Time : 16:20:42
Date : 27 February 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Charter en campagne voor milieuvriendelijk bouwen

Vandaag heeft federaal minister van Leefmilieu, Bruno Tobback, samen met de vertegenwoordigers van architectenverenigingen (NAV, ACA en FAB), de aannemerssector (Confederatie Bouw en Bouwunie) en de Kredietverstrekkers (BVK) een charter ondertekend waarin initiatieven werden opgenomen om de toekomstige (ver)bouwers voldoende te informeren over milieu- en energievriendelijk bouwen. Daarnaast stelde minister Tobback de website www.underECOconstruction.be voor waarop de consument nuttige informatie over milieuvriendelijk (ver)bouwen kan terugvinden. De website wordt bekendgemaakt door een bijhorende communicatiecampagne waarbij de ijsbeer, als symbool van de gevolgen van de klimaatopwarming, centraal staat.

Studies hebben aangetoond dat de energieprestatie van een gemiddelde Belgische woning onder het Europees gemiddelde ligt. Meteen betekent dit ook dat er een aanzienlijke marge is voor verbetering. Een van de belangrijkste problemen in het besparen van energie, en dus het minimaliseren van de impact op het milieu, is de verspreiding van voldoende relevante informatie. Te weinig mensen zijn op de hoogte van wat allemaal mogelijk is, terwijl de vraag naar betrouwbare informatie almaar toeneemt.

"Sinds april vorig jaar zat ik samen met de actoren van de bouw- en kredietsector om gezamenlijk te zorgen voor een betere kennisopbouw en informatiedoorstroming over energiebesparingsmogelijkheden", zegt minister Tobback. "Deze gesprekken resulteren nu in een charter met concrete initiatieven naar de toekomstige (ver)bouwer toe. Iedereen die het charter tekent bij te dragen tot het informeren van de consument over wat allemaal mogelijk is aan premies, fiscale maatregelen, nieuwste technieken... die ervoor kunnen zorgen dat bouwers kiezen voor een energievriendelijke ingreep in huis."

"Aangezien kredietverstrekking een noodzakelijk element is om aan promotie-acties van algemeen belang de nodige doeltreffendheid te verlenen, heeft de BVK zich achter het initiatief van Minister Tobback geschaard en heeft ze zich ertoe verbonden bij haar leden de verspreiding aan te moedigen van informatie over de verschillende opties om energie te besparen en de financiële gevolgen ervan", zegt Bernard Beyens, Voorzitter van het Directiecomité van de BVK.

"Het ontwerp en het concept van het bouwwerk zijn bepalend voor het energieverbruik maar de opdrachtgever, die uiteindelijk alles betaalt, moet overtuigd worden van het nut en de zin van de bijkomende inspanningen die hiermee gepaard gaan. De aspirant-bouwer formuleert zijn wensen op basis van de informatie die hij verzamelt maar die dikwijls disparaat is. Als een eerste aanspreekpunt van het bouwproces, is de architect dan ook het beste geplaatst zijn om zo vroeg mogelijk te overtuigen van doelmatige energiebesparende maatregelen. Architecten zijn al lang begaan met energie en duurzaam bouwen" zegt Robert Treselj van FAB. Goede voorbeelden bestaan maar ze zijn nog te weinig gekend. Daarom is de doorstroming van de informatie zowel naar de kandidaat bouwers en verbouwers als naar de architecten essentieel. De opdrachtgevers zijn te motiveren en te stimuleren door voorbeelden en evaluaties; de architecten zijn te informeren over methodes en technologische toepassingen. Dit motiveert en de inbreng van de leden van de FAB aan deze campagne."

"Bouwaannemers spelen een centrale rol in het verspreiden van informatie over energiebesparingen. Daarom organiseerden we voor hen reeds vorig jaar een algemeen seminarie over dit thema. Nu gaan we dat seminarie aanvullen met doelgerichte informatiesessies per sector. Bovendien hebben we ook de website www.ikzoekeenvakman.be aangepast om particulieren te helpen bij het zoeken van een aannemer die actief is op het gebied van duurzaam bouwen", zegt David Lanove, hoofddirecteur van de Confederatie Bouw.

underECOconstruction.be
Om mensen nog beter te helpen in het vinden van informatie over milieuvriendelijk (ver)bouwen heeft minister Tobback ook de website www.underECOconstruction.be gelanceerd. Op deze portaalsite vinden (ver)bouwers alle nuttige informatie over milieuvriendelijk bouwen en verbouwen. De site biedt de (ver)bouwer antwoord op zijn vragen over bouwmaterialen en -technieken, energie besparen, verwarmen, verschillende premies (op federaal, regionaal, provinciaal en/of gemeentelijke vlak), en labels (in de bouwsector), op het vlak van leefmilieu en energie.

