Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Persbericht

Vergelijking van provinciale partijprogrammas door Zorgbelang en CG-Raad

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Grote verschillen tussen de partijen, maar niet tussen de provincies en slechts enkele belangrijke onderwerpen als het gaat over zorg en welzijn. Dat concluderen Zorgbelang Nederland en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) samen met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) na lezing van alle partijprogrammas voor de Provinciale Staten. Op 27 februari publiceerden Zorgbelang en CG-Raad de programmavergelijking op hun sites.

In opdracht van Zorgbelang en de CG-Raad las het IPP alle beschikbare partijprogrammas uit de twaalf provincies van Nederland. Opvallend is dat de verschillen tussen de politieke partijen wel groot zijn, net als bij de landelijke verkiezingen, maar dat de verschillen tussen de provincies relatief klein zijn.

Het bereik van het beleid dat provincies zelf maken is niet heel groot. Veel bevoegdheden liggen bij gemeenten. Bij de uitvoering van de ingrijpende Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) willen alle partijen hun gemeenten zo goed mogelijk ondersteunen, maar de regie ligt bij de gemeenten zelf.

Themas waarop gebruikers van zorg- en welzijnsvoorzieningen hun provinciale partijen kunnen vergelijken zijn de positie van de mantelzorgers, de mate van marktwerking in de zorg en de inzet van particuliere of publieke organisaties, het behoud van streekziekenhuizen en de mate waarin de directe omgeving en het openbaar vervoer toegankelijk moeten zijn.

De websites www.zorgbelang-nederland.nl en www.cg-raad.nl presenteren de programmavergelijking per provincie. Ook is op de websites een tekst van het IPP te lezen met de belangrijkste conclusies van het gehele proces van programmavergelijking.