Mevrouw Sharon Dijksma, wat wilt u als staatssecretaris bereiken?

dinsdag 27 februari 2007

Deze en vijf andere vragen aan Sharon Dijksma, de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs met o.a. basisonderwijs en kinderopvang in haar portefeuille, vindt u hier. Met een verwijzing naar een video-interview.

Wat zou u als staatssecretaris graag willen bereiken? Wat ik me heel goed realiseer, is dat ik met alle kinderen van 0 tot 12 jaar eigenlijk de basis van Nederland in handen heb. Alles wat hier goed en fout gaat, werkt door in de rest van de schoolcarrière en loopbaan in het werk. Dus inmiddels heb ik al een aardige lijst met wat ik ga doen, teveel om hier op te noemen eigenlijk. Maar deze staan voor mij bovenaan het lijstje:

* zorgen voor voldoende plaatsen in de kinderopvang en verdere verbetering van de kwaliteit daarvan;

* veel aandacht voor taal en rekenen in het basisonderwijs;
* de leraar meer ruimte geven om zijn en haar vak uit te oefenen;
* wegwerken van taalachterstanden;

* aanpakken wachtlijsten in het speciaal onderwijs.

Waar kijkt u het meeste naar uit in uw werk?
Wat mij het leukst lijkt en het meest zal inspireren, is om de mensen die het echte werk doen, te spreken. De leraressen, leraren, leidsters, leiders en de kinderen zelf natuurlijk. Dat zal voor mij de basis zijn voor het werk in de komende vier jaar, om een steentje bij te dragen en alles weer een stap verder te brengen.

Voor welke persoon hebt u bewondering?
Jan Schaefer, hij was een praktisch politicus met een enorm idealisme als drijfveer. Een van zijn bekendere uitspraken: "Is dit beleid, of hebben we erover nagedacht?", spreekt mij zeer aan. Iedereen op het ministerie werkt met hart en ziel voor degenen op de werkvloer en in de klas. En om dat te bereiken moet je jezelf steeds afvragen: werkt dit in de praktijk?

Hoe zorgt u dat u een beetje fris blijft en contact houdt met de wereld buiten Den Haag?
Praktisch te werk gaan. Dus veel het land in, naar scholen en de kinderopvang, kijken waar problemen zitten, waar dingen beter kunnen en vooral: hoe ik daarbij kan helpen.

Wat is uw favoriete internetsite?
hyves.nl

Welk boek ligt op uw nachtkastje?
De vliegeraar van Khaled Hosseini.