De website wordt vergezeld door een communicatiecampagne waarin wordt getoond wat de gevolgen van de energieverspilling van o.a. de residentiële sector zijn op wereldvlak, nl. het smelten van de ijskap en woestijnvorming. De boodschap is dat we met zijn allen ons steentje kunnen bijdragen om die gevolgen tegen te gaan, en dit onder de slogan "Denk eraan De volgende weken zal de campagne te zien zijn in verschillende dag- en weekbladen.

Op Batibouw zelf wordt de website voor milieuvriendelijk bouwen onder de aandacht gebracht door een smeltende ijsbeer, het symbool van de kwalijke gevolgen van de opwarming van de aarde. Als extraatje zal iedere bezoeker van Batibouw die zich in de omgeving van de smeltende ijsbeer bevindt een Bluetooth message krijgen op de GSM met de url van www.underECOconstruction.be.

Voor meer info:

Laurent Winnock, Woordvoerder minister van Leefmilieu en Pensioenen Bruno Tobback, 02/238 28 68 - 0479/36 24 50

De concrete initiatieven uit het charter :

1. Organiseren en zorgen voor een verhoogde zichtbaarheid van de tweejaarlijkse energie-awards voor architecten (november 2007) Initiatiefnemer: FAB (Koninklijke Federatie van de Architectenverenigingen van België)
De FAB organiseert in november 2007, de awards van de Belgische Architectuur waarbij Electrabel telkens de energie-awards aan architecten uitreikt. De voorgestelde projecten worden door specialisten doorgelicht naar de prestaties op vlak van energie-efficiëntie en vernieuwde toepassingen die de uitbatingskosten beperken. Zodoende wordt naast het culturele belang van de architectuur, ook de duurzaamheid en de milieu-impact in de kijker gesteld. Dit jaar zal er extra belang gehecht worden aan een ruime verspreiding van de resultaten en voorbeelden naar het grote publiek toe.


2. Verhoogde zichtbaarheid van projecten van architecten die een energiezuinige woning hebben gebouwd via de
projectendatabank/zoekrobot van www.habitos.be.
Initiatiefnemer: NAV (De Vlaamse Architectenorganisatie) NAV heeft een samenwerkingsakkoord met de website habitos. Hierop kunnen leden projecten opladen zodat het grote publiek via een zoekrobot referenties kunnen opzoeken (www.habitos.be/inspiratie). NAV is bereid een extra zoekfunctie toe te voegen die op zoek gaat naar "energiezuinige bouwprojecten" (timing: voorjaar 2007).


3. Verdere uitbouw van het luik "energiebewust bouwen" op www.habitos.be
Initiatiefnemer: NAV
Op www.habitos.be wordt reeds veel aandacht besteed aan 'duurzaam bouwen' en 'energiebewust bouwen'. Doorheen 2007 zal hier stelselmatig meer aandacht aan besteed worden.


4. Bijzondere aandacht voor het thema energiebesparing in de jaarlijkse enquête, maar ook in publicaties, gericht naar architecten Initiatiefnemer: NAV
Elk jaar wordt in mei/juni door NAV een marktonderzoek gevoerd naar 300 architecten. NAV is bereid om dit jaar "energiebesparing" als een belangrijk hoofdthema van de enquête naar voren te schuiven. Daarnaast zal in NAV News (Vlaamse periodiek met een oplage van 2.000 ex) en DIMENSION (oplage 8.000ex NL en FR) extra aandacht besteed worden aan energiebesparing en de rol hierin van de architect. Ook de NAV website kan hierin een rol spelen (timing: in de loop van 2007 en 2008).


