Unicef



Mia Farrow in Tsjaad: 'die internationale vredesmacht moet er komen' 27 februari 2007, Djorla - Op een decemberdag, vlak voor zonsopgang, viel een militie het dorp Djorla in het oosten van Tsjaad aan. Hutten werden in brand gestoken en winkels geplunderd. Milities die andere dorpen in dit gebied overvielen, konden ongestoord hun gang gaan. De inwoners van Djorla vochten echter terug en betaalden daarvoor een heel hoge prijs. Tijdens de gevechten kwamen ongeveer 38 dorpsbewoners om.

Mia Farrow begroet moeders en kinderen uit het stadje Bere, in het zuiden van Tsjaad. Foto: Unicef/HQ07-0137/Pirozzi Mia Farrow begroet moeders en kinderen uit het stadje Bere, in het zuiden van Tsjaad. Foto: Unicef/HQ07-0137/Pirozzi

Het dorp ligt er nog steeds zwaar geschonden bij. Mia Farrow, een beroemde Amerikaanse actrice en ambassadeur van Unicef, ziet hutten zonder daken en overal kapot gesmeten aardewerk. Graansilo's zijn vernield en het daarin opgeslagen sorghum (een tropische graansoort, red.) is verbrand.

235.000 vluchtelingen
Farrow reist door Oost-Tsjaad om de aandacht te vestigen op de sterk verslechterende humanitaire situatie in deze regio. Sinds 2003 stromen vluchtelingen uit Darfur naar dit gebied. Volgens de laatste telling verblijven 235.000 vluchtelingen bij de Tsjadisch-Sudanese grens. Ook 100.000 Tsjadiërs hebben door toenemende etnische spanningen en interne conflicten hun toevlucht tot overvolle opvangkampen gezocht.

"Ik kan me niet voorstellen dat je hier rondloopt zonder je persoonlijk verantwoordelijk te voelen om hier iets aan te doen," zegt de actrice. "En het wordt hier alleen maar erger."

Kinderen in een provisorisch opgezet schooltje in Oost-Tsjaad. Foto: Unicef
Kinderen in een provisorisch opgezet schooltje in Oost-Tsjaad. Foto: Unicef

Onveilige situatie belemmert hulpverlening

VN-organisaties en andere hulporganisaties helpen de ontheemde gezinnen met overleven. Ze zorgen voor schoon water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, voedsel, onderdak en onderwijs. Helaas wordt de levering van humanitaire hulp door de onveilige situatie ernstig bemoeilijkt. Ook Unicef doet haar uiterste best om de vrouwen en kinderen in nood zo goed mogelijk te helpen. Naast de eerste levensbehoeften, zorgt Unicef in de opvangkampen voor kindvriendelijke plekken waar kinderen kunnen spelen en onderwijs kunnen volgen.

Mia Farrow roept de internationale gemeenschap op in actie te komen. "Om het werk van de hulpverleners te steunen, moeten we echt flink meer druk uitoefenen om die internationale vredesmacht hier naartoe te krijgen," zegt ze.'"Anders zullen honderdduizenden mensen omkomen. Niet alleen door geweld, maar ook door honger, ziekten en dorst."