MYRA genomineerd voor `Het sportbestuur van het jaar 2006'


AMSTELVEEN, 20070227 -- Voor de achtste achtereenvolgende keer heeft SPORT Bestuur & Management in samenwerking met sportkoepel NOC*NSF en Ernst & Young de verkiezing van `Het Sportbestuur van het Jaar' georganiseerd. Elk bestuur van een sportvereniging dat in 2006 iets bijzonders gepresteerd heeft voor (de leden van) de sportvereniging kon meedoen. In totaal 39 sportbesturen hebben zich aangemeld. De winnaar van de verkiezing van Het Sportbestuur van het jaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 21 april tijdens het Nationale Congres voor Sportbestuurders dat op nationaal sportcentrum Papendal zal plaatsvinden.

De genomineerden voor de verkiezing van `Het Sportbestuur van het Jaar 2006' zijn:

· tafeltennisvereniging Argus uit Harkstede
· hockeyclub Cartouche uit Leidschendam-Voorburg
· voetbalvereniging DUNO uit Den Haag
· handbalvereniging KRAS/Volendam
· de stichting Mensport Hellendoorn
· hockeyvereniging MYRA uit Amstelveen
· stichting de Noordpunt uit Utrecht
· Nijmegen Atletiek

Hockeyvereniging MYRA uit Amstelveen
Het sportpark aan de Sportlaan-Oost in Amstelveen moest mogelijk wijken voor woningbouw. Het bestuur van hockeyvereniging MYRA uit Amstelveen heeft daarom in 2005 het initiatief genomen om de belangen te bundelen van de sportverenigingen en scholen die gebruik maakten van dat sportpark. Het bestuur van HV MYRA kwam vervolgens met de visienota `Multi-inzetbare faciliteiten voor Buurt, Onderwijs en Sportverenigingen aan de Sportlaan'. Deze nota geeft niet alleen het belang aan om aan de Sportlaan-Oost te kunnen blijven sporten, maar ook om de accommodaties multifunctioneel inzetbaar te maken. In november 2005 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om de sportaccommodaties aan de Sportlaan te behouden.

Nadat HV MYRA zekerheid over de toekomst had gekregen, begon de club in 2006 met de uitvoering van het meerjarenplan 2005-2010. De eerste stap was de aanbesteding van twee semi-watervelden en een zandingestrooid kunstgrasveld. De drie nieuwe velden zijn in september 2006 opgeleverd.

Een tweede stap werd gezet na een uitgebreide ALV in 2006 waarbij de leden hun akkoord gaven voor de bouw/renovatie van het clubhuis en het onderbrengen van het totale sportcomplex in een aparte stichting. Deze stichting heeft tot doel het sportcomplex multifunctioneel in te zetten. Daartoe heeft HV MYRA in de loop van 2006 de volgende initiatieven genomen:

§ na overleg met omliggende sportverenigingen aanmelding van het plan als `BOS-project' bij de gemeente Amstelveen. Hoewel het project vervolgens niet als zodanig is gehonoreerd, heeft de gemeente Amstelveen wel besloten in 2007 gelden vrij te maken om het samenwerkingsinitiatief met buurt en scholen te ondersteunen. Doel is het aanbieden van een `sportmenu' voor de jeugd;
§ samenwerking met KinderRijk: het aanbieden van een deel van het nieuwe clubhuis en sportvelden voor naschoolse opvang. De bouwplannen moesten daarvoor drastisch worden aangepast. De nieuwe tekeningen zijn recentelijk in concept gepresenteerd. In het nieuwe clubhuis komt een lokaal met multimediale communicatievoorzieningen zodat kinderen zich ook kunnen ontwikkelen op het gebied van digitaal fotograferen, filmen en kennis kunnen opdoen van office software, zoals PowerPoint en Excel;
§ onderzoek naar overige vormen van multifunctioneel gebruik van de sportaccommodatie. Hiertoe heeft HV MYRA een stageopdracht verleend aan een tweedejaars student ALO Sportmanagement van de Hogeschool Amsterdam.

Naast de enorme eer valt er voor de winnaars het volgende te verdienen:
De eerste plaats
- een cheque ter waarde van ¤ 5.000 (vrij te besteden) ter beschikking gesteld door Ernst & Young;
- voor ¤ 15.000 aan consultancy-advies beschikbaar gesteld door de Stichting Sport & Zaken;
- Ernst & Young laat voor de winnaar van de verkiezing een speciaal bord vervaardigen waarop te lezen is dat betreffende vereniging verkozen is tot `Het Sportbestuur van het Jaar 2006'. Dat bord kan de winnaar hangen op een strategische plek. Bij de ingang van het sportpark bijvoorbeeld, of bij de ingang van de kantine.
De tweede plaats
- een cheque ter waarde van ¤ 1.000 (vrij te besteden) ter beschikking gesteld door Ernst & Young;
- voor ¤ 7.500 aan consultancy-advies beschikbaar gesteld door de Stichting Sport Zaken.
De derde plaats
- voor ¤ 2.500 aan consultancy-advies beschikbaar gesteld door de Stichting Sport & Zaken.


Eerdere winnaars van de verkiezing van `Het Sportbestuur van het Jaar':

1999: hockeyvereniging Forward uit Tilburg
2000: voetbalvereniging RKVVL/Polaris uit Maastricht
2001: korfbalvereniging HKV/Ons Eibernest uit Den Haag
2002: omnivereniging S.V. Kampong uit Utrecht
2003: gymnastiekvereniging GymXL uit Amersfoort
2004: voetbalvereniging GVAV/Rapiditas uit Groningen
2005: turnstichting Flik-Flak uit `s Hertogenbosch





Hockeyvereniging Myra