5. Bij trainingen naar architecten zal het luik "hoe maak ik de bouwheer warm voor energiezuinig bouwen" extra in de verf gezet worden
Initiatiefnemer: NAV
NAV zal eind 2007/begin 2008 communicatie trainingen organiseren voor architecten. Hierin staat ook communicatie centraal met de bouwheer. Een pertinente vraag staat hierin voorop: 'hoe kan ik bijvoorbeeld mijn bouwheer op een bevattelijke manier overtuigen dat energiesbesparing zinvol is?'


6. Promotie van energiebesparende concepten door publiceren van artikels in het tijdschrift "architrave" (verspreid op 10.000 exemplaren)
Initiatiefnemer: ACA (Actions Communes des Architectes francophones et germanophones)
De Franstalige leden van de FAB die verenigd zijn onder de naam ACA organiseerden reeds in het verleden seminaries over hernieuwbare energie en energiezuinige architectuur. Ze wensen nu verder deze weg in te gaan door energiezuinige architectuur en technieken verder te promoten via een regelmatige publicatie van artikels over het onderwerp in het tijdschrift "Architrave" dat in Wallonië wordt verspreid aan architecten en bouwheren. In mei 2007 verschijnt een artikel over de ondertekening van het Charter, de inhoud en de betekenis ervan. In oktober verschijnt een uitvoerig dossier over energiezuinige woningen.


7. Toelichtingsessies over energiezuinig bouwen in Wallonië (najaar 2007)
Initiatiefnemer: ACA
Tijdens de maanden oktober en november 2007 zullen in verschillende Waalse steden o.a. Luik en Charleroi en waarschijnlijk ook in Doornik en in het Brusselse Gewest infosessies voor architecten gehouden worden over praktische materiaaltoepassingen om tot energiezuinige gebouwen te komen.


8. Verder uitbouwen van de module "duurzaam bouwen" van de "ik zoek een vakman" zoekrobot op de site van de Confederatie (lancering van de vernieuwde site op 22/07/07)
Initiatiefnemer: Confederatie Bouw
Sinds augustus 2006 bestaat er een zoekrobot "ikzoekeenvakman.be", ontwikkeld door de Confederatiebouw, die de bouwheer toelaat om geregistreerde vakmannen te vinden die gespecialiseerd zijn in een welbepaald domein. Zonet (22/02) werd een nieuwe versie van deze zoekrobot op het net geplaatst die meer aandacht besteedt aan de gespecialiseerde beroepen die een link hebben met energiezuinig en duurzaam bouwen. Binnen de aparte categorie "duurzaam bouwen" kan men nu op zoek gaan naar vakmannen in 23 subcategorieën, gaande van installateurs van condensatieverwarmingsketels over plaatsers van zonnepanelen tot gespecialiseerde aannemers voor passiefhuizen.


9. Organisatie van doelgerichte vormingen rond energiebesparingen en vermindering van de CO2-uitstoot voor relevante bouwberoepen zoals de glazenmakers, dakdekkers, centrale verwarmingsinstallateurs en schrijnwerkers
Initiatiefnemer: Confederatie Bouw
Voor de verschillende beroepen die in aanmerking komen, is er de intentie een aantal bijeenkomsten te organiseren rond kwesties die te maken hebben met het beroep en te overlopen wat zij moeten weten op reglementair, technisch en economisch vlak. Welke zijn de reglementaire bepalingen (in de drie gewesten)? Wat is de goede manier van handelen? Welke materialen zijn er beschikbaar en wat zijn hun respectieve voor- en nadelen (facultatief). Welke overheidssteun wordt er in het kader van de uitvoering van de werken gegeven (federaal, regionaal, enz.), en wat is de "rentabiliteit" van de werken?
De programma's zullen uitgewerkt worden in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu en het WTCB.
Zij zullen onder andere refereren naar de geplande bouwgerelateerde modules van de site www.energievreters.be, die o.a. ook meer inzicht zullen geven over de economische aspecten (totaal tussenkomst van de overheid, rendabiliteit van de werken, enz.).
Dit programma zal niet alleen gestalte krijgen via specifieke informatiebijeenkomsten, maar kan ook als aanvulling worden verwerkt in reeds over een gelijkaardig onderwerp geplande bijeenkomsten. De planning van die vormingen zal dan ook afgestemd zijn op de ontwikkelingen van de bouwgerelateerde modules van de site www.energievreters.be.

