Waterschap Noorderzijlvest


Werkzaamheden grond- en oppervlaktewatermeetnetwerk 27-2-2007

In februari is het Waterschap Noorderzijlvest gestart met een meetnetwerk in te richten voor grond- en wateroppervlakte waterstanden in de kernen Mensingeweer, Eenrum, Winsum, Baflo, Den Andel en Warffum. Het meetnetwerk bestaat uit een aantal peilbuizen in de nabijheid van grote watergangen. De werkzaamheden lopen tot en met maart.

Het meetnetwerk wordt aangelegd om inzicht te krijgen in de effecten van de voorgenomen peilverlaging op de grondwaterstanden in de nabije omgeving van de watergang. De voorgenomen verlaging is noodzakelijk om het waterpeil aan te passen aan de bodemdaling die veroorzaakt wordt door aardgaswinning. Door bodemdaling stijgt het waterpeil relatief; de bodem daalt immers terwijl het waterpeil hetzelfde blijft.

De aanleg van het meetnetwerk vindt plaats in overleg met de Commissie Bodemdaling door Aardgaswinning. Deze commissie is ook financier van het meetnetwerk.

Voor meer informatie over het grond- en oppervlaktemeetnetwerk kunt u contact opnemen met de heer D. Willems, van de afdeling Onderzoek en Planvorming.