Gerechtshof Arnhem


Gemeente kan Gelredome leveren aan Eurocommerce

De voorzieningenrechter in Arnhem heeft op 27 februari 2007 uitspraak gedaan in het kort geding van de gemeente Arnhem, Vitesse en Eurocommerce tegen Gelredome.
Beslist is dat het door Gelredome gelegde beslag op het stadion van rechtswege is vervallen. Dat houdt in dat de gemeente het stadion kan leveren maar ook moet leveren aan Eurocommerce op grond van de eerder gesloten intentieovereenkomst.
De voorzieningenrechter is voorts van oordeel dat Gelredome ook misbruik van haar positie maakt door instemming aan de verkoop van het stadion te weigeren, teneinde voordelige condities voor huur van Eurocommerce te bedingen. De gemeente, Vitesse en Eurocommerce hebben belang bij een snelle levering.
De vorderingen, die Gelredome op haar beurt tegen de Gemeente heeft ingesteld, worden afgewezen op grond van de volgende gronden:


- de gemeente heeft voldaan aan het matchingsrecht (optierecht) jegens Gelredome. Zij heeft alle essentialia van de koopovereenkomst met Eurocommerce aan Gelredome verstrekt. Gelredome heeft vervolgens niet binnen de voorgeschreven termijn van twee maanden gereageerd;


- indien in een later stadium mocht blijken dat Gelredome wel nog een matchingsrecht heeft jegens de gemeente, zal dit (eventueel) dienen te leiden tot een schadevergoedingsactie van Gelredome jegens de gemeente;


- het recht op levering van Eurocommerce is een sterker recht dan het matchingsrecht van Gelredome;


- een belangenafweging valt in het voordeel uit van de gemeente, Vitesse en Eurocommerce.

LJ Nummer

AZ9370

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 27 februari 2007 Naar boven