Radboud Universiteit Nijmegen


NWO-investeringssubsidies voor drie Nijmeegse projecten

De historici Theo Engelen en Onno Boonstra, cognitiewetenschapper Harold Bekkering en socioloog Gerbert Kraaykamp zullen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) subsidie ontvangen uit het investeringsprogramma NWO-middelgroot. Het gaat om urgente investeringen voor vernieuwend onderzoek van hoog niveau.

Dit subsidieprogramma is bedoeld voor aanschaf van apparatuur en voor het opzetten van dataverzamelingen, bijbehorende programmatuur en bibliografieën. Het gaat om urgente investeringen voor vernieuwend onderzoek van zeer hoog niveau. Vrijwel in alle gevallen dient een investering uit NWO-middelgroot een combinatie van lokale en nationale belangen. Een gehonoreerd project kan bijvoorbeeld nationale betekenis hebben als onderzoekers van andere instellingen gebruik kunnen maken van de nieuwe onderzoeksfaciliteit, zoals een databank of dure apparatuur.
In totaal werden negentien inzendingen gehonoreerd. Hierna een beschrijving van de drie gehonoreerde Nijmeegse projecten.

Hub for Aggregated Social History. Toward an integrated infrastructure for Dutch municipal data, 1812 - 2000" (HASH)
Prof. dr. Th.L.M. Engelen en dr. O.W.A. Boonstra, Institute for Historical, Literary and Cultural Studies

De onderzoekers willen een via internet toegankelijke database ontwikkelen waarin onderzoekers, journalisten en andere belangstellenden gegevens kunnen vinden van sociale, economische, demografische, politieke en culturele kenmerken van Nederlandse gemeenten tussen 1800 en 2000. Databestanden die nu nog op verschillende plekken bewaard worden, worden bijeengebracht, zodat gebruikers snel, betrouwbaar en kosteloos de genoemde data kunnen downloaden. Als extra dienstverlening biedt men de mogelijkheid geografische kaarten van Nederland, provincies of regio's te vervaardigen, gevuld met de gegevens van de HASH. Het nieuwe bestand bouwt voort op een eerder door beide aanvragers opgezette Historische Database Nederlandse Gemeenten en moet gezien worden als een initiatief vanuit de nieuwe leerstoel Historische Demografie die sinds 1 december 2005 aan de Radboud Universiteit is gevestigd.

Understanding human action
Prof. dr. H. Bekkering, Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI)

Met deze investering wordt een facilteit opgezet voor gecombineerd onderzoek naar gedragsactiviteit en hersenactiviteit tijdens doelgericht handelen. Daarmee hoopt men beter te begrijpen hoe kinderen doelgericht gedrag ontwikkelen, maar om te achterhalen hoe onze interactie met de buitenwereld tot stand komt. Anders gezegd: hoe maken we een voorstelling van de buitenwereld en hoe plannen we, voeren we handelingen uit en controleren we onze acties in deze buitenwereld.
In combinatie met al bestaande mogelijkheden tot fMRI-onderzoek ontwikkelt het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie in samenwerking met het babylab van het Max-Planck-Instituut en het FC Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, de meest moderne methoden om onze kennis over doelgericht handelen verder uit te bouwen. Collega's van onder andere VU, en de universiteiten van Utrecht en Maastricht zijn ook zeer geïinteresseerd om deze moderne faciliteiten te gaan gebruiken.

Sociologisch panel sociale dynamiek - Panel Study of Social Dynamics in the Netherlands
Dr. G.L.M. Kraaykamp (Nijmegen Institute for Social Cultural Research)

samen met collega's van de Universiteit van Tilburg: prof. dr. P.M. de Graaf, prof. dr. M. Kalmijn en dr. C.W.S. Monden

De onderzoekers maken een panelstudie voor de sociologische onderzoeksgemeenschap.In het panel worden 3000 autochtone en 2000 allochtone Nederlanders gevolgd over drie rondes (2008, 2011, en 2014). Centrale onderwerpen zullen zijn; sociale ongelijkheid, normen en waarden, en sociale integratie. Met dit panel willen de aanvragers een impuls geven aan een meer dynamische analyse van sociologische vraagstukken in de Nederlandse samenleving. De data worden direct en gratis ter beschikking gesteld aan de sociaalwetenschappelijke onderzoeksgemeenschap.
De totale subsidie van NWO bedraagt 730.000 euro en de twee instellingen matchen elk 200.000 euro.