrechten zich in de Unie hebben ontwikkeld en hoe zij een duurzame visserij kunnen helpen realiseren. Dat debat zal duidelijkheid helpen scheppen over de mogelijkheden die de lidstaten hebben om hun beheerssystemen te verfijnen. Als zodanig is het een belangrijk onderdeel van onze gezamenlijke inspanningen voor een beter bestuur op het gebied van het gemeenschappelijk visserijbeleid.", aldus Europees commissaris Joe Borg, bevoegd voor visserij en maritieme zaken.

Het begrip beheer op basis van visrechten omvat welke systemen dan ook om individuele visrechten toe te kennen aan vissers, vissersvaartuigen, bedrijven, coöperaties of visserijgemeenschappen. Dergelijke systemen komen in de een of andere vorm voor in alle regelingen voor visserijbeheer. In wezen bepalen zij de rechten op het gebruik van visserijhulpbronnen. Visrechten hebben een waarde en kunnen worden verhandeld. Aan de handel in visrechten is voor het eerst aandacht geschonken in het kader van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid, toen de Commissie beloofde te zullen komen met een verslag over de mogelijkheden om in de systemen voor visserijbeheer op EU- en/of nationaal niveau een stelsel van verhandelbare visrechten op te nemen, waarbij het om individuele dan wel collectieve rechten kan gaan.

Markten voor visrechten bestaan in de meeste lidstaten. In de nationale regelgeving van sommige lidstaten is bepaald dat zeedagen of delen van vangstquota kunnen worden verkocht of verhuurd. In andere lidstaten moet wie meer visrechten wenst te verkrijgen, een vissersvaartuig kopen. In hoeverre dergelijke transacties doorzichtig of openbaar zijn, kan sterk verschillen naargelang van de formele opzet van de betrokken regeling. Zelfs als de nationale regelgeving niet in markten voor visrechten voorziet, bestaan zij in de meeste lidstaten toch de facto. De kosten die met de verwerving van visrechten zijn gemoeid, zijn soms hoog en kunnen een belangrijk effect hebben op de ontwikkeling van de visserijsector. Bij het debat over een beheer op basis van visrechten moet worden gezocht naar middelen om een doorzichtiger beheer te vergemakkelijken, de rechtszekerheid te vergroten en uiteindelijk voor de vissers een doelmatiger bedrijfsvoering mogelijk te maken, waardoor ook de kosten voor de rest van de samenleving tot een minimum zullen worden beperkt.

Ook moet bij het debat aandacht worden besteed aan de negatieve effecten die beheerssystemen op basis van visrechten zouden kunnen hebben, zoals een concentratie van dergelijke rechten bij slechts enkele grote bedrijven ten koste van kleine visserijgemeenschappen die zich toeleggen op kustvisserij, en aan de mogelijke oplossingen voor die problemen.

Voor dit overleg wordt een jaar uitgetrokken. In die periode zal de Commissie studies uitvoeren en seminars en vergaderingen beleggen. In het eerste kwartaal van 2008 zal zij dan de resultaten van het debat samenvatten en bekijken welke vervolgactiviteiten op EU- en nationaal niveau nodig zijn.

Zie ook: MEMO/07/84