Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuwe brandweergarage voor Cothen en Langbroek

In 2005 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor nieuwe huisvesting van de brandweerkorpsen uit Cothen en Langbroek. De bedoeling is een gezamenlijke brandweergarage voor deze korpsen te bouwen.

Locatie
De gemeente heeft inmiddels het voormalige opslagterrein van de provincie aan de Cotherweg 14 gekocht. Hier komt de nieuwe brandweergarage voor beide korpsen. Het is een prima locatie, tussen de kernen Cothen en Langbroek.
Meerdere keren zijn er pogingen ondernomen om de bestaande gebouwen te kraken. Hierbij zijn de nodige vernielingen aangebracht. Om verdere problemen te voorkomen worden deze gebouwen binnenkort gesloopt.

Voorlopig ontwerp
De gemeente heeft architectenbureau Zeeman uit Hoorn opdracht verleend voor het opstellen van het voorlopig ontwerp voor de nieuwe brandweergarage. Dit ontwerp moet voldoen aan de eisen van de brandweerkorpsen van Cothen en Langbroek. Maar ook de ruimtelijke inpassing van het gebouw op het perceel aan de Cotherweg is belangrijk en krijgt veel aandacht.

Verkeersveiligheid
De verkeerssituatie bij de locatie is onderdeel van het ontwerp. Met de provincie wordt gesproken over de inrichting van de in- en uitrit, om een veilige verkeerssituatie te kunnen garanderen. Zo worden er aparte in- en uitvoegstroken gemaakt voor de brandweergarage. Bovendien komt er een aparte verkeersregelinstallatie om de veiligheid bij een uitruk van de brandweer te verhogen.

Verzoek gemeenteraad
Uit recente berekeningen blijkt dat de bouwkosten voor de nieuwe brandweergarage hoger uitkomen dan begroot in 2005. Om de in gang gezette ontwikkeling van de nieuwbouw voor de brandweergarage door te kunnen laten gaan heeft het college de gemeenteraad gevraagd extra geld beschikbaar te stellen.

Informatieavond
Wanneer de gemeenteraad beslist om extra budget beschikbaar te stellen,dan verschijnt er op deze gemeentepagina een aankondiging voor een informatieavond waarbij u van harte welkom bent. Tijdens die avond wordt het concept van het voorlopig ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne gepresenteerd. Uiteraard kunt u op dit concept reageren. Stelt de raad geen extra budget beschikbaar, dan worden de plannen aangepast en komen we op een later moment bij u terug.

Vragen
Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de heer Hans Hendrich of de heer Mirko Andrlik van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten via tel. 595595.