Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-111       |
|                                            |Arnhem|27 februari    |
|                                            |,     |2007           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 27 FEBRUARI 2007

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Provincie keurt regionaal plan van de Stadsregio Arnhem Nijmegen goed (C3) Gedeputeerde Staten hebben het Regionaal Plan 2005-2020 van de Stadsregio Arnhem Nijmegen op een klein onderdeel na goedgekeurd. Het Regionaal Plan (RP) vormt een richtinggevend kader voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen op het gebied van ruimte, economie, natuur, mobiliteit en culturele en sociale ontwikkelingen. Met het RP wil de stadsregio werken aan een aantrekkelijke, bereikbare en internationaal concurrerende regio. Het doel is bewoners, bedrijven en bezoekers aan de regio te binden door het creëren van een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. In dit Regionaal Plan kiest de stadsregio voor herstructurering, herontwikkeling en transformatie van de bestaande ruimte. Dit in tegenstelling tot het vorige regionale structuurplan, dat vooral gericht was op uitbreidingen, nieuwe infrastructuur en nieuwe bedrijventerreinen. (zie ook gezamenlijk persbericht van de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen)

REGIO STEDENDRIEHOEK
Woningbouw in Apeldoornse dorpen is mogelijk (C10) In november 2006 hebben de provincie en de gemeente Apeldoorn afgesproken, samen met de Apeldoornse dorpsraden en de woningstichting Beter Wonen, een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor de bouw van nieuwe woningen in de Apeldoornse dorpen. Aanleiding was de vaststelling van de zoekzones voor wonen en werken in de vorm van een streekplanuitwerking en de vrees dat hierdoor de dorpen op slot zouden gaan. De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat de nu vastgestelde zoekzones voor alle dorpen, met uitzondering van Hoenderloo, voldoende ruimte bieden om tot 2015 de geplande woningen te bouwen. Om ook voor Hoenderloo tot een oplossing te komen gaat de provincie bekijken of de grens van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) opgeschoven kan worden. Daarnaast kan ook de besluitvorming van het Rijk over de begrenzing van de Natura 2000-gebieden mogelijk ruimte bieden. (zie ook apart gezamenlijk persbericht van de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn)

Masterplan om imago van Veluwe te versterken (C13) Wat is er nodig om het imago van de Veluwe te versterken? Deze vraag staat centraal in het Masterplan Imago Veluwe 2007-2008 dat Gedeputeerde Staten op basis van een positief advies van de Veluwecommissie hebben vastgesteld. In het plan staan verschillende deelprojecten beschreven die bijdragen aan het versterken van het imago. De genoemde deelprojecten in het plan richten zich op de thema's economie, cultuurhistorie en imagoversterking in de komende twee jaar. Het Veluws Bureau voor Toerisme heeft opdracht gekregen om de uitvoering van de projecten te coördineren. Het doel van het programma is het realiseren van een sterker Veluwegevoel en een sterker Imago van de Veluwe. De provincie en samenwerkende partners streven ernaar dat de Veluwe op de eerste plaats komt van de ranglijst van binnenlandse vakantiebestemmingen.

Tijdens de kick-off-bijeenkomst Imago Veluwe 2007-2008 op vrijdag 2 maart in Warnsborn ondertekent gedeputeerde Van Diessen namens GS, samen met Marja van der Tas en Wilco de Jonge van het Veluws Bureau voor Toerisme, een verklaring. Met deze verklaring geven zij aan zich gezamenlijk in te spannen voor een sterker Veluwe-imago. STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Namens de SGP zijn vragen gesteld over 'Oplossen verkeersinfarct' (A3)
. Namens de Eén voor de vrijheid zijn vragen gesteld over 'Nijmegen geeft allochtonen voorrang' (A4)
. Namens de CDA zijn vragen gesteld over 'ROP (RailOpstapPunt) Betuweroute' (A6)
. Namens de SP zijn vragen gesteld over 'Wachtlijsten jeugdzorg' (A7)
. Namens de VVD zijn vragen gesteld over 'Veluwe 2010-project Hart van de Veluwe' (A8) De beantwoording van Statenvragen is vanaf woensdag na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.



Provincie Gelderland