Time : 11:47:15
Date : 27 February 2007
Sender Name: FVB / FFC

5500 bouwleerlingen namen deel aan een sectoraal basisveiligheidsexamen!

Sinds 2003 organiseren het FVB en het NAVB (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf) dit examen voor de laatstejaarsstudenten van de convenantscholen. Het aantal deelnemers blijft in stijgende lijn. Tussen 2003 en 2005 namen telkens elk jaar ongeveer 3500 kandidaten deel. In 2006 waren dat er ongeveer 4578. 2007 blijft in stijgende lijn en we kunnen met gepaste fierheid meedelen dat er zo'n 5500 leerlingen deelnamen aan het examen op 27 februari 2007.
De sector is er rotsvast van overtuigd dat deze investering haar vruchten op langere termijn zal afwerpen, via de verdere terugloop van het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Niet alleen de Belgische bouwsector is ervan overtuigd dat het loont om te investeren in opleiding. In het Europees Parlement kondigde de Europese Stichting voor Opleiding (ETF) aan dat ze in 2007 speciaal aandacht zal besteden aan de afstemming van opleidingen op de noden van de arbeidsmarkt.

Het FVB investeert in het bouwonderwijs. Voor scholen die een convenant aangaan met het FVB, neemt het FVB alle kosten op zich voor zowel de FVB opleidingen van de leerlingen, als voor de FVB bijscholingen voor leerkrachten. Het FVB wil de jonge afgestudeerden aanmoedigen om daadwerkelijk de stap naar de bouwsector te nemen. Uitgebreide convenantscholen kunnen rekenen op 500 ¤ per doorgestroomde jongere van het FVB.

Daarbovenop krijgen de leerlingen van deze scholen de kans om via de bouwsector gratis het VCA-attest "Basisveiligheid" te behalen. Dat VCA-attest betekent voor de leerling een grote bijkomende troef bij zijn intrede op de arbeidsmarkt.
VCA is een veiligheids- en gezondheidsbeheerssysteem dat meer en meer opdrachtgevers opleggen aan hun aannemers. Eén van die vereisten uit dat beheerssysteem is dat alle bouwvakkers van de aannemer beschikken over zo'n VCA-attest.

"Provinciale accenten"
Het examen werd georganiseerd per provincie op een andere locatie met een eigen provinciaal accent.

Provincie & Locatie
Brussel / Vlaams-Brabant: Brussels Expo
Antwerpen: Brussels Expo
Limburg: Limburghal Genk
Oost-Vlaanderen: ICC Congrescentrum Gent
West-Vlaanderen: Sporthal Zaal Schiervelde (Roeselare) Hainaut / Brabant wallon: Imagix Mons (Imagimons)
Namur / Luxembourg: Kinepolis Liège
Liège: Kinepolis Liège

De bouwsector vertegenwoordigd in 4 paritaire fondsen De zorg voor de actieve en toekomstige werknemers is een topprioriteit in de bouwsector, die 160.000 bouwvakkers en 26.000 ondernemingen telt. Daarom richtte het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC 124) vier fondsen op.

- Het NAVB (Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf): het preventie-instituut dat veilig en gezond werken stimuleert.

- Het FVB (Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid): op het gebied van opleiding realiseert de bouwsector jaarlijks 410.000 opleidingsuren en stuurt ze 13.000 arbeiders op bijscholing.
- Het FBZ (Fonds voor Bestaanszekerheid): staat in voor de toekenning, financiering en uitkering van aanvullende en bovenwettelijke sociale voordelen.

- Pensio B is het pensioenfonds van de bouwsector dat zorgt voor het aanvullend pensioen van de bouwvakarbeiders.

Meer info:
Inge Maes
Dienst Pers & Communicatie FVB
T 02/210 03 38
inge.maes@fvbffc.be

Carl Heyrman
NAVB
T 02/552 05 00
navb@navb.be

URL: http://www.debouw.be http://www.navb.be
Picture:
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR