Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Zutphense tieners verdacht van insluipingen

Brummen, 28-02-2007 o De politie heeft drie Zutphense tieners aangehouden die ervan verdacht worden meerdere insluipingen en diefstallen voornamelijk in Brummen te hebben gepleegd. Ook werd een in Warnsveld gepleegde mishandeling opgelost. Het heeft de agenten wel verbaasd, dat in sommige gevallen de benadeelden nog geen aangifte bij de politie hadden gedaan.

Het begon met de aanhouding van twee Zutphense tieners (14) die op donderdag 15 februari j.l. slepend met een gestolen bromfiets op de Warnsveldseweg werden aangetroffen. Een motoragent vertrouwde één en ander niet en het duo werd naar het politiebureau gebracht.

Tijdens het verhoor van de jongens gaven zij aan enkele strafbare feiten voornamelijk in Brummen en in Warnsveld en Zutphen te hebben gepleegd. Het zou gaan om insluipingen in woningen, een sportzaal en de diefstal van enkele fietsen. De jongelui zijn in verzekering gesteld en hebben enkele dagen op het politiebureau verbleven om over de strafbare feiten te worden verhoord. Inmiddels werd ook de naam van een derde verdachte bekend en ook hij werd aangehouden. Tijdens het onderzoek bleek dat men soms onjuiste verklaringen had afgelegd, waarop de jongeren opnieuw aan het politiebureau moest komen. Afgelopen maandag is één van hen voor de afronding van het onderzoek nogmaals verhoord.

Geen aangiften Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachten in wisselende samenstelling hun insluipingen en diefstallen pleegden. Lastig was het gegeven dat zij de straatnamen niet kenden waar ze hun feiten pleegden en de politie geen link in haar systeem kon vinden over de zaken waarover de jongens een verklaring aflegden.

Zo gaven zij aan twee keer bij een woning op bezoek te zijn geweest en er een mobieltje en een digitale camera te hebben gestolen. Ook hadden zij twee fietsen bij woningen (groene Rambler jongensfiets in Brummen en een groene Limit 2800 jongensfiets in Zutphen) gestolen en die kwamen ook niet in het systeem naar voren. Er was kennelijk geen aangifte van gedaan! In afzonderlijke autoritjes hebben de agenten de jongens de locaties laten aanwijzen waar zij verklaringen over aflegden.

Feiten In totaal worden zij van een elftal insluipingen en diefstallen verdacht. De feiten pleegden zij voornamelijk in het begin van deze maand. Van de gestolen spullen, meestal mobieltjes, een cd-speler of digitale camera zijn alleen een gouden horloge, een grijze damesfiets uit Brummen, twee mobieltjes en een digitale camera eveneens uit Brummen en een grijze herenfiets uit Zutphen weer aan de benadeelden teruggegeven. Daarnaast zijn de bovengenoemde fietsen nog in het bezit van de politie Zutphen. De rechtmatige eigenaar kan via 0900 8844 contact opnemen.

Mishandeling Ook worden de 14-jarige jongens ervan verdacht op donderdag 11 januari j.l. aan het eind van de middag twee Brummense jongens bij een bushalte aan de Draaiomsdreef in Warnsveld te hebben lastig gevallen. Eén van de jongens werd daarbij geslagen en toen de verdachten een busje van een bewakingsbedrijf zagen, gingen zij er vandoor.

Afronding onderzoek Inmiddels zijn de (bekende) slachtoffers op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek.