Vluchtelingenwerk Nederland

27-02-2007

VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt advies ombudsman presentatie ex-asielzoekers

VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt de aanbevelingen van het onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de manier waarop uitgeprocedeerde asielzoekers worden gepresenteerd aan vertegenwoordigers van hun land van herkomst. In maart vorig jaar deed VluchtelingenWerk na tientallen klachten een verzoek aan de Nationale Ombudsman om de omstandigheden waaronder presentaties plaatsvinden tegen het licht te houden.

VluchtelingenWerk erkent dat de Nederlandse overheid een uitgeprocedeerde asielzoeker mag uitzetten naar het land van herkomst. Presentatie van de betrokken persoon aan de autoriteiten van het land van herkomst kan onderdeel van een dergelijk proces zijn. Maar ook het terugkeerproces eist uiterste zorgvuldigheid van de Nederlandse overheid en mag de betrokkene nooit opnieuw of alsnog in gevaar brengen.

De organisatie onderschrijft dan ook de roep om transparantie en de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. In het kort komt het er op neer dat personen beter op de hoogte moeten worden gebracht van het presentatieproces. Daarnaast hoort hij of zij ruim op tijd te weten welke informatie naar de autoriteiten van het land van herkomst gaat, zodat ingrijpen nog mogelijk is als bepaalde informatie te gevoelig is. Tenslotte dient er een ambtenaar aanwezig te zijn, eventueel met een tolk zodat de presentatie ook inhoudelijk kan worden gevolgd.

`Het is goed dat deze aanbevelingen er nu zijn en dat duidelijk is dat het om een ingewikkeld proces gaat, waarbij meerdere partijen met soms tegenstrijdige belangen betrokken zijn. Dit onderzoek vormt een belangrijke aanvulling op de zorgvuldigheid in het terugkeerbeleid. De Nederlandse overheid heeft de plicht dit proces fatsoenlijk te verzorgen', aldus VluchtelingenWerk.
Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur