Ingezonden persbericht


27 februari 2007

Bouwkundestudenten maken plannen

WEERT ONTVANGT INTERNATIONALE STUDENTEN

Het recreatiecomplex De Lichtenberg mag zich verheugen in internationale belangstelling. Eind december presenteerden bouwkundestudenten van de TU Delft al hun ideeën voor dit wederopbouwcomplex. Nu gaan ook Poolse en Duitse studenten dat doen. Dit voorjaar is De Lichtenberg het onderwerp voor een internationale samenwerking tussen de universiteiten van Krakow (Polen), Münster (Duitsland) en Delft. Op 28 februari worden de 74 studenten in de concertzaal van de Academie voor Muziek en Dans welkom geheten door wethouder Harry Coolen. Naast een aantal informatieve presentaties staat ook een bezoek aan het gebied zelf op het programma.

Het Weerter gemeentebestuur is er veel aan gelegen een passende (her)bestemming aan het complex te geven. De ideeën van de studenten zullen een beeld geven van de vele mogelijkheden die De Lichtenberg in zich heeft.

Monument
Zoals bekend, verkeert een deel van het complex De Lichtenberg al jaren in verval. Het is de Stichting Behoud De Lichtenberg geweest die aandacht vroeg voor behoud van dit complex. Naar aanleiding daarvan is het complex vorig jaar op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De architect van het geheel is de Weertenaar Pierre Weegels. Het complex is een prachtig voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, die steeds meer in de belangstelling staat. Ook landelijk wordt de monumentale waarde van De Lichtenberg intussen onderkend. Zo staat het complex op de voorlopige lijst van gebouwen die in aanmerking komen om rijksmonument te worden.

Ontwerpoefening
Na het vergaren van informatie en inspiratie in Weert keren de buitenlandse studenten terug naar huis om hun ideeën uit te werken. De bedoeling is, net zoals bij het project eind vorig jaar, om de studenten zelf de beste bestemming en invulling voor het gebied te laten bedenken en te laten vormgeven. De oefening maakt onderdeel uit van hun studieprogramma voor de mastersfase. Alle resultaten zullen vanaf 2 juli te zien zijn in een tentoonstelling op de faculteit Bouwkunde te Delft. Er zijn ook plannen deze ontwerpen tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september a.s., waarbij architect Pierre Weegels centraal zal staan, in Weert te exposeren.

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht