Universiteit Maastricht

27 februari 2007
NWO-subsidie voor UM-onderzoeker Dr. Gerry Nicolaes Onderzoek naar interactie tussen biomoleculen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft in het `Investeringsprogramma Middelgroot' een subsidie van 400.000 euro toegekend aan Dr. Gerry Nicolaes voor zijn onderzoek naar de interactie tussen biomoleculen. Deze kennis is van essentieel belang bij het beschrijven en doorgronden van processen als bijvoorbeeld atherosclerose en trombose. De subsidie, die wordt toegekend voor vernieuwend onderzoek van zeer hoog niveau, is voorwaardelijk gehonoreerd. Aan enkele formele voorwaarden dient voor 15 april te worden voldaan.

Het onderzoek waar Nicolaes de subsidie voor heeft ontvangen, heet `Surface Plasmon Resonance as a tool in the analysis of biomolecular interactions that play a role in the etiology of cardiovascular disease'.
Het geld wordt gebruikt om de Surface Plasmon Resonance technologie te bekostigen. `Het gebruik van Surface Plasmon Resonance technologie biedt mogelijkheden om met zeer grote nauwkeurigheid, kwantitatief en reproduceerbaar interacties van en tussen minimale hoeveelheden biomoleculen te bestuderen. Kennis van interacties tussen biomoleculen is van essentieel belang bij het beschrijven en doorgronden van processen als atherosclerose, hemostase, trombose, ontsteking en angiogenese. Het bestuderen en kwantiteren van interacties tussen biomoleculen en kleine moleculen, die als basis voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen kunnen dienen, kan met deze nieuwe technologie op efficiënte wijze worden uitgevoerd', legt Nicolaes uit.

Het NWO-subsidieprogramma voor middelgrote investeringen omvat subsidies voor de aanschaf van apparatuur en voor het opzetten van dataverzamelingen, bijbehorende programmatuur en bibliografieën. Het betreft hier urgente investeringen voor vernieuwend onderzoek van zeer hoog niveau. De subsidies in het NWO middelgroot programma zijn bestemd voor investeringen waar het NWO 110.000 tot 900.000 euro aan bijdraagt. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. In totaal ontving NWO 79 aanvragen, uiteindelijk werden 19 voorstellen gehonoreerd. NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt minimaal 25 procent bij. NWO kende circa 6,6 miljoen euro toe.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail femke.kools@ssc.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine