Na jaren daling weer stijging autoinbraken

27.02.2007 / 14:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Carglass

Carglass

Na jaren daling weer stijging auto-inbraken
Stijging vooral te wijten aan populariteit navigatiesystemen

Son-Het aantal kapotte autoruiten steeg in 2006 met bijna 11 procent als gevolg van auto-inbraken en vandalisme. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Carglass, marktleider op het gebied van autoruitreparatie- en vervanging. In 2005 daalde het aantal auto-inbraken nog met ruim 20%. Deze trendbreuk is het gevolg van het feit dat automobilisten steeds vaker kostbare apparatuur zoals navigatiesystemen en laptops in de auto achterlaten. In ons land krijgt jaarlijks 1 op de 5 automobilisten te maken met ruitschade als gevolg van steenslag, inbraak of vandalisme.

In Utrecht meeste kans op inbraak
Het aantal schadegevallen als gevolg van auto-inbraak was relatief het grootst in de provincie Utrecht, gevolgd door de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. In de provincies Zeeland, Groningen en Friesland komen auto-inbraken relatief het minst vaak voor.

Navigatieapparatuur en laptops stuwen inbraakcijfers
Opvallend is dat berijders van nieuwe auto's aanzienlijk vaker te maken krijgen met autoruitschade door inbraak dan eigenaren van oudere auto's, omdat nieuwe (lease) auto's vaker zijn uitgerust met een portable navigatiesysteem (o.a. TomToms). Ook in het geval dat het systeem niet zelf in de auto wordt achtergelaten, is vaak aan de afdruk van de zuignap op de voorruit of de houder te zien dat er mogelijk een navigatiesysteem in de auto aanwezig is. Steeds meer apparatuur is tevens uitgerust met bluetooth , daardoor kunnen inbrekers eenvoudig met hun mobiele telefoon laptops en navigatieapparatuur die nog stand-by staan in afgesloten auto's traceren.

Vandalisme stabiel
Afgelopen jaar lag in heel Nederland het aantal vandalismegevallen aan auto's op hetzelfde niveau als in 2005. Net zoals bij auto-inbraken is de kans op autovandalisme het grootst in de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Het aantal gevallen van autovandalisme is in de provincies Overijssel, Groningen en Zeeland te verwaarlozen. Gerichte landelijke politieacties tegen veelplegers sorteren al langere tijd een positief effect op het tegengaan van vandalisme aan auto's.

Profiel CARGLASS(r)
Carglass is onderdeel van Belron, wereldwijd het grootste glasherstelbedrijf in voertuigen. In ons land is Carglass marktleider met circa 500.000 autoruitreparaties en
-vervangingen per jaar. Carglass richt zich vooral op het gemak van de klant en het beperken van de schadelast door tijdige en hoogwaardige reparatie en vervanging met levenslange garantie. In Nederland heeft Carglass 54 service centra's en 200 mobiele service units, voor het repareren of vervangen van autoruiten thuis, onderweg of op het werk. Carglass is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het gratis servicenummer 0800-0406 voor het melden van autoruitschades. In geval van inbraak of vandalisme hoeft een berijder niet langs het politiebureau, maar kan de gedupeerde automobilist in elk Carglass filiaal aangifte doen terwijl zijn of haar autoruit vervangen wordt.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,