Start golfoverslagproef in Delfzijl

Dinsdag 27 februari a.s. verricht Rijkswaterstaat met de overige samenwerkende partijen de officiële starthandeling voor een golfoverslagproef in Delfzijl. Onderzocht wordt hoe sterk een dijk met gras is onder overslaande golven. Ook wordt nagegaan of de binnenzijde van een dijk versterkt kan worden met kunststof matten. Ten slotte wordt een binnenzijde zonder gras getest.

De resultaten gebruikt Rijkswaterstaat voor verschillende projecten op het gebied van hoogwaterbescherming. Hierbij wordt enerzijds gekeken naar duurzame alternatieven voor dijkverhoging langs de kust waarbij het water meer ruimte krijgt. Anderzijds levert de proef meer inzicht op in de sterkte van waterkeringen. Dit wordt verwerkt in de toetsvoorschriften die de waterkeringbeheerders gebruiken bij de vijfjaarlijkse toetsing van alle primaire waterkeringen.

Uitnodiging aan de pers

Wij nodigen u hierbij uit om de starthandeling van de golfoverslagproef op dinsdag 27 februari bij te wonen.

Programma:

12.00 uur Ontvangst door dhr. mr. C.J.D. Waal, burgemeester van Delfzijl

12.05 uur Lunch buffet

12.35 uur Toespraak door dhr. prof.mr.A. van Hall, dijkgraaf van Waterschap Hunze en Aa's

12.50 uur Presentatie Golfoverslagproef door:

mw. ir. P. Bernardini (Rijkswaterstaat)

dhr. ir. G.J. Akkerman (Royal Haskoning)

dhr. dr.ir. J.W. van der Meer (Infram)

13.20 uur Busvervoer naar de proeflocatie aan de zeedijk achter aluminiumfabriek Aldel

13.50 uur Starthandeling golfoverslagproef

14.30 uur Busvervoer terug naar de Molenberg

14.45 uur Afsluiting

15.00 uur Gelegenheid voor de pers tot stellen van vragen

Locatie:

Cultureel Centrum de Molenberg

Molenberg 11

9934 CG Delfzijl

tel.0596-614000

Proef

De eerste 'golfoverslagsimulator' ter wereld bootst golfslag over de dijk na. Dit is een taps toelopende bak van 4 meter breed en 2,5 meter hoog op de buitenzijde van de dijk met een klep aan de onderkant. Uitkomende golven lopen via een uitstroomconstructie naar de binnenzijde van de dijk. Hier liggen drie proefvakken van vier meter breed met gewoon gras, versterkt gras, en zonder gras (klei). Voor het versterkte gras zijn vorig jaar grofmazige kunststof matten, zogenaamde geogridmatten, onder het bestaande gras aangebracht. Hiervoor zijn de graszoden eerst losgesneden en opgerold. Daarna zijn de matten aangebracht tot aan de buitenzijde van de dijk. Vervolgens zijn de zoden weer teruggelegd en kreeg het gras de tijd om door de matten heen te groeien.

De proef duurt circa 1 maand en wordt uitgevoerd met slootwater.

Rijkswaterstaat werkt bij deze proef samen met het consortium Royal Haskoning en Infram en de betrokken overheden zoals het Waterschap Hunze en Aa's, de provincie Groningen en de gemeente Delfzijl.

Noot voor redacties (