Politie Midden- en West Brabant

Recherche verricht tientallen aanhoudingen en doorzoekingen

BERGEN OP ZOOM, 27 februari 2007

Recherche verricht tientallen aanhoudingen en doorzoekingen

BERGEN OP ZOOM: De unit Zware Criminaliteit, de districtsrecherche, het Courage-team, de FIOD-ECD hebben vandaag in een grote gezamenlijke actie enkele tientallen verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, handel-, bezit-, in- en uitvoer van verdovende middelen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tijdens de bijzonder omvangrijke actie zijn 25 mannen en twee vrouwen aangehouden. De verdachten zijn in de leeftijd van 19 tot 61 jaar en afkomstig uit Bergen op Zoom. In totaal waren zon 300 politiemensen op de been om 35 locaties te doorzoeken: 31 in Bergen op Zoom, één in Halsteren, Roosendaal, Sint Maartensdijk en in Steenbergen. In verschillende panden werden geldbedragen, meerdere (vuur)wapens en tientallen kilos hasj in beslag genomen. Het is de grootste rechercheactie in de geschiedenis van de politie Midden en West Brabant.

Beslag op panden
Er is op zeven panden beslag gelegd in het kader van de Pluk-ze-wetgeving. Ook werden negen voertuigen in beslag genomen in het kader van ontneming. De actie werd ondersteund door bijdragen van de Arrestantenzorg en Vervoer, Vreemdelingenpolitie, technische recherche, digitaal rechercheurs, Douane, financieel rechercheurs, specialisten op het gebied van documents- en identiteitsfraude en politiehonden die getraind zijn in het opsporen van wapens, verdovende middelen en geld.

Het rechercheonderzoek richt zich op een criminele groepering die al geruime tijd in het centrum van Bergen op Zoom overlast veroorzaakt door de verkoop van softdrugs aan binnen- en buitenlandse klanten. Het recherche-onderzoek is mede opgestart om een einde te maken aan de overlast die wordt ervaren bij omwonenden, door de illegale handel in softdrugs vanuit verschillende panden. Het publiek reageerde zeer positief op de actie van vandaag.

Courage
Onder de naam Courage is men op 1 januari 2003 begonnen met een project dat zowel in Bergen op Zoom als Roosendaal de drugsoverlast wil verminderen en de burgers weer een veilig gevoel op straat wil geven. Naast het terugdringen van de overlast wordt ook de georganiseerde criminaliteit aangepakt die hier verantwoordelijk voor is. Wekelijks krijgen Bergen op Zoom en Roosendaal bezoek van zon 22.000 drugstoeristen.

In het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Economische Controle Dienst) en het BOOM (Bureau Ontneming Openbaar Ministerie). De FIOD-ECD participeert met 35 medewerkers en onderzoekt mogelijke witwaspraktijken en mogelijke belastingfraude.

Politie en justitie hebben beslag gelegd op de zeven panden, negen autos en een groot geldbedrag om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van de Staat brengen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kunnen deze geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden voldaan. De gedachte achter de zogenaamde Pluk ze-wet uit 1993 is dat criminelen worden gepakt waar het pijn doet: in hun portemonnee. Deze wet geeft meer mogelijkheden om criminele verdiensten af te pakken.

Locaties, Bergen op Zoom

- Antwerpsestraatweg

- Auvergnestraat

- Korenbeursstraat (4x)

- Boutershemstraat (3x)

- Bachstraat

- Guido Gezellelaan (2)

- Spanjestraat

- Johannesstraat

- Kloosterstraat

- Brechterhoeflaan

- Anthony Duyckstraat

- Jan Dercksstraat

- Zilverschoonplein

- Het Singeltje

- Meteorenlaan

- Van Slingelandtlaan

- Schimmelpennincklaan

- Overakker

- Denemarkenstraat

- Hof van Valkenburg

- Lorkstraat (2x)

- Van Aldegondebaan

- Seringstraat

- Rijnlaan

Andere locaties

- Iepenlaan, Halsteren

- Klein Potweg, Sint Maartensdijk

- Leemstraat, Roosendaal

- Dam Busterstraat Steenbergen

Auteur: Manon Erkens