European Union



IP/07/250

Brussel, 27 februari 2007

Concentraties: de Commissie keurt de voorgenomen oprichting van een joint venture in de zinksector tussen Umicore en Zinifex goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen oprichting van Neptune, een joint venture tussen de Belgische onderneming Umicore en het Australische Zinifex goedgekeurd. Deze joint venture zal werkzaamheden verrichten op het gebied van het smelten, het raffineren en het legeren van zink. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel daarvan, niet in significante mate zal belemmeren.

Umicore is een concern op het gebied van materiaaltechnologie dat actief is op het gebied van zinkspecialiteiten, geavanceerde materialen, edele metaalproducten en catalysatoren, alsmede diensten in verband met edele metalen.

Zinifex is een onderneming op het gebied van zink en lood die actief is op verschillende niveaus van de zink- en loodproductie en de desbetreffende distributieketens.

Neptune, de nieuw op te richten joint venture, zal de upstreamactiviteiten van Umicore en Zinifex op het gebied van respectievelijk zink en lood overnemen evenals minder belangrijke activiteiten op het gebied van thermisch verzinken, spuitgieten en werkzaamheden met betrekking tot andere metalen. De twee moederondernemingen zullen elk hun overige activiteiten behouden. Umicore zal met name haar downstreamactiviteiten in de zinksector behouden, waaronder bijvoorbeeld haar activiteiten op het gebied van zinkpoeder en bouwmaterialen van zink. De partijen zijn voornemens om, zodra de marktvoorwaarden het toelaten, Neptune via een eerste openbare aanbieding op een Europese beurs te introduceren wanneer de transactie is afgerond.

De Commissie heeft vastgesteld dat de voorgenomen transactie, gezien het soort activiteiten van de moederondernemingen en de respectievelijke activiteiten die zij bij Neptune onderbrengen, een aantal horizontale overlappingen en verticale betrekkingen tot gevolg zal hebben, met name in de zinksector. In andere sectoren (voornamelijk lood en andere metalen) zijn de activiteiten van de partijen beperkt of zeer beperkt.

Wat de horizontale overlappingen betreft stelde de Commissie vast dat de transactie geen aanleiding zal geven tot mededingingsbezwaren - noch wereldwijd, noch in de EER - op de upstreammarkten voor zinkconcentraat, secundaire voedermiddelen en, vooral, zinkmetaal. Deze markten zouden voldoende gefragmenteerd blijven met een aantal belangrijke spelers die sterke concurrentiedruk op de partijen kunnen uitoefenen. Verder heeft de Commissie geen aanwijzingen gevonden dat de voorgenomen transactie gecoördineerd gedrag zou kunnen veroorzaken of bevorderen.

De verschillende verticale betrekkingen zijn voornamelijk een gevolg van de upstreamactiviteiten van Neptune op het gebied van zinkmetaal en de downstreamactiviteiten in de zinksector die Umicore behoudt. Uit het marktonderzoek van de Commissie is gebleken dat Neptune en Umicore niet in bij machte zullen zijn om leveringen op een van deze markten te verhinderen, aangezien afnemers op alle downstream-zinkmarkten over aanzienlijke bestaande en potentiële alternatieve voorzieningsbronnen van zinkmetaal zullen blijven beschikken.

Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m89.html#m_44 50