10. Betere verspreiding van informatie van de federale overheid naar leden van de federatie zodanig dat deze de bouwheer beter kunnen informeren en sensibiliseren
Initiatiefnemer: Bouwunie
Bouwunie zal haar leden informeren over alle initiatieven die de federale overheid neemt via de website, het ledenblad en waar mogelijk op info-avonden. Bedoeling is dat via de leden toekomstige bouwheren eveneens op de hoogte zijn van deze informatie. De leden komen immers rechtstreeks in contact met bouwlustigen en zijn dan ook de eerst geplaatsten om hen op een aantal opportuniteiten te wijzen.


11. De verspreiding aanmoedigen van overzichtelijke fiches met bevattelijke informatie over verschillende opties om energie te besparen en de financiële gevolgen ervan
Initiatiefnemer: BVK (Beroepsvereniging van het Krediet, lid van Felbelfin)
Vele burgers doen beroep op een kredietinstelling om een krediet af te sluiten voor hun bouw- of renovatieproject. Dit maakt van de kredietinstelling een geschikt kanaal om bij te dragen tot het verspreiden van informatie aan de burger over de mogelijkheden om op termijn kostenbesparingen te realiseren door voldoende te investeren in energiebesparende maatregelen.
Kant en klare informatie zal worden gemaakt en aangeleverd door de federale administratie leefmilieu in samenwerking met de BVK. De BVK zal pleiten bij de afzonderlijke kredietinstellingen om deze fiches te gebruiken en te verspreiden.


12. Lancering mediacampagne over energiezuinig bouwen Initiatiefnemer: FOD VVVL (Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat Leefmilieu) Zie persmededeling.


13. Lancering van de nieuwe website www.underECOconstruction.be Initiatiefnemer: FOD VVVL
Zie persmededeling


14. Verdere uitbouw van de website www.energievreters.be Initiatiefnemer: FOD VVVL
Op 15 december 2006 werd de website www.energievreters.be gelanceerd. Met de website wil de overheid de burgers sensibiliseren voor een doordacht energiegebruik. De rekenmodule biedt de mensen de kans om zelf te berekenen hoeveel energie ze kunnen besparen door energiebesparende maatregelen te nemen. Tot nu toe lag de focus op huishoudtoestellen (diepvriezers, wasmachines, lampen, ...). In maart/april 2007 zal er een eerste bouwgerelateerde module gelanceerd worden. Het gaat om een rekenmodule over de plaatsing van beglazing in woningen. Deze module zal gevolgd worden door specifieke modules over dakisolatie, verwarming (incl. zonneboilers en warmtepompen) en fotovoltaïsche panelen.
Om de inhoud zoveel mogelijk af te stemmen met de dagdagelijkse realiteit zal inhoudelijk samengewerkt worden met de betrokken sectoren. Er zal op de site ook doorverwezen worden naar ikzoekeenvakman.be van de Confederatie Bouw.


15. Opmaak van samenvattende fiches voor architecten en kredietverstrekkers
Initiatiefnemer: FOD VVVL
Zowel architecten als kredietverstrekkers komen intensief in contact met de burger die wil bouwen of renoveren. Ze zijn dus geschikte actoren om de bouwheer mee te informeren en te sensibiliseren over potentiële energiebesparingsmogelijkheden.
Op basis van de bouwgerelateerde modules die zullen worden uitgewerkt voor de site www.energievreters.be (zie hierboven) zullen aangepaste fiches gemaakt worden voor de architecten en de kredietverstrekkers. De betrokken federaties zullen daarvoor hun inhoudelijke expertise ter beschikking stellen en de verspreiding van de fiches bij hun leden bevorderen.


16. Hoe architecten herkennen met gespecialiseerde kennis op vlak van energiebesparende technieken?
Initiatiefnemer: FOD VVVL
Mensen die op energievlak een stapje verder willen gaan dan de wettelijke minimumvereisten worden in de praktijk geconfronteerd met een gebrek aan informatie over architecten die op dit terrein de nodige expertise en ervaring hebben. Om een oplossing voor het probleem te vinden zal de administratie leefmilieu in de komende maanden de betrokken federaties bijeenbrengen om hierover na te denken.

URL: http://www.underECOconstruction.be
http://www.health.fgov.be