European Union



IP/07/248

Brussel, 26 februari 2007

Concentraties: de Commissie keurt de overname van Telenet door LGI en de overname van UPC België door Telenet goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van het kabelbedrijf Telenet (België) door Liberty Global Europe (Nederland), een dochteronderneming van US Liberty Global Inc. ("LGI"), alsmede de daarmee nauw samenhangende overname van UPC België door Telenet goedgekeurd. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de voorgenomen transactie geen significante belemmering zal vormen voor de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel daarvan.

LGI is een internationale aanbieder van televisie-, telefoon- en internettoegangsdiensten door middel van kabelnetwerkdiensten in 17 landen, waaronder Nederland (UPC Nederland) en België (UPC België). UPC België is een kabelbedrijf dat televisie- en internettoegangsdiensten aanbiedt aan particuliere klanten in de regio's Leuven en Brussel. Telenet exploiteert het grootste kabelnet in België en biedt voornamelijk in Vlaanderen (België) diensten aan (televisie, telefoon en internettoegang).

De operatie is gebaseerd op twee samenhangende transacties. In België zou LGI haar dochteronderneming UPC België aan Telenet verkopen. Daarnaast zou LGI een aantal uitstaande aandelen in Telenet verwerven om zeggenschap over Telenet te verkrijgen. Deze twee transacties hangen nauw samen en zijn economisch van elkaar afhankelijk; zij worden derhalve door de Commissie als één concentratie beschouwd.

De Commissie heeft de gevolgen van de voorgenomen transactie voor de Belgische kabeltelevisiemarkt onderzocht, zowel op retail- als op wholesale-niveau. Op retail-niveau is de regio Leuven het enige geografische gebied waar de voorgenomen concentratie tot een overlapping van kabelnetwerken zou leiden. De uitbreiding van het netwerk van de partijen in België zou slechts marginaal zijn en zou de concurrentiesituatie niet in significante mate wijzigen. Op wholesale-niveau is uit het onderzoek van de Commissie gebleken dat de voorgenomen transactie, gezien het kleine abonneebestand van UPC België, geen aanzienlijke verandering zou brengen in de positie van de gefuseerde entiteit ten opzichte van tv-omroeporganisaties en aanbieders van tv-kanalen.

Bovendien bleek uit het marktonderzoek dat tv-omroeporganisaties die klanten in het Nederlands-Vlaamse taalgebied willen bereiken doorgaans niet op transnationale basis onderhandelen over de voorwaarden van distributie via kabelnetwerken; bepaalde internationale kanalen vormen hierop mogelijk een uitzondering. De voorgenomen transactie zal geen aanzienlijke verandering brengen in dit onderhandelingsgedrag. Meer informatie is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m90.html#m_45 21