Rechtbank Den Haag doet uitspraak in proefproces brandweer

27.02.2007 / 17:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Rechtbank Den Haag doet uitspraak in proefproces brandweer

Uitspraak
De Rechtbank van Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het proefproces tussen een brandweerman en de gemeente Den Haag. De brandweerman eiste dat zijn werktijden worden aangepast aan de wettelijke regels voor 24-uursdiensten. Deze aanpassing betekent een vermindering van de arbeidsduur van 54 naar 48 uur per week. De rechtbank oordeelde dat de werkgever een rooster van 48 uur per week moet invoeren. Daarnaast moet de werkgever de verdeling van productieve en niet-productieve uren binnen de 24-uursdienst zodanig aanpassen, dat brandweerpersoneel zijn huidige salaris blijft verdienen. Dat betekent dat binnen de werkweek van 48 uur een groter aantal werkuren moet worden ingeroosterd.

De uitspraak is van belang voor alle gemeenten waar het brandweerpersoneel in aanwezigheidsdiensten werkt. Het gaat om ruim drieduizend brandweerlieden in ongeveer vijftig gemeenten. De VNG streeft naar landelijke afspraken over de roosters en arbeidsvoorwaarden van brandweerpersoneel, en zal de bonden op korte termijn uitnodigen tot een gesprek hierover. Ook heeft de VNG de financiële gevolgen van de implementatie van de rechterlijke uitspraak bij de minister van BZK aan de orde gesteld.

Achtergrond
Sinds een wijziging van het Arbeidstijdenbesluit op 1 juni 2006 gelden nieuwe regels voor aanwezigheidsdiensten. Personeel dat in aanwezigheidsdiensten werkt mag sinds de wetswijziging gemiddeld 48 uur per week werken. Brandweerpersoneel in de 24-uursdienst werkt nu gemiddeld 54 uur per week. Een brandweerman in Den Haag eiste daarom dat zijn werktijd met behoud van bezoldiging wordt aangepast.

De gemeente Den Haag stelde daartegenover dat het salaris van het brandweerpersoneel is gebaseerd op een bepaalde onderverdeling van soorten uren binnen de dienst. De 24-uursdienst bestaat gedeeltelijk uit wacht- en slaapuren, waarin men wel op de kazerne is maar alleen werkt bij een uitruk. De wacht- en slaapuren worden gedeeltelijk beloond. Door de verschillende soorten uren bij elkaar op te tellen, komt brandweerpersoneel met een 54-urige werkweek uit op het salaris van ambtenaar met een 36-urige werkweek. Dit systeem van gewogen uren staat niet ter discussie. Wel oordeelde de rechtbank dat de gemeente er als goed werkgever voor moet zorgen dat de verdeling van werk-, wacht- en slaapuren zodanig wordt aangepast dat bij invoering van een 48-urig rooster het huidige salaris wordt gehandhaafd.