Gemeente Stein


Officiële oplevering Urdal
12-02-2007

Op woensdag 28 februari a.s. wordt het Urdal officieel opgeleverd. Er is veel werk verzet om het groene gebied een mooi en natuurlijk uiterlijk te geven. Bomen die door hun ouderdom gevaar opleverden voor wandelaars in het gebied zijn gekapt en hiervoor in de plaats zijn er meer bomen en struiken in een rijke variatie teruggeplant. Er is ruim twee hectare bos en struweel aangelegd tussen de wijk Elserveld en het Urdal. De omgevallen bomen en takken van de laatste storm worden zo spoedig mogelijk opgeruimd.

De natuur in het Urdal is bijzonder waardevol met een hoge soortenrijkdom van flora en fauna. Er zijn in het gebied enkele zeer mooie holle wegen met rijk begroeide taluds en er bevinden zich in het gebied nog enkele hoogstamboomgaarden en graften. Na een grondige opknapbeurt is het een aantrekkelijk recreatiegebied geworden voor wandelaars. De verschillende wandelpaden doorsnijden het gebied van oost naar west en van noord naar zuid. Door de rijke variatie van de flora en de nieuwe planten die de kans krijgen om zich te ontplooien lokken we ook bijzondere vlinders naar het gebied. Tevens wordt het gebied nog aantrekkelijker voor de Das, de Hazelworm en de Alpenwatersalamander die al in het gebied voorkomen.

Natuurontwikkeling
Door het aanleggen van vijf poelen en twee waterbuffers in het gebied zorgen we niet alleen voor een betere opvang van het hemelwater maar de water- en oeverplanten komen hierdoor ook terug, samen met de amfibieën. Dit heeft weer zijn invloed op de vegetatie van de bronbossen. We hebben dus de trend gezet om de natuur weer terug in zijn oude luister te herstellen. Het is nu afwachten hoe snel we de verdere ontwikkeling kunnen tegen moet zien, de natuur is altijd weer in staat om ons te verrassen.

Het Urdal is door de Provincie Limburg aangewezen als ontwikkelingsgebied ecosystemen. De opknapbeurt van het Urdal is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Stein, Provincie Limburg, Chemelot, Waterschap Roer en Overmaas en Ontwikkelaar Grouwels Daelmans in nauw overleg met natuur- en belangenorganisaties.