Gemeente Heemskerk


dinsdag, 27 februari 2007

Definitief ontwerp nieuw gemeentehuis vastgesteld

HEEMSKERK - Het college heeft het definitieve ontwerp van de nieuwbouw van het gemeentehuis met bibliotheek vastgesteld. De raad neemt in de raadsvergadering van 29 maart een besluit over het definitieve ontwerp.

In het definitieve ontwerp beslaat het gemeentehuis 6.000 m2 en de bibliotheek 2.300m2. Er komen in totaal 147 parkeerplaatsen: 118 in een ondergrondse parkeergarage en 29 op het maaiveld. De verschillende onderdelen van het complex - de centrale hal met balies, de bibliotheek, het bestuurscentrum en de kantoorruimten - zijn verschillend vormgegeven en ook wat kleuren en materialen betreft onderscheidend. Naast de groenzone komt er ook een waterpartij. Deze watervoorziening geeft de nieuwbouw extra uitstraling, draagt bij aan de verbetering van het waterbeheer in de gemeente, geeft de mogelijkheid tot gescheiden afvalwater systemen en draagt bij aan de beveiliging van het gebouw. De Welstandscommissie oordeelde positief over het ontwerp.

Duurzaamheid
Het gebouw wordt met grote aandacht voor het milieu en duurzaamheid gebouwd. Zo komt er een warmtepompinstallatie. In combinatie met het gebruik van materialen en het ontwerp leidt dit tot een duurzaam gebouw met een zo optimaal mogelijk energieverbruik. Verder voldoet het gebouw vanzelfsprekend aan de ARBO-normen. Daarnaast is het ontwerp zodanig dat eventuele aanpassingen in de kantoorruimtes tegen geringe kosten kunnen worden gerealiseerd. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van verplaatsbare wanden in een flexibel plafond. Het totale budget dat de raad beschikbaar heeft gesteld voor de bouw van het gemeentehuis en de bibliotheek is ruim 22,5 miljoen euro.
---