Gemeente Maastricht

Definitieve wijk- en buurtbenaming voor heel Maastricht

In Maastricht-Centrum ligt onder meer de Binnenstad

Benaming 'city' en 'kernwinkelgebied' verdwijnen

Vanaf 1 januari heet het gebied begrensd door de singels, het spoor en de Heugemerweg 'Centrum'. Daarbinnen ligt het gebied begrensd door grofweg Maas, OLV-plein, Vrijthof en Markt. Dat gebied wordt officieel 'Binnenstad'. Dit advies van de Straatnamencommissie is op 13 februari j.l. door het College van B&W van Maastricht overgenomen.

Op dit moment heet het gebied binnen de singels (exclusief Heugemerveld) in de officiële documenten: 'Wijk 0 Binnenstad. En het gebied dat we ook wel kennen als winkelcentrum noemen we 'Buurt 00 City'. De parkeerborden gebruiken echter de benaming 'centrum' in plaats van 'binnenstad'. Ook de politie en het bureau buurtgericht werken duiden 'Wijk 0 Binnenstad' aan met 'Centrum'. En 'city' wordt vaak aangeduid met 'Kernwinkelgebied'.

Kortom: Maastricht kampt met een grote verwarring in de naamgeving van Centrum, Binnenstad, City en Kernwinkelgebied. Bovendien is de naam 'City' enigszins grotesk en slecht passend bij een historische, Nederlandstalige stad. Aan die verwarring komt nu definitief een eind.

Centrum (voorheen 'Binnenstad'): het gebied dat begrensd wordt door de singels (Kennedybrug, Prins-bisschopssingel, Hertogsingel, Statensingel, Frontensingel, Noorderbrug), het spoor en de Heugemerweg. In officiële documenten is dat Wijk 0.

Binnenstad (voorheen 'City' of 'Kernwinkelgebied'): de buurt binnen het centrum, die begrensd wordt door de Maas, Graanmarkt, OLV-plein, Cortenstraat, Witmakersstraat, Kapoenstraat, Lenculenstraat, Bouillonstraat, St. Servaasklooster, Keizer Karelplein, Oude Tweebergenpoort, Grote Gracht, Markt, Gubbelstraat, Maas.

De namen 'city' en 'kernwinkelgebied' verdwijnen daarmee. De begrenzing van de bestaande wijk- en buurtindeling en de officiële nummering is niet veranderd.

De gemeente hanteert bij nieuwe publicaties en drukwerk de nieuwe benaming. Zaken die al in druk zijn zullen vanwege de hoge kosten niet herdrukt worden. B&W zijn tevens voornemens om de officiële indeling in zeven wijken aan te passen aan de vijf stadsdelen zoals ze door gemeente en politie worden gehanteerd. Voordat ze daartoe besluiten, wordt eerst onderzocht welke consequenties hieraan verbonden zijn.

De definitieve wijk- en buurtbenaming voor heel Maastricht

Wijk 0: Centrum

Buurten:

0. Binnenstad


1. Jekerkwartier


2. Kommelkwartier


3. Statenkwartier


4. Boschstraatkwartier


5. Sint-Maartenspoort


6. Wyck

Wijk 1: Zuid-West

Buurten:

10. Villapark

11. Jekerdal

12. Biesland

13. Campagne

14. Wolder

15. Sint-Pieter

Wijk 2: West

Buurten:

20. Brusselsepoort

21. Mariaberg

22. Belfort

23. Pottenberg

24. Malpertuis

25. Caberg

26. Oud-Caberg

27. Malberg

28. Dousberg-Hazendans

29. Daalhof

Wijk 3: Noord-West

Buurten:

30. Boschpoort

31. Bossccherveld

32. Frontenkwartier

33. Belvédère

34. Lanakerveld

Wijk 4: Oost

Buurten:

40. Wyckerpoort

41. Heugemerveld

42. Wittevrouwenveld

43. Nazareth

44. Limmel

45. Scharn

46. Amby

Wijk 5: Noord-Oost

Buurten:

50. Beatrixhaven

51. Borgharen

52. Itteren

53. Meerssenhoven

Wijk 6: Zuid-Oost

Buurten:

60. Randwyck

61. Heugem

62. Heer

63. De Heeg

64. Vroendaal

In de officiële naamgeving volgens het CBS hebben de niet-centrumwijken het voorvoegsel 'buitenwijk', maar omdat deze aanduiding vrijwel nooit wordt gebruikt, is zij hier weggelaten.