Provincie Flevoland



Provincie steunt scholing richting baan

De Provincie Flevoland gaat het Actieplan Flevotalent trekken. Voor deze regionale impuls voor kennis en beroep wordt mede dankzij de provincie 411.700 euro vrijgemaakt. Het actieplan is opgesteld in het kader van de landelijke stimuleringsregeling Leren & Werken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Permanente scholing van werknemers is noodzakelijk door de steeds snellere opeenvolging van nieuwe technieken en werkwijzen binnen het bedrijfsleven en bij instellingen. Dit vraagt om een adequaat scholingsaanbod dat flexibel op snel veranderende eisen in kan spelen. Een scholingsoffensief is daarom noodzakelijk. Met het actieplan wil de provincie een regionale impuls geven aan het opleidingsniveau van de beroepsbevolking

Het plan bestaat uit drie onderdelen. Eerste onderdeel is het realiseren van 200 duale trajecten op mbo- of hbo-niveau, een combinatie van werken en leren waarbij de werkgever nauw betrokken is bij het opleiden van zowel huidige als nieuwe werknemers.

Het ontwikkelen van zogenaamde Eerder Verworven Competenties (EVC's) vormt het tweede onderdeel. Het toepassen van EVC-procedures heeft tot doel het erkennen en waarderen van eerder verworven vaardigheden van werknemers en werkzoekenden. Hierbij kan een vervolgtraject worden aangeboden voor verdere scholing, bijvoorbeeld in de vorm van een duaal traject. Het is de bedoeling 150 EVC-procedures af te nemen.

Derde onderdeel, het leerwerkloket, vormt de centrale spil. Het leerwerkloket Helpdesk Flevotalent is aanspreekpunt voor vragen over EVC's en duale trajecten voor zowel werkgevers als werknemers. Met informatie en advies vervult de helpdesk een belangrijke rol bij het op peil houden en vergroten van het opleidingniveau van werknemers.

Het actieplan sluit goed aan bij Flevotalent-Junior. Dit project, een vervolg op het zeer succesvolle MKB-Leerbanenplan, moet de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren voor jongeren tot en met 23 jaar. Het Actieplan Flevotalent richt zich daarentegen op de beroepsbevolking ouder ouder dan 23 jaar.

Voor het actieplan is een landelijke subsidie aangevraagd van 290.000 euro binnen de stimuleringsregeling Leren & Werken. Gedeputeerde Andries Greiner heeft namens de provincie Flevoland de
intentieverklaring ondertekend. De provincie zorgt samen met de regionale partijen voor een cofinanciering van 96.700 euro, waarvan de provincie 20.458 euro voor haar rekening neemt. De andere regionale partijen zijn de Flevolandse werkgevers, het Flevolandse onderwijs, de gemeenten Dronten, Almere, Noordoostpolder, Lelystad en Zeewolde, Axion, het CWI , het UWV, het Technocentrum Flevoland en de Hogeschool Windesheim. Na het indienen van de subsidieaanvraag in februari hoopt Flevoland in aanmerking te komen voor de landelijke subsidie.