PvdA Rotterdam


Uit het college

Bijstandsuitkering voor minderjarige kinderen asielzoekers behouden

Di 27 Feb 2007 - Redactie
Bijstandsuitkering voor minderjarige kinderen asielzoekers behouden

Rotterdam handhaaft voorlopig nog de bijstandsuitkeringen voor minderjarige kinderen van asielzoekers zonder verblijfstitel. Wethouder Jantine Kriens zal het probleem rond de invoering van de regeling voorleggen aan de nieuwe staatsecretaris van justitie Nebahat Albayrak.

Rotterdam handhaaft voorlopig nog de bijstandsuitkeringen voor minderjarige kinderen van asielzoekers zonder verblijfstitel. Zij vallen vanaf 1 januari onder een nieuwe regeling via de Centrale Opvang Asielzoekers (COA). Maar door de trage afhandeling door de COA van aanvragen ontvangen deze kinderen nog geen uitkering. Rotterdam heeft nu besloten om vanuit het gemeentelijke armoedebeleid de bijstandsuitkering voor deze kinderen voorlopig nog te handhaven.

Rechtmatig in Nederland verblijvende kinderen van asielzoekers zonder verblijfstitel (niet-rechthebbende ouders) ontvingen tot en met 31 december 2006 een bijstandsuitkering als hun ouders niet konden voorzien in de noodzakelijke kosten van hun bestaan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in overleg met het ministerie van Justitie een nieuwe financiële regeling voor deze groep getroffen op basis van een Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (Rvb) die op 1 januari 2007 van kracht werd. Deze nieuwe financiële regeling moet bij het COA aangevraagd worden door de (vertegenwoordigers van de) kinderen om wie het gaat.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam heeft, in navolging van dit landelijke beleid, besloten de uitkeringen van deze kinderen per 1 januari te beëindigen en hen te verwijzen naar COA. Hierbij gold als uitgangspunt dat er geen lacune mocht ontstaan tussen de bijstandsuitkering en de nieuwe regeling. Nu blijkt dat er problemen zijn met het aanvragen van de nieuwe regeling, dreigen de kinderen en hun ouders in financiële problemen te komen. Rotterdam wil niet dat deze kwetsbare groep de dupe wordt van de uitvoering van regels en kiest ervoor de bijstandsuitkering aan deze minderjarigen voorlopig nog te handhaven. Wethouder Jantine Kriens van volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang zal, namens de G4, het probleem rond de invoering van de regeling voorleggen aan de nieuwe staatsecretaris van justitie Nebahat Albayrak.